Με ένα σύνθημα της παλιάς Αριστεράς επέλεξε να σχολιάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που παράλληλα έριξε «καρφί» για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης.
«Ναι, ένας καλύτερος κόσμος είναι αναγκαίος και εφικτός» είπε στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στο παλιό αριστερό σύνθημα, και τονίζοντας πως «πλέον, όπως όλα δείχνουν, μόνο η δική μας παράταξη είναι σε θέση να το κάνει πράξη».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και της κριτικής που έχει δεχτεί από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται για ένα κόμμα που δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλά ούτε καν και ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την απολιγνιτοποίηση. «Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απολιγνιτοποίηση. Θα ήθελα μία ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, να μας πει τι πιστεύει για το ζήτημα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε τονίζοντας πως η πρόθεση της κυβέρνησης «έχει στηριχτεί από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς».
Τέλος, ανέφερε ότι «θέλουμε να επιταχύνουμε τις επενδύσεις και γι’ αυτό βιαζόμαστε. Θέλουμε ένα καλύτερο περιβάλλον. Το περιβάλλον πρέπει να είναι βιώσιμο και όχι αναλώσιμο».
Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άνευ σχεδίου, όπως επισημαίνει, απολιγνιτοποίηση. Ενδεικτική της στάσης της είναι η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Οικονομίας Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και η οποία επισημαίνει:
«Ο κ. Μητσοτάκης προχώρα σε ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό έγκλημα στη δυτική Μακεδονία. Χωρίς μελέτη για την ομαλή μετάβαση στη μετά-λιγνιτική εποχή. Χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο και χρηματοδοτήσεις.
Με ουτοπικά χρονοδιαγράμματα για να κρύψει το ξεπούλημα των ενεργειακών εταιρειών και δικτύων. Χωρίς σχεδιασμό για την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων και ορυχείων. Χωρίς πρόνοια για τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Χωρίς αποδοχή της πρότασής μας να ενταχθεί η περιοχή σε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο. Με προειλημμένες αποφάσεις χωρίς την τοπική κοινωνία».