Πράσινο φως, προκειμένου να ερευνηθεί η… μεταναστευτική ορνιθοπαγίδα σε νησιά του Ιονίου, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας για τον προσδιορισμό των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων που επιδρούν ως περιοριστικοί παράμετροι στην εαρινή μετανάστευση πτηνών, με την καταγραφή ηχοτοπίου μέσω τοποθέτησης ακουστικών καταγραφικών μηχανημάτων σε επιλεγμένες τοποθεσίες, με ανάλυση ακουστικών δεδομένων των ειδών της ορνιθοπανίδας και των ασκούμενων επιβαρυντικών δραστηριοτήτων:
∙ Μελισσοφάγου (Merops apiaster)
∙ Τσαλαπετεινού (Upupa epops)
∙ Συκοφάγου (Oriolus oriolus) &
∙ Τρυγωνιού (Streptopelia turtur)
Η έρευνα πρόκειται να διεξαχθεί, χωρίς να απαιτείται συλλογή δειγμάτων, στις ακόλουθες περιοχές του συμπλέγματος των Ιονίων νήσων:
∙ Ζάκυνθος
∙ Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι και Διαπόντιοι νήσοι
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η εν λόγω έρευνα θα διεξαχθεί από την Μανόλια Βουγιούκαλου, τον Μιχάλη Βαφειάδη και λοιπά εκπαιδευμένα στελέχη / μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Η άδεια ισχύει για τα χρονικά διαστήματα από Μάρτιο έως Μάιο της τριετίας 2020-2022 και είναι ανεξάρτητη από άδειες ή πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται από άλλες υπηρεσίες ή στρατιωτικές αρχές.
Πριν από την έναρξη της έρευνας στις περιοχές, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τις Δασικές Υπηρεσίες στην περιοχή αρμοδιότητας των οποίων θα εγκατασταθούν καταγραφικά μηχανήματα, καθώς και τους οικείους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για το χρόνο και τις περιοχές που θα υλοποιηθεί η έρευνα πεδίου και το προσωπικό (λοιπά εκπαιδευμένα στελέχη-μέλη της Ε.Ο.Ε) που θα απασχοληθεί για τη διεξαγωγή της.
Παράλληλα, οι ερευνητικές εργασίες θα εκτελεστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των ειδών αναφοράς και των ενδιαιτημάτων τους από όχληση.
«Μετά το πέρας των εργασιών, θα μας αποσταλεί περίληψη των αποτελεσμάτων της έρευνας σας, καθώς και ένα πλήρες αντίγραφο, μετά την ολοκλήρωσή τους, για το αρχείο της Υπηρεσίας μας» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
«Οι Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, σε συνεργασία με τον οικείους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, παρακαλούνται να παρακολουθήσουν και να εποπτεύσουν τη διαδικασία και να επιβάλλουν, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, τυχόν απαραίτητους συμπληρωματικούς όρους, για την αποφυγή ενδεχόμενης αρνητικής επίπτωσης στην κατάσταση διατήρησης των ειδών και των οικοτόπων, στις περιοχές αρμοδιότητας τους» καταλήγει.