«Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα στους ξενοδόχους και τον Σύνδεσμο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων, όταν οι πρώτοι ζήτησαν από το υπουργείο Τουρισμού να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Το διακύβευμα της αναμέτρησης είναι οι χαμηλές προσδοκίες για την τουριστική φετινή σεζόν, αλλά και οι υψηλές δυνατότητες της κοινότητας διαμερισμού, καθώς από την εμφάνιση τους στη χώρα μας κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από το 10% των τουριστών, που αντιστοιχεί σε έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού διατύπωσε τη δυσφορία για την απαίτηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, σχετικά με το αίτημα για αναστολή λειτουργίας των Βραχυχρόνιων μισθώσεων με την… ευκαιρία εφαρμογής ειδικών κανόνων λειτουργίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των πελατών έναντι του Covid-19.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ΞΕΕ και η ΠΟΞ, αντί να ζητάνε την αναστολή λειτουργίας της βραχυχρόνιας διαμονής, πρέπει να σηκώσουν λίγο το χαλί και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν ακόμα και σήμερα με μοκέτες από την δεκαετία του ’70 και απαρχαιωμένα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, δίχως καμία συντήρηση, που είναι και η μεγαλύτερη αιτία μετάδοσης οποιουδήποτε ιού κυκλοφορεί σε αυτά.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου, κ. Ανδρέας Χίου, τονίζει ότι συμφωνούμε με την προοπτική να γίνονται έλεγχοι εφαρμογής των οδηγιών που θα δοθούν, αλλά θα πρέπει επιτέλους να γίνονται έλεγχοι και στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτή θα ήταν μια σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε αυτά άλλωστε είναι και εντονότερο το πρόβλημα λόγω του μεγάλου αριθμού υπαλλήλων που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες, αλλά και με τα τρόφιμα.
Εμείς, πιστεύουμε ακράδαντα, ότι οποιοσδήποτε τυχόν έλεγχος γίνει, θα διαπιστώσει ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής θα έχουν το μικρότερο ποσοστό στο σύνολο των παραβάσεων. Αυτό οφείλεται στο ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα προκειμένου να αναρτηθούν στις πλατφόρμες και, στην πλειοψηφία τους, έχουν κάνει ακόμα και πλήρη ανακαίνιση (αλλαγή μπάνιων, νέες κουζίνες, air-condition, κλπ).
Υπερασπιζόμενος τα καταλύματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, επισημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να γίνεται απολύμανση μετά από κάθε αναχώρηση, αλλά και εάν χρειαστεί, να υπάρχει περιθώριο μιας ημέρας από αναχώρηση σε νέα άφιξη, πράγμα αδύνατον να εφαρμοστεί και στα ξενοδοχεία που πολλές φορές η αντικατάσταση πελατών γίνεται back to back.
Και καταλήγει στη επιστολή του επισημαίνοντας, ότι το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν είναι πλήρες μόνο όταν προσφέρει πραγματικά όλες τις επιλογές. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας διαμονής σε όλη την Ελλάδα είναι διαθέσιμοι να επωμισθούν τις ευθύνες τους, δεν επιβαρύνουν κανέναν με τα έξοδα λειτουργίας τους και παράγουν ένα τουριστικό προϊόν μοναδικής αξίας.
Εμείς θα είμαστε πάντα ανοικτοί στον διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βρούμε μια λύση με σκοπό την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος και όχι την μείωση η ακόμα και την αναστολή του.