Πηγή Εικόνας: Photo by Aleksandar Pasaric from Pexels

Την επίδραση στην πληρότητα των ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω της αλλαγής δεδομένων που προκαλεί ο κορονοϊός επιχειρεί με έρευνά της να καταγράψει η διεθνής αλυσίδας διαχείρισης ξενοδοχείων HVS. Για το σκοπό αυτό, έχει αναπτύξει μια προσομοίωση της εγχώριας ξενοδοχειακής αγοράς που αντικατοπτρίζει το εύρος της πιθανής ανάκαμψής της, με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2020, βάσει ενός μοντέλου που στηρίζεται σε τρία σενάρια, ένα βασικό, ένα αισιόδοξο κι ένα καταστροφικό.

Το βασικό σενάριο

Το σενάριο αυτό αντικατοπτρίζει την προσδοκώμενη ανάκαμψη της πληρότητας, με βάση μια μάλλον συντηρητική αλλά συνολικά σταθερή προσέγγιση. Και παρότι το τέλος του lockdown παραμένει άγνωστο πότε θα λάβει χώρα, οι ερευνητές της HVS υποθέτουν ότι τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν σταδιακά τις πόρτες τους από τις 10 Ιουνίου, κίνηση που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μία σταθερή ανάκαμψη διαφοροποιημένη για τον εσωτερικό και εισερχόμενο τουρισμό.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το μερίδιο μεταξύ διεθνών και εγχώριων επισκέψεων στην πόλη της Αθήνας το 2018 ήταν 69% και 31%, αντίστοιχα, υποδηλώνοντας την υψηλή εξάρτησή του από τους εισερχόμενους επισκέπτες. Το βασικό σενάριο, θεωρεί ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες θα μειωθούν κατά 70% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ αυτή η πτωτική τάση θα βελτιωθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες φθάνοντας το 30% τον Δεκέμβριο. Ο εσωτερικός τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει γρηγορότερα. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση κατά 50% τον Ιούνιο (σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019), η οποία θα περιοριστεί σταδιακά στο 10% τον Δεκέμβριο. Η συνολική κάμψη των ξένων και Ελλήνων ταξιδιωτών έως το τέλος του έτους, σε σύγκριση με το 2019, αναμένεται να φθάσει συνολικά το 46% και το 26%, αντίστοιχα.

Στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες θα μειωθούν κατά 65% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, ενώ ο ρυθμός υποχώρησης θα περιοριστεί σταδιακά τους επόμενους μήνες, φθάνοντας το 25%, τον Δεκέμβριο. Ο εσωτερικός τουρισμός αναμένεται να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό ανάκαμψης με την Αθήνα. Προβλέπεται δηλαδή, μείωση του 50% τον Ιούνιο που θα περιοριστεί στο 10% τον Δεκέμβριο. Η συνολική κάμψη των διεθνών και εγχώριων τουριστών, έως το τέλος του έτους, σε σύγκριση με το 2019, αναμένεται να φθάσει συνολικά το 41% ​​και το 26%, αντίστοιχα.

Το θετικό σενάριο

Το σενάριο αυτό λαμβάνει υπόψη ότι ο τουρισμός και οι αερομεταφορές θα ανακάμψουν γρήγορα και τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα ανοίξουν στις 15 Μαΐου.

Στην Αθήνα, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες το 2019, ο εισερχόμενος τουρισμός θεωρείται ότι συρρικνώθηκε κατά 80% για τον Μάιο, 50% για τον Ιούνιο, 40% για τον Ιούλιο, 30% για τον Αύγουστο για να φτάσει σταδιακά σε πτώση 10% τέλος της χρονιάς. Ο εσωτερικός τουρισμός θεωρείται ότι ανακάμπτει γρηγορότερα. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση κατά 50% για τον υπόλοιπο Μάιο, ενώ από τον Σεπτέμβριο και μετά, θεωρείται ότι θα επανέλθει σε επίπεδα πριν από τον κορονοϊό. Η συνολική κάμψη των διεθνών και εγχώριων αφίξεων έως το τέλος του έτους, σε σύγκριση με το 2019, αναμένεται να φθάσει συνολικά το 33% και το 14%, αντίστοιχα.

Στη συμπρωτεύουσα, οι διεθνείς αφίξεις αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 75% για το Μάιο, 45% για τον Ιούνιο, 35% για τον Ιούλιο, 25% για τον Αύγουστο με την υποχώρηση να περιορίζεται σε μόλις 5% έως το τέλος του έτος. Ο εσωτερικός τουρισμός θεωρείται ότι ανακάμπτει γρηγορότερα. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση κατά 50% για το Μάιο, η οποία θα βαίνει συρρικνούμενη. Από τον Σεπτέμβριο και μετά, θεωρείται ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα επανέλθει σε επίπεδα προ COVID-19. Η συνολική κάμψη των διεθνών και εγχώριων πελατών μέχρι το τέλος του έτους, σε σύγκριση με το 2019, αναμένεται να φθάσει συνολικά το 28% και το 14%, αντίστοιχα.

Το κακό σενάριο

Στην Αθήνα, οι διεθνείς ταξιδιώτες θα μειωθούν κατά 90% τον Ιούνιο, υποχώρηση που θα περιοριστεί σε 50% τον Δεκέμβριο, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός θα εμφανίσει μείωση 70% τον Ιούνιο, με τον ρυθμό πτώσης να περιορίζεται στο 30% το Δεκέμβριο. Η συνολική κάμψη του διεθνούς και του εγχώριου τουρισμού έως το τέλος του έτους, σε σύγκριση με το 2019, αναμένεται να φθάσει συνολικά το 65% και το 45%, αντίστοιχα.

Στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των ξένων τουριστών αναμένεται να μειωθεί κατά 85% τον Ιούνιο, με το σχετικό ρυθμό υποχώρησης να μειώνεται σε μόλις 45% τον Δεκέμβριο. Ο εσωτερικός τουρισμός θα υποχωρήσει τον Ιούνιο 70%, ποσοστό που θα μειωθεί στο 30% τον Δεκέμβριο. Η συνολική κάμψη εισερχόμενου και εγχώριου τουρισμού μέχρι το τέλος του έτους, σε σύγκριση με το 2019, αναμένεται να φθάσει συνολικά το 60% και το 45% αντίστοιχα.