---
---
---Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εξελίχθηκε η συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας. Κι αυτό γιατί το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το Δημόσιο «δύναται να περιορίζει την άμεση ή/και έμμεση συμμετοχή αυτού ή νομικών προσώπων που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ».

Η πολιτική αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εγκάλεσε την κυβέρνηση για προσπάθεια να ξεπουλήσει τον ΑΔΜΗΕ τονίζοντας ότι «θέλουν να αρπάξουν μια επιχείρηση που απέδειξε την προηγούμενη πενταετία ότι ένας οργανισμός υπό τον έλεγχο του Δημοσίου μπορεί να υλοποιήσει σύνθετα έργα, μπορεί να φέρει νέες ξένες επενδύσεις, μπορεί να είναι κερδοφόρος».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό ενώ διερωτήθηκε «γιατί δεν είπε κουβέντα για τον ΑΔΜΗΕ στην ομιλία του» και συμπλήρωσε πως «αίρετε τον περιορισμό κατοχής 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, δεν βάζετε άλλο ποσοστό, οπότε συμπεραίνουμε ότι κατά βούληση σκοπεύετε να ξεπουλήσετε ό,τι θέλουν ορισμένοι να αρπάξουν». Παράλληλα, επεσήμανε πως η κυβέρνηση προωθεί ένα αναπτυξιακό μοντέλο με επίκεντρό της την κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ενώ έκανε λόγο για συστηματική απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου και των δυνατοτήτων του κράτους καθώς και για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων αγαθών.

Τη σκυτάλη προκειμένου να απαντήσει πήρε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, που επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός υπήρξε, ακόμη και πριν τις εκλογές, υπέρμαχος της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Η επιχειρηματολογία του υπουργού κινήθηκε σε δύο επίπεδα: αφενός ότι ο πρώην πρωθυπουργός υπέγραψε, κατά τον ίδιο τρόπο με τον ΑΔΜΗΕ, την αποκρατικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ που, όπως είπε και ο ίδιος, είναι «αδελφάκι του ΑΔΜΗΕ». Αφετέρου, ο υπουργός τόνισε ότι, ακόμη και υπό αυτό το καθεστώς, η μειοψηφία φέρει κάθε δικαίωμα να μπλοκάρει αποφάσεις, με αποτέλεσμα οι στρατηγικές αποφάσεις για τον Διαχειριστή να απαιτούν και την έγκριση των Κινέζων. Υπό αυτό το πρίσμα, το Δημόσιο είναι μεν υποχρεωμένο να λογοδοτεί αλλά, παράλληλα, δεν αντλεί και περαιτέρω κεφάλαια.

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει προεκλογικά και είχε σταθερές θέσεις, ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί μαζί του, δε λέει άλλα τη μια μέρα και άλλα την άλλη» σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «εμείς ήμασταν και θα είμαστε υπέρ της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ διότι το να έχουμε μία περαιτέρω αποκρατικοποίηση θα μας βοηθήσει να έχουμε περαιτέρω κεφάλαια στον ΑΔΜΗΕ για να βγει καλύτερα το επενδυτικό πρόγραμμά του».

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις δεν αναμένεται να είναι άμεσες στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ καθώς τους επόμενους μήνες, μέχρι που θα ξεπεραστεί και η υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός και υπολογιστούν οι ζημιές που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία, δεν θα ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση. Στη μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ, το 51% κατέχει η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., το 25% η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και το 24% η κινεζική State Grid Europe Limited.

ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ Η ΖΗΤΗΣΗ

Πέραν, όμως, από τον πολιτικό διάλογο που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών (δείτε εδώ) τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΑΔΜΗΕ μετά την κρίση του κοροναϊού δεν θεωρούνται καθόλου αισιόδοξα. Κι αυτό γιατί η μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις που αποσκοπούσαν στη μείωση της διάδοσης του ιού, ήταν ραγδαία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr και του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φιλίππου, τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που αφορούν στην εξέλιξη της ζήτησης στο σύστημα ηλεκτρισμού – και όχι τα φορτία που δηλώνουν οι εταιρίες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας – δείχνουν τον Απρίλιο μείωση της τάξης του 14%. Πρόκειται για χαμηλό ρεκόρ επταετίας καθώς η μείωση του 18%, που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2013, αφορά στην πραγματικότητα και το δίκτυο, με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στην πραγματικότητα περί το 12%.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι, όπως έγινε γνωστό, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά και στην επιστροφή της διαφοράς παρακρατηθέντος φόρου καθώς ο συντελεστής επί των μερισμάτων μειώθηκε στο ήμισυ, από 10% σε 5% για τη χρήση του 2019. Το συνολικό ποσό του φόρου που θα επιστραφεί στους δικαιούχους φτάνει τις 289.767,43 ή 0,003 ευρώ ανά μετοχή.