Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πράσινο φως μέσω της χορήγησης άδειας ερευνών στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) για την εκτίμηση της κατάστασης διατήρησης 13 ειδών υδρόβιων πουλιών και για την εκτίμηση της ποιότητας ενδιαιτήματος ωοτοκίας 8 ειδών ιχθύων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών (Λίμνη Μικρή Πρέσπακαι τα ρέματα Λευκώνα και Μικρολίμνης), έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα, οι ερευνητικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Ερευνητικό Σταθμό TourduValat ( Γαλλία) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, η άδεια ισχύει έως το τέλος του 2020 και είναι ανεξάρτητη από άλλες άδειες ή πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται από άλλες καθ’ ύλη αρμόδιες κεντρικές ή περιφερειακές 3 υπηρεσίες ή στρατιωτικές αρχές, όπως για την είσοδο στη λίμνη με σκάφος με εξωλέμβια μηχανή κατά τη διάρκεια της περιόδου απαγόρευσης αλιείας.

Σκοπός της έρευνας: 

H εκτίμηση κατάστασης διατήρησης 13 ειδών υδρόβιων πουλιών (αργυροπελεκάνος, ροδοπελεκάνος, λαγγόνα, κορμοράνος, αργυροτσικνιάς, λευκοτσικνιάς, κρυπτοτσικνιάς, νυχτοκόρακας, σταχτοτσικνιάς, πορφυροτσικνιάς, χαλκόκοτα, σταχτόχηνα και βαλτόπαπια) στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. 

Εκτίμηση της ποιότητας ενδιαιτήματος ωοτοκίας των ψαριών στη Μικρή Πρέσπα. 

«Οι προγραμματισμένες δράσεις στοχεύουν στην εκτίμηση του αναπαραγωγικού πληθυσμού των 13 ειδών υδρόβιων πουλιών (9 είδη στο πλαίσιο του προαναφερθέντος προγράμματος LIFE συν άλλα 4 είδη, οι πληθυσμοί των οποίων παρακολουθούνται συστηματικά από την ΕΠΠ στο πλαίσιο παρακολούθησης των σημαντικών υδρόβιων πουλιών της Πρέσπας), καθώς και άλλων παραμέτρων, όπως η αναπαραγωγική επιτυχία, η διαθεσιμότητα τροφής και η καταλληλότητα των περιοχών διατροφής και φωλεοποίησης.

 Η εκτίμηση της ποιότητας των ενδιαιτημάτων ωοτοκίας των ψαριών στη Μικρή Πρέσπα εντάσσεται στους στόχους του προαναφερθέντος προγράμματος LIFEPrespaWaterbirds. Η βελτίωση των ενδιαιτημάτων ωοτοκίας των ψαριών συνδέεται με την βελτίωση των ενδιαιτημάτων τροφοληψίας των υδρόβιων πουλιών και αποτελεί δείκτη της αποτελεσματικότητας των διαχειριστικών δράσεων του προγράμματος» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Τα είδη που θα μελετηθούν είναι: 

Α. ΠΤΗΝΑ: 

Αργυροπελεκάνος / Dalmatian pelican /Pelecanus crispus 

Ροδοπελεκάνος / Great white pelican / Pelecanus onocrotalus

  Λαγγόνα / Pygmy cormorant / Microcarbo pygmeus

  Κορμοράνος / Great cormorant / Phalacrocorax carbo 

Λευκοτσικνιάς / Little egret / Egretta garzetta

  Αργυροτσικνιάς / Great white egret / Egretta alba 

Κρυπτοτσικνιάς / Squacco heron / Ardeola ralloides 

Νυχτοκόρακας / Night heron / Nycticorax nycticorax 

Σταχτοτσικνιάς / Grey heron / Ardea cinerea

  Πορφυροτσικνιάς / Purple heron / Ardea purpurea

  Χαλκόκοτα / Glossy ibis / Plegadis falcinellus 

Σταχτόχηνα/ Greylag goose / Anser anser

  Βαλτόπαπια / Ferruginous duck / Aythya nyroca 

 Β. ΙΧΘΕΙΣ 

Τσιρονάκι / Alburnoides prespensis 

Τσιρόνι / Alburnus belvica 

Μπράνα / Barbus prespensis V OK 

Σκουμπούζι / Chondrostoma prespense 

Βρυγοβελονίτσα / Cobitis meridionalis 

Κέφαλος / Squalius prespensis 

Πλατίκα / Rutilus prespensis

  Γριβάδι / Cyprinus carpio

Σύντομη Περιγραφή φυσικού αντικειμένου και μεθοδολογία της Έρευνας:

  1. Επίσκεψη στις αποικίες πελεκάνων με σκοπό: 
  2. Την καταμέτρηση των νεαρών ροδοπελεκάνων κατά το μήνα Ιούλιο όταν τα νεαρά έχουν μεγαλώσει αρκετά και δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος θανάτου τους ή εγκατάλειψης φωλιών. Η προσέγγιση γίνεται με πλωτά μέσα χωρίς αποβίβαση πάνω στις αποικίες.
  3. Την καταμέτρηση φωλιών κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Την περίοδο αυτή έχουν ήδη μεταναστεύσει οι αργυροπελεκάνοι και οι ροδοπελεκάνοι και κατά συνέπεια η επίσκεψη δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για τους πληθυσμούς. 
  4. Καταγραφή υδρόβιων πουλιών και καταμέτρηση αποικιών κατά τους μήνες Μάρτιο – Ιούλιο μέσω ειδικού τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου και προσαρμοσμένης κάμερας. Η μέτρηση γίνεται σε αρκετά μεγάλο ύψος από τις αποικίες των πουλιών χωρίς παρεμβατικές μεθόδους και χωρίς όχληση προς τους πληθυσμούς. 

IIΙ. Καταμέτρηση φωλιών σε μικτές αποικίες ερωδιών – λαγγόνων από εποπτικά σημεία την περίοδο μέσα Μαΐου με αρχές Ιουνίου, με την χρησιμοποίηση της μεθόδου «Άφιξη – Αναχώρηση», κατά την οποία θα καταμετρώνται οι πτήσεις των υδρόβιων πουλιών από και προς την αποικία από απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων, ώστε να αποκλείεται η όχληση των πληθυσμών. 

IV.Καταμέτρηση φωλιών στις αποικίες των πελεκάνων από εποπτικά σημεία την περίοδο Φεβρουάριο – Μάιο. Η καταμέτρηση θα γίνεται από μεγάλη απόσταση,  που να αποκλείει οποιαδήποτε όχληση των αναπαραγωγικών πληθυσμών. 

  1. Καταμέτρηση αναπαραγωγικού πληθυσμού σταχτόχηνας από εποπτικά σημεία την περίοδο Απρίλιο – Σεπτέμβριο. Η καταμέτρηση θα γίνεται από μεγάλη απόσταση, που να αποκλείει οποιαδήποτε όχληση των αναπαραγωγικών πληθυσμών. 

VΙ. Καταμέτρηση αναπαραγωγικού πληθυσμού βαλτόπαπιας από εποπτικά σημεία την περίοδο Μάιο – Ιούλιο. Η καταμέτρηση θα γίνεται από μεγάλη απόσταση, που να αποκλείει οποιαδήποτε όχληση των αναπαραγωγικών πληθυσμών. 

VII. Καταγραφή της χρήσης των ενδιαιτημάτων τροφοληψίας των υδρόβιων πουλιών στη Μικρή Πρέσπα την περίοδο Μάρτιο – Ιούνιο. Η καταγραφή θα γίνεται από εποπτικά σημεία χωρίς να προκαλείται οποιαδήποτε όχληση. 

VIII. Καταμέτρηση των φωλιών των κορμοράνων στο νησί της Μικρής Πρέσπας Βιδρονήσι τον Απρίλιο με χρήση βάρκας και κιαλιών περιμετρικά του νησιού, έτσι ώστε να αποφεύγεται η όποια όχληση. 

  1. Παρακολούθηση των μετακινήσεων των ψαριών στα ρέματα Λευκώνα και Μικρολίμνης με τη χρήση βολκών τις νυχτερινές ώρες από τις εκβολές ως και 500μ. στα ανάντη των ρεμάτων κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουλίου. Τα ψάρια θα καταμετρώνται και στη συνέχεια θα απελευθερώνονται ζωντανά. 
  2. Παρακολούθηση της ωοτοκίας του γριβαδιού (Cyprinuscaprio) με καταμέτρηση των αναπαραγόμενων ατόμων από εποπτικά σημεία την περίοδο Απρίλιο – Μάιο σε περιοχές με ρηχά νερά περιμετρικά της Μικρής Πρέσπας.

Η έρευνα στο πεδίο θα πραγματοποιηθεί από επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τους:

  1. Δρ. Γιώργος Κατσαδωράκης (βιολόγος-ορνιθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης ΕΠΠ, Πρόεδρος της Ομάδας Ειδικών για τους Πελεκάνους της IUCN – SSC και του Wetlands International)
  2. Μυρσίνη Μαλακού (Βιολόγος, ΕΠΠ) 
  3. Χάρης Νικολάου (Βοηθός πεδίου, ΕΠΠ)
  4. Λάζαρος Νικολάου (Βοηθός πεδίου, ΕΠΠ)
  5. Ειρήνη Κουτσερή (Βιολόγος, ΕΠΠ)
  6.  Δρ. Όλγα Αλεξάνδρου (Δασολόγος-ορνιθολόγος, ΕΠΠ)