Πράσινο φως, ώστε να ερευνηθεί ο πληθυσμός Αργυροπελακάνου, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται συγκεκριμένα για τη χορήγηση άδειας ερευνών στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) για την εκτίμηση του πληθυσμού του αργυροπελεκάνου (Dalmatianpelican /Pelecanuscrispus) στις νησίδες αναπαραγωγής του στη λίμνη Χειμαδίτιδα.
Η άδεια ισχύει για το χρονικό διάστημα Απριλίου έως το τέλος του Ιουνίου 2020 και είναι ανεξάρτητη από άλλες άδειες ή πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται από άλλες καθ’ ύλη αρμόδιες κεντρικές ή περιφερειακές υπηρεσίες ή στρατιωτικές αρχές.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, σκοπός της έρευνας είναι η εκτίμηση του πληθυσμού του αργυροπελεκάνου (Dalmatianpelican /Pelecanuscrispus) στις νησίδες αναπαραγωγής του στη λίμνη Χειμαδίτιδα, δεδομένου ότι αποτελεί την πιο πρόσφατα ιδρυμένη αποικία του είδους στη χώρα και ανακαλύφθηκε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών το 2017.
Η δράση παρακολούθησης της αποικίας έχει ως σκοπό την καταμέτρηση των φωλιών και των ανεπτυγμένων νεοσσών με στόχο τον υπολογισμό της αναπαραγωγικής επιτυχίας. Απώτερος στόχος είναι η συλλογή επιστημονικών στοιχείων που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της κατάστασης και την αύξηση της γνώσης για το συγκεκριμένο πληθυσμό και θα δώσουν τη δυνατότητα παρέμβασης για τη διατήρησή του.
Η καταγραφή-φωτογράφιση της αποικίας θα γίνει μέσω ειδικού τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου και προσαρμοσμένης κάμερας. Μάλιστα, η καταγραφή γίνεται σε αρκετά μεγάλο ύψος από τις αποικίες των πουλιών χωρίς παρεμβατικές μεθόδους και χωρίς να προκαλεί όχληση. Πρόκειται να πραγματοποιηθούν 3 πτήσεις στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2020.
Ομάδα έρευνας:
Η έρευνα στο πεδίο θα πραγματοποιηθεί από Δρ. Όλγα Αλεξάνδρου, Δασολόγο-ορνιθολόγο και χειρίστρια drone ) της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ).
Σημειώνεται ότι πριν από τις εργασίες στο πεδίο, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, για να οριστούν από κοινού, οι ακριβείς οι ακριβείς χρόνοι και τοποθεσίες παρατήρησης, φωτογράφισης και καταγραφής του είδους, που θα πρέπει να γίνουν με τρόπο που να εξασφαλίζουν τη λιγότερο δυνατή όχληση στα είδη της άγριας πανίδας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως των πτηνών.
Μετά το πέρας των εργασιών, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών παρακαλείτε να αποστείλει περίληψη των αποτελεσμάτων της έρευνας, καθώς και ένα πλήρες αντίγραφο, μετά την ολοκλήρωσή τους, στην Υπηρεσία του ΥΠΕΝ, καθώς και στην Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας και στον Φορέα Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας.
Η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να παρακολουθήσουν και να εποπτεύσουν τη διαδικασία και να επιβάλλουν, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, τυχόν απαραίτητους συμπληρωματικούς όρους, για την αποφυγή ενδεχόμενης αρνητικής επίπτωσης στην κατάσταση διατήρησης των ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας της περιοχής ερεύνης και των οικοτόπων τους.