Πειραιώς 74-76 - Dromeus
Αυτοτελές κτήριο γραφείων, συνολικής επιφανείας 12.443,46 τ.μ.
Πειραιώς 74-76 - DromeusΠηγή Εικόνας: Google maps

Νέο… γύρο κρίσης στην κτηματαγορά φέρνει η πανδημία του κορονοϊού και το lockdown της οικονομίας, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες πίεσης των τιμών των ακινήτων. Οι συνέπειες από τον ιό θα αποτυπωθούν σύντομα στις αξίες των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να υποχωρήσουν σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι αγοραστές είναι πρόθυμοι να χαλάσουν μια έτοιμη συμφωνία, εάν η τιμή διατηρηθεί στα επίπεδα πριν την εξάπλωση της πανδημίας.

Σχίζονται συμβόλαια και ξαναγράφονται λέει στέλεχος της κτηματικής αγοράς, καθώς στο τραπέζι έρχεται νέα συμφωνία με τιμή αγοράς να διαμορφώνεται έως και 20% πιο χαμηλά.

Από την πλευρά του, ο πωλητής παραμένει στο τραπέζι της συμφωνίας συνεκτιμώντας τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του, αλλά και το πώς θα είναι η αγορά ακινήτων μετά από 1 χρόνο.

Ο αγοραστής έχει ως… όπλο στη φαρέτρα του ότι του προσφέρει ζεστό χρήμα, καθιστώντας τον πωλητή εν δυνάμει αγοραστή, καθώς θα αποκτήσει άμεσα ρευστότητα και θα μπορεί να τη διοχετεύσει όπως επιθυμεί.

Στην εγχώρια αγορά το προφίλ των αγοραστών είναι εκπρόσωποι Funds, που δεν πρόκειται να λυγίσουν και να υποκύψουν στις απαιτήσεις των πωλητών, καθώς η διαπραγμάτευση αφορά σημαντικό αριθμό εμπορικών ακινήτων και το ύψος της επένδυσης αντιπροσωπεύει μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Ένα παράδειγμα αποτελεί μια συμφωνία, που ήταν έτοιμη να οριστικοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου με το αγοραστή να είχε συμφωνήσει στα 20 εκατ. ευρώ, σήμερα το τίμημα που προσφέρεται είναι μειωμένο κατά 2 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος ΑΕΕΑΠ εκτιμά ότι φέτος η αγορά ακινήτων θα δεχτεί μια νέα δοκιμασία με τους πωλητές, που, όπως σημειώνει, είναι «ψημένοι» από τη δεκαετή κρίση, θα κληθούν να διαμορφώσουν την τάση στην αγορά, η οποία θα είναι πτωτική, αλλά το ύψος της θα εξαρτηθεί τόσο από τους πωλητές  όσο και από τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Η προσδοκώμενη νέα υποχώρηση των αξιών των ακινήτων θεωρείται ότι είναι μία αμυντική στάση των αγοραστών έναντι της κυβέρνησης, που παρεμβαίνει στο καθεστώς των μισθωμάτων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αλλά και στις εκτιμήσεις για αύξηση της ανεργίας, δημιουργώντας έμμεσα πίεση στα μισθώματα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεση της το 2019 είχε περιγράψει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην κτηματαγορά, αναμένοντας ένα ακόμη χτύπημα στα πρώτα ενθαρρυντικά βήματα που έκανε τα δύο τελευταία χρόνια. Η αγορά ακινήτων προσπαθούσε να βρει τα ανοδικά της πατήματά της, προσδοκώντας στην ενίσχυση της ζήτησης.

Το 2019 κατά μέσο όρο οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 7,2%. Ο βασικός πυλώνας ανόδου της αξίας των ακινήτων ήταν από τις βραχυχρόνιες  μισθώσεις. Πέρυσι, το ύψος των επενδύσεων ξεπέρασε  το 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,7% σε σχέση  με το 2018.