Στα -37,63 δολάρια το βαρέλι έκλεισαν οι συναλλαγές για το αργό παραδόσεως Μαΐου που υποχώρησε $55,90 (306%) οδηγώντας σε μια πρωτοφανή οικονομική συγκυρία. Την τελευταία φορά που σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό ήταν στις 31 Μαρτίου 1986 οπότε και έπεσε στα 10,4 δολάρια ενώ ποτέ άλλοτε δεν έχει φτάσει σε αρνητική τιμή.
Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου (futures) για τον μήνα Μάιο κατέρρευσε εξαιτίας της προσπάθειας των traders να αποφύγουν πάση θυσία την παραλαβή φορτίων. Το σκηνικό αυτό διαμορφώθηκε ακριβώς επειδή τα futures Μαΐου λήγουν σήμερα Τρίτη με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ψάχνουν κάθε τρόπο προκειμένου να απαλλαγούν από αυτά.
Εξάλλου, τα συμβόλαια δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν και αφορούν μόνο στη δυνατότητα παραλαβής πετρελαίου σε προσυμφωνημένες τιμές ενώ λειτουργούν τα ίδια ως χρηματιστηριακά προϊόντα. Με αυτό ως δεδομένο, θα έπρεπε οι κάτοχοί τους, που στην πλειονότητά τους είναι χρηματιστές, να παραλάβουν το προϊόν και, υπό αυτό το πρίσμα, επιχείρησαν μαζικά να απαλλαγούν από αυτά, οδηγώντας σε κατάρρευση της τιμής.
Το ερώτημα είναι αν, μετά από τον πανικό που δημιουργήθηκε χθες, αναμένεται να επηρεαστούν και τα συμβόλαια Ιουνίου που, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στα 21 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, πολλά θα κριθούν και από τη δυνατότητα της συμφωνίας περικοπής της παραγωγής του OPEC να βάλει φρένο στην ύφεση και τη μείωση της ζήτησης του αργού πετρελαίου. Οι ίδιοι ωστόσο εκτιμούν πως οι περικοπές κατά 9.7 εκατ. βαρέλια/ημέρα δύσκολα θα μπορέσουν να κρατήσουν τα ποσοστά της ύφεσης, τη στιγμή μάλιστα που η κινεζική οικονομία μπαίνει, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, σε περίοδο ύφεσης. Σε κάθε περίπτωση, τηλεγράφημα της Wall Street Journal που δημοσιεύτηκε ξημερώματα Τρίτης, επισημαίνει πως πολλοί έμποροι πετρελαίου εκτιμούν ότι η πανδημία του κορωναϊού θα ολοκληρώσει την πορεία της και η ζήτηση θα σημειώσει ραγδαία άνοδο αργότερα μέσα στο 2020.
Τα ξημερώματα δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ανέφερε πως η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής ενέργειας ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Σύστημα Αποθεμάτων (Federal Reserve System – FED) να αλλάξει τους όρους για πιστωτική διευκόλυνση ύψους $600 δισ. ώστε οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τους πόρους για να ξεπληρώσουν τα αυξανόμενα χρέη. Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το μέγεθος της κρίσης, το Bloomberg επισημαίνει στο ρεπορτάζ του ότι από όλες τις άγριες, πρωτοφανείς ταλαντεύσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές που έφερε η πανδημία του κορωναϊού, καμία δεν ήταν πιο συγκλονιστική από την κατάρρευση ενός βασικού τμήματος του αμερικανικού εμπορίου πετρελαίου.
Στην αγορά spot η τιμή του βαρελιού, αργά χθες το βράδυ, ήταν λίγο πάνω από τα 12 δολ εξαιτίας της δυσκολίας στην εξεύρεση αποθηκευτικών χώρων. Σημειώνεται πως, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι εταιρείες επεδίωξαν να ναυλώσουν πλοία για πλωτή αποθήκευση πετρελαίου.
Νωρίτερα χθες μέσα στην ημέρα, το Statista παρουσίαζε με γράφημά του την τιμή του αμερικανικού πετρελαίου να πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999 εξαιτίας της μείωσης στη ζήτηση που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις αποθήκες. Όπως επεσήμανε στο σχετικό θέμα, με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών τη Δευτέρα, η τιμή του WTI (West Texas Intermediate) έπεσε σχεδόν 18% στα $14,99 το βαρέλι. Η τιμή ήταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα στην ασιατική αγορά με $14,49 το βαρέλι με τις απώλειες να γίνονται ακόμη μεγαλύτερες εξαιτίας της λήξης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου για τον Μάιο.
Δείτε το παρακάτω γράφημα του Statista, με πηγή δεδομένων το U.S. Energy Information Administration, για το West Texas Intermediate, που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας εδώ
Υπενθυμίζεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το οποίο, με την έκθεσή του “World Economic Outlook, April 2020 : The Great Lockdown” (δείτε εδώ: https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2020/04/14/World-Economic-Outlook-April-2020-The-Great-Lockdown-49306) που δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου, έκανε λόγο για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3% για το 2020. Στην ίδια έκθεση αναφερόταν πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα σημειώσει ύφεση της τάξης του 7.5% ενώ, για το ίδιο χρονικό διάστημα, η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει ύφεση 5.9%.
Δείτε το σχετικό γράφημα από την έκθεση του ΔΝΤ: