Εγκατάσταση σωληνώσεων του Nord Stream 2 στα γερμανικά ύδατα
Εγκατάσταση σωληνώσεων του Nord Stream 2 στα γερμανικά ύδατα
Εγκατάσταση σωληνώσεων του Nord Stream 2 στα γερμανικά ύδαταΠηγή Εικόνας: © Nord Stream 2 / Axel Schmidt

Συνεχίζονται στο παρασκήνιο, σε πολλές χώρες, οι συζητήσεις αναφορικά με την ικανότητα της ρωσικής εταιρείας Gazprom να ολοκληρώσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, οι οποίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ρωσική πλευρά διαβεβαιώνει, δια στόματος του υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, πως ο αγωγός θα είναι έτοιμος στην ώρα του καθώς εκκρεμεί μόνο το 5% της επένδυσης για την ολοκλήρωση του project. Μάλιστα, ο Νόβακ επεσήμανε πρόσφατα πως πρόκειται για ένα εμπορικό σχέδιο που υιοθετήθηκε από πολλές παγκόσμιες εταιρείες και, με δεδομένο ότι όλο το υπόλοιπο κόστος έχει καλυφθεί, αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Η κατάσταση που επικρατεί, ωστόσο, με τις αμερικανικές κυρώσεις αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις από τον κορωναϊό κάνουν τους ξένους αναλυτές να επισημαίνουν ότι ο Nord Stream 2 δεν θα ολοκληρωθεί το 2021, όπως είχε αρχικώς προβλεφθεί.

Πάνω σ’ αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί (κρατικοί και επιχειρηματικοί) παράγοντες στοιχηματίζουν για πιθανές μελλοντικές εξελίξεις και επεξεργάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια για ενεργειακή τροφοδοσία σε περίπτωση που το project ναυαγήσει, έστω μόλις προ της ολοκλήρωσης του. Τα περισσότερα (αλλά όχι όλα…) σενάρια βασίζονται κυρίως σε λύσεις που περιλαμβάνουν πολιτική διευθέτηση του ζητήματος μέσω της στήριξης των ΗΠΑ και της Ε.Ε., ώστε να αξιοποιηθεί μέρος του κατασκευαζόμενου δικτύου μεταφοράς – αλλά και άλλων υπαρχόντων υποδομών – για τη μεταφορά αερίου. Ψηλά στην ατζέντα τέτοιων σεναρίων βρίσκεται το αμερικανικό LNG.

Ωστόσο, τόσο την ολοκλήρωση του έργου όσο και πολύ περισσότερο τα εναλλακτικά σενάρια, δυσχεραίνουν οι εξελίξεις λόγω κορωνοΐού στην αγορά ενέργειας, με τον καταποντισμό των τιμών των Ορυκτών καυσίμων και την τάση που ήδη θεριεύει στις ενεργειακές εταιρείες για πάγωμα σχετικών επενδύσεων.

Οι ασκοί του Αιόλου για τη ρωσική πλευρά άνοιξαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων προς τις εταιρείες που συνεργάζονται για την κατασκευή του αγωγού (τμήμα 7503 από το αμυντικό νομοσχέδιο) σε μια προσπάθεια, παρά και τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου, να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο αγωγός βρισκόταν στο 94% της συνολικής προόδου όταν ξεκίνησε η επιβολή των κυρώσεων.

Η ρωσική πλευρά και πηγές της εταιρείας διαβεβαίωναν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2020. Παρόλα αυτά, οι συγκυρίες φάνηκε να τη διαψεύδουν με την ελβετική εταιρεία Allseas Group SA που ήταν υπεύθυνη για την εγκατάσταση των υποθαλάσσιων σωλήνων να «παγώνει» τη συμμετοχή της με την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, τον Δεκέμβριο του 2019. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γράψει το economix.gr, οι ΗΠΑ επιτηρούν τα μέτρα μέσα από τους ελέγχους που ασκούν τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Οικονομικών για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της δραστηριότητας των σκαφών που πλέουν κοντά στο ημιτελές τμήμα του Nord Stream 2.

Ωστόσο και η Ρωσία δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη ρωσικό πλοίο ικανό να αναλάβει την πόντιση των μεγάλων σωληνώσεων του αγωγού κατευθύνεται προς τη Δανία, από τη Ρωσική Άπω Ανατολή. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι το συγκεκριμένο πλοίο (με το όνομα “Τσέρσκιι”, το οποίο έχει τις τεχνικές δυνατότητες που απαιτεί η δανέζικη νομοθεσία) θα συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού ως αντικαταστάτης των πλοίων που αποχώρησαν λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, αλλά ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι είναι μια από τις εναλλακτικές πιθανότητες.

Ωστόσο το σοβαρότερο πρόβλημα φαίνεται να δημιουργείται στη Γερμανία, όπου οι ομοσπονδιακές αρχές φαίνεται να πήραν απόφαση ότι δεν θα εγκρίνουν την παράταση κατασκευής του αγωγού και την αλληλοσυνδεόμενη εξαίρεση από τη νέα (προ ενός έτους μόλις) κοινοτικη οδηγία για το φυσικό αέριο και τον ανταγωνισμό, που εμποδίζει ένα επιχειρηματικό σχήμα σαν τον Nord Stream 2 υπό την Gazprom να ελέγχει την τροφοδοσία με αέριο την ΕΕ με τέτοιο τρόπο και μέγεθος. Την είδηση της απόφασης μετέδωσε, ως πληροφορία, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt»και αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.

Μέσα στις εξελίξεις, ακόμη και η Πολωνία βρήκε ευκαιρία και φαίνεται να βάζει εμπόδια, χρησιμοποιώντας την απειλή κυρώσεων στον Nord Stream 2 αν η Gazprom δεν πληρώσει άμεσα αποζημίωση που κέρδισε η Πολωνία σε διαιτησία για την τιμή του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός προβλέπεται να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 55 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου σε ετήσια βάση, από τη ρωσική ακτή στη Γερμανία μέσω της βαλτικής θάλασσας. Η Gazprom συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές εταιρείες Juniper, OMV, Wintershall, Shell και Engie ενώ ο αγωγός περνάει στο υποθαλάσσιο μέρος του από τις ΑΟΖ και τα ύδατα της Ρωσίας, Φιλανδίας, Σουηδίας, Δανίας και Γερμανίας, στις ακτές τις οποίας καταλήγει.