Διαχειρίσιμες είναι οι επιπτώσεις λόγω του κορονοϊού για την εταιρία επένδυσης σε ακίνητη περιουσία Prodea Investments, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων με αξία μεγαλύτερη των 2 δισ. ευρώ. Αυτό ανέφεραν χθες, στην ετήσια γενική συνέλευση, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Άρης Καρυτινός. Η «άμυνα» της εταιρείας στηρίζεται στους εξής «πυλώνες»:
-τη ρευστότητα των 100 εκατ. ευρώ που της επιτρέπει να συνεχίσει το επενδυτικό πρόγραμμά της και να πραγματοποιήσει καινούργιες επενδύσεις σε χαμηλότερες αποτιμήσεις, εάν η κρίση οδηγήσει σε υποχώρηση των αξιών
-στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της, που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% σε ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ διψήφιο ποσοστό καταλαμβάνουν ακίνητα σουπερμάρκετ και εταιριών τηλεπικοινωνίας, δύο δηλαδή κλάδων που έχουν ευνοηθεί από την κρίση. Επίσης, 10% των ακινήτων μισθώνονται από το Δημόσιο (στο πλαίσιο της συναλλαγής sale&leaseback που είχε κάνει παλαιότερα η εταιρία).
-στην περιορισμένη συμμετοχή στο σύνολο των εσόδων, που δεν ξεπερνά το 15%, των καταστημάτων λιανικής και των ξενοδοχείων, δύο τομέων που έχουν πληγεί από την κρίση και για τα οποία ισχύει το μέτρο της μείωσης κατά 40% του ενοικίου.
Βέβαια, εάν η κρίση διαρκέσει για πολύ καιρό, όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της εταιρείας, οι επιπτώσεις θα είναι βαριές. Για την ώρα όμως, η ΑΕΕΑΠ συνεχίζει το επενδυτικό πρόγραμμά της, όπως και την υλοποίηση έργων που έχουν δρομολογηθεί. Σε αυτά περιλαμβάνεται το κτήριο γραφείων στο Μαρούσι (οδός Φραγκοκλησιάς) που βρίσκεται σε πλήρη κατασκευαστική εξέλιξη κι ένα ακόμη κτήριο γραφείων στην Λεωφόρο Συγγρού, το οποίο είναι στη φάση της αδειοδότησης.
Ωστόσο, η κρίση οδήγησε στις καλένδες την δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Prodea, όπως και την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας Picasso στην Ιταλία. Το εν λόγω πωλητήριο συνδεόταν με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δεν ήταν αυτοσκοπός, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση.
Την ίδια στιγμή, η νέα πραγματικότητα που εμπεδώθεται λόγω της τρέχουσας κρίσης σχετίζεται με τους αποθηκευτικούς χώρους, οι οποίοι βρίσκονται στο πρώτο πλάνο. Γι’ αυτό η εταιρεία στρέφεται ακόμη περισσότερο στην υλοποίηση επενδύσεων σε αυτού του είδους τα ακίνητα, όπως και σε χρήσεις που έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητά τους κατά την πανδημία του κορονοϊού.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία παρουσίασε το 2019 κέρδη 298,9 εκατ. (έναντι κερδών €115,1 εκατ. το 2018) και κύκλο εργασιών 175,1 εκατ. έναντι από 121,4 εκατ. το 2018, με την άνοδο να συνδέεται με την αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα της εταιρείας.