Οικονομικά και υγειονομικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τις μεταφορές θα περιλαμβάνει το σχέδιο της task force για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό έως το τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Μαΐου.
Στην task force συμμετέχουν όλα τα αρμόδια υπουργεία (Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης κτλ), ο ΕΟΔΥ ενώ σημαντικό ρόλο έχουν αναλάβει και οι αρμόδιοι φορείς του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχειακά επιμελητήρια, ο ΣΕΤΕ, η Aegean και οι εταιρείες αεροδρομίων (ΔΑΑ και Fraport Greece).
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση ολοκληρωμένου πλαισίου με κανόνες το οποίο θα διέπει τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και θα καλύπτει όλες τις πτυχές των μετακινήσεων των τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα τους επόμενους μήνες.
Όπως μάλιστα τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η ύπαρξη εθνικού σχεδίου είναι μείζονος σημασίας δεδομένου ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά αργοί σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας για κοινούς κανόνες που θα αφορούν στα ξενοδοχεία, την εστίαση, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα αεροπορικά δρομολόγια.
Για την εξειδίκευση των προτάσεων που θα παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας με τη συμμετοχή του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, του ΕΟΔΥ και των επικεφαλής των τουριστικών φορέων.
Στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς του τουρισμού εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη λειτουργικότητα των κανόνων που θα θεσπιστούν στα καταλύματα τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικοί, προκειμένου να μη μετατραπούν τα ξενοδοχεία σε νοσοκομεία.
Ο προβληματισμός τους αφορά και στο ενδεχόμενο διεκδίκησης υπέρογκων αποζημιώσεων σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα του Covid – 19 μεταξύ των πελατών ξενοδοχείων.
Ο ΣΕΤΕ μάλιστα έχει ζητήσει από εταιρείες πιστοποίησης που είναι μέλη του (TUV Hellas, TUV Austria, Cosmocert και SGS Hellas) να εκπονήσουν έως τις 11 Μαΐου πλαίσιο προτάσεων για κανονισμούς λειτουργίας σε καταλύματα και μεταφορές, ειδικότερα για την ακτοπλοΐα και τα τουριστικά λεωφορεία, το οποίο σκοπεύουν να παρουσιάσουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι κανόνες που θα θεσπιστούν για τη λειτουργία των ξενοδοχείων θα αποτυπωθούν με μεγάλη λεπτομέρεια. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προβλέψεις για αποστάσεις ασφαλείας σε πισίνες και παραλίες, ενώ θα οριστεί ακόμα και ανώτατος αριθμός ατόμων που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις πισίνες στα τουριστικά καταλύματα.
Σημαντικό ρόλο στο σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού θα παίξουν και τα τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού, με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς να αναζητούν εκείνα με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, τα οποία θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα σε περίπτωση που οι επισκέπτες στην Ελλάδα παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα.
Ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση θεωρείται η επανεκκίνηση των πτήσεων, δεδομένου ότι τα μέτρα πρόληψης που προτείνονται και έχουν ήδη υιοθετήσει ορισμένες εταιρείες προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στο επιχειρηματικό μοντέλο των περισσότερων αερομεταφορέων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει ακόμα αποφάσεις για κοινούς κανόνες για την προστασία πληρωμάτων και επιβατών, ωστόσο σύμφωνα με την επίτροπο Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένου ότι θα προταθούν μέτρα κοινωνικής απόστασης.
Ήδη ορισμένες εταιρείες όπως η Emirates, η American Airlines, η Delta, η Etihad και η KLM έχουν ανακοινώσει ότι θα λάβουν μέτρα αφήνοντας κενές θέσεις μεταξύ των επιβατών, μειώνοντας την πληρότητα των αεροσκαφών σε ποσοστό 65%.
Το μέτρο αυτό έχει διχάσει τις αεροπορικές εταιρείες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Πριν από λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, χαρακτήρισε ανοησία το μέτρο απειλώντας ότι σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις το επιβάλουν θα πρέπει να αναλάβουν και το κόστος για τις άδειες θέσεις.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε, τα αεροπλάνα της low cost εταιρείας θα μείνουν καθηλωμένα στο έδαφος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες των κρατών στα οποία η Ryanair μετέφερε το 2019 152 εκατομμύρια επιβάτες.
Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ
Τη διαμόρφωση κοινών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία αεροδρομίων, ξενοδοχείων, επιχειρήσεων εστίασης και μέσων μαζικής μεταφοράς ζήτησε στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ το πρωί της Δευτέρας ο Χάρης Θεοχάρης.
Πηγές με γνώση των τοποθετήσεων των υπουργών στην τηλεδιάσκεψη εκφράζουν προβληματισμό για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι υπηρεσίες της ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ευρωπαϊκό έλλειμμα θα καλυφθεί με διμερείς διακρατικές συμφωνίες.
Ο υπουργός Τουρισμού μαζί με τους ομολόγους του την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία, τόνισαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος SURE των 100 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ζήτησαν να ενεργοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό και το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.