Η συμβουλευτική εταιρεία Henley & Partners δεν είναι…τυχαία, καθώς θεωρείται leader στη διεθνή «αγορά» των προγραμμάτων Χρυσής Βίζας και ιθαγένειας με αντάλλαγμα επενδύσεις σε αγορά ακινήτων.
Έτσι, όσα αναφέρει σε ανάλυσή της για τις προοπτικές και τη δυναμική που αποκτούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις στην μετά κορωνοϊό εποχή, όποτε κι αν αυτή ανατείλει, δεν είναι δυνατόν να περάσουν απαρατήρητα.
Τα ερωτήματα
Θα πρέπει βέβαια, να σημειώσουμε ότι στην μετά covid-19 εποχή, παραμένει άγνωστο εάν, η Κομισιόν (ή τα κράτη μέλη…) θα επιβάλει υγειονομικούς περιορισμούς με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα σε αυτού τους είδους τις επενδύσεις τέτοιου είδους.
Όπως δεν είναι γνωστό κι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει στο στόχαστρό της τα προγράμματα χορήγησης υπηκοότητας έναντι επενδύσεων σε ακίνητα αλλά και σε άυλα περιουσιακά στοιχεία.
Επενδυτικό ανάχωμα
Ανεξαρτήτως πάντως, των δύο παραπάνω αβεβαιοτήτων, στην Henley & Partners, την εταιρία που έχει λειτουργήσει ως σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε θέματα ιθαγένειας και Χρυσής Βίζας, βλέπουν προοπτικές στη συγκεκριμένη αγορά.
Ειδικότερα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι στρατηγικοί επενδυτές επιδιώκοντας την μακροπρόθεσμη διατήρηση του πλούτου τους, θα στραφούν στα ευρωπαϊκά προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής με κίνητρο τις επενδύσεις σε ακίνητα. Κι αυτό επειδή η επενδυτική στρατηγική μετά τον κορωνοϊό περιλαμβάνει τη στροφή στα προγράμματα χρυσής βίζας με στόχο τη διαφοροποίηση κινδύνου, αλλά και την απόκτηση διαβατηρίου ή άδειας διαμονής, που εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε έναν σημαντικό αριθμό χωρών.
Για τη χώρα μας, όπου έχει θεσμοθετηθεί το πρόγραμμα non-dom και μέσω Χρυσής Βίζας επιτρέπει στους δικαιούχους την πρόσβαση σε 26 κράτη της ζώνης Σένγκεν έναντι επένδυσης, κατ’ ελάχιστον 250.000 ευρώ σε ελληνικά ακίνητα, η Henley & Partners καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση του ενδιαφέροντος.
Βέβαια, από τις 10 Μαρτίου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι κλειστές, καθώς εφαρμόζουν τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του ιού. Ο σχεδιασμός όμως, του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα Χρυσή Βίζα μέσω πληρεξουσίου, ενώ η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές του πλαισίου με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς εκδόθηκαν μόλις 227 νέες άδειες, ενώ από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί συνολικά 7.414 άδειες.
Στην Κύπρο, οι αιτήσεις στο πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας αυξήθηκαν κατά 250% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Και στην Πορτογαλία, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 50%, το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Σε κάθε περίπτωση, βάσει της ανάλυσης της Henley & Partners, τα προγράμματα χορήγησης υπηκοότητας και άδειας διαμονής είναι win -win τόσο για τους επενδυτές όσο και για τα κράτη που υποδέχονται τις επενδύσεις. Οι πρώτοι έχουν στη διάθεσή τους ένα υβριδικό επενδυτικό προϊόν που ενσωματώνει την απόκτηση κατοικίας, που προσφέρει τη δυνατότητα μετεγκατάστασης, εάν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Στη χώρα μας όλα όσα αναφέρει η εταιρεία θα κριθούν τους επόμενους μήνες, με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα του προγράμματος Χρυσή Βίζα.