Η αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων φέρνει μέτρα που προσεγγίζουν το «ελεύθερο κυνήγι»
Πηγή Εικόνας: CrizzlDizzl από το Pixabay

Με ειδικά όπλα και συσκευές, όπως ηλεκτροσόκ και εκτόξευση χημικών ουσιών, θα επιχειρηθεί η απομάκρυνση των ζώων άγριας πανίδας που τους τελευταίους μήνες κάνουν πυκνά – συχνά επισκέψεις στις πόλεις.

Πρόκειται για απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη με την οποία καθορίζεται η διαδικασία εισαγωγής από χώρες εκτός Ε.Ε. ή μεταφοράς από χώρες εντός Ε.Ε. στη χώρα ειδικών όπλων/πιστολιών, λοιπών αποτρεπτικών μέσων και συσκευών εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας ή μηχανισμών εκτόξευσης χημικών ουσιών (spray) ή συσκευών εκτόξευσης ειδικού τύπου κροτίδων ή βολίδων κρότου – θορύβου, λάμψης ή συριγμού και κάθε είδους εφοδίων αυτών για την αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης ζώων της άγριας πανίδας σε κατοικημένες περιοχές και τη διαχείριση φαινομένων υπερπληθυσμού τους, από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. 

Αρμόδια αρχή για την έκδοση της άδειας εισαγωγής ή μεταφοράς του εξοπλισμού ορίζεται η Γενική Διεύθυνση Δασών και Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ. Η άδεια εισαγωγής ή μεταφοράς εκδίδεται στο όνομα του Συντονιστή Διοίκησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης που αιτείται την έκδοσή της.

Οι χορηγούμενες άδειες θα έχουν διάρκεια ισχύος έξι μηνών από την έκδοση τους, με δυνατότητα παράτασης κατά τρεις μήνες, μετά από τη διατύπωση σχετικού αιτήματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την έκδοση σχετικής απόφασης από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότερο, εμφανίζονται ζώα της άγριας πανίδας σε κατοικημένες περιοχές, με τους πολίτες να βρίσκονται μπροστά από ένα ασυνήθιστο θέαμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ελάφια στους Θρακομακεδόνες, οι λύκοι στην Πάρνηθα και τα αγριογούρουνα στην Πολιτεία αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το ζήτημα, συνεχίστηκαν τα  μέτρα ασφαλείας από τις δασικές υπηρεσίες και το κυνήγι από συλλόγους για τους αγριόχοιρους στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου και εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές καταγράφεται υπερπληθυσμός των ημίαιμων που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες με αντίστοιχα αποτελέσματα στην αγροτική οικονομία. Παράλληλα, παρά τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, όπως είναι η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ενώ γίνεται και συνεχής αναφορά σε καταστροφές που προκαλούνται από μη δεσποζόμενους ημίαιμους χοίρους.

Ο υπερπληθυσμός των αγρίοχοιρων αποτελεί γεγονός εδώ και χρόνια. Τα αποτελέσματα του φαίνονται ήδη στις καλλιέργειες με τους αγρότες να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. 

Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια. «Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10» είχε εξηγήσει παλαιότερα ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Κυριάκος Σκορδάς. Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.

Πέρα από τις καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά και σε οικόσιτα ζώα, τα αγριογούρουνα προκαλούν φόβο στους κατοίκους, καθώς κυκλοφορούν ακόμη και σε αυλές σπιτιών και στους δρόμους, ενώ ορισμένα από αυτά φτάνουν σε βάρος τα 100 κιλά και ένα ενδεχόμενο τροχαίο μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο και για τους επιβάτες οχημάτων.