Σε πλήρη ετοιμότητα για τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται πως βρίσκεται η κοινοπραξία των εταιρειών TOTAL-ENI
Σε πλήρη ετοιμότητα για τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται πως βρίσκεται η κοινοπραξία των εταιρειών TOTAL-ENIΠηγή Εικόνας: YouTube

Το χειρότερο σενάριο για την καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου εξαιτίας των συνεπειών του κορωναϊού επιβεβαιώθηκε καθώς, σύμφωνα με διαρροή από την αμερικανική εταιρεία, η ExxonMobil παγώνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

To economix.gr έγραφε από τις 19 Μαρτίου 2020 (δείτε εδώ) ότι, παρά και τη διάψευση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας, οι γεωτρήσεις θα σημειώσουν καθυστέρηση καθώς το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών διαμορφώνεται με γνώμονα τη στάση των κοινοπραξιών που έχουν αναλάβει να επιχειρήσουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Για το ίδιο ζήτημα, στο ρεπορτάζ στις 7 Απριλίου (δείτε εδώ) σημειωνόταν πως «καθυστερήσεις φαίνεται ότι θα υπάρξουν στις γεωτρήσεις της κυπριακής πλευράς, παρά και τις επίμονες προσπάθειες της Λευκωσίας να εξασφαλίσει την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Τα αίτια αφορούν τις νέες συνθήκες και την επιβολή κανόνων που φέρνει ο κορωναϊός».

Όσον αφορά τα αίτια της απόφασης, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει ο κορωναϊός στην παγκόσμια αγορά, η ExxonMobil προχώρησε και σε μείωση 30% των εξόδων λειτουργικών δαπανών. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις από τα 33 δισ. δολάρια θα περιοριστούν σε 23 δισ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση της ζήτησης και την υπερπροσφορά που προκλήθηκε στην αγορά μειώνοντας αισθητά τις τιμές των εμπορευμάτων.

Η μείωση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες θα εστιάσει, κατά κύριο λόγο, στην Permian Basin (Τέξας, ΗΠΑ) ενώ στους κόλπους της εταιρείας επικρατεί αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για προβλεπόμενες επενδύσεις ύψους 20 δισ. δολάρια που τέθηκε προ τριετίας. «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε projects για να δημιουργήσουμε αξία, για να διατηρήσουμε τα μετρητά για το μέρισμα και να κάνουμε κατάλληλη και συνετή χρήση του ισολογισμού μας», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο CEO, Darren Woods.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Σύμφωνα με πηγές, το πιο πιθανό σενάριο είναι και οι υπόλοιπες εταιρείες να ακολουθήσουν μία αντίστοιχη στάση με την ExxonMobil. Κι αυτό γιατί αφενός οι συνθήκες που επικρατούν με την απαγόρευση στις μετακινήσεις δεν επιτρέπουν στις εταιρείες να προχωρήσουν το πρόγραμμα βάση χρονοδιαγράμματος και, αφετέρου, διότι η πτώση στην τιμή του πετρελαίου δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο γύρω από τον κλάδο ακόμη και για τους ξένους κολοσσούς.

Σε ό, τι αφορά την κοινοπραξία ΕΝΙ – Total, ο προβληματισμός κινείται και γύρω από το γεωτρύπανο Tungsten Explorer (δείτε εδώ) που θα αξιοποιηθεί για τη γεώτρηση. Το γεωτρύπανο βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στην ΑΟΖ του Λιβάνου (τεμάχιο 4, Total – Novatek) όπου και πραγματοποιεί γεωτρήσεις αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις γεωτρήσεις λόγω κορωναϊού.

Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δημιουργεί καθυστερήσεις στον σχεδιασμό για την κυπριακή ΑΟΖ αλλά σημαίνει ακόμη ότι θα χρειαστεί να μισθώσει η κοινοπραξία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το γεωτρύπανο και άρα να επιβαρυνθεί περισσότερο οικονομικά. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το γεωτρύπανο θα έπρεπε να βρίσκεται για λογαριασμό των εταιρειών ENI – Total στην κυπριακή ΑΟΖ περί τα τέλη Απριλίου για να επιχειρήσει στο τεμάχιο 6.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη αναμένεται να είναι η στάση που θα κρατήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες που επρόκειτο να επιχειρήσουν στην κυπριακή ΑΟΖ.