Σε τροχιά επιβίωσης οι 8 τις στις 10 επιχειρήσεις, αλλά και η επόμενη ημέρα μετά την καραντίνα, ήταν οι βασικοί πυλώνες της συζήτησης που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον ίδιο σε ρόλο συντονιστή και με καλεσμένους τον Ευάγγελο Μυτιληναίο (επιχειρηματία), Γιάννη Ρέτσο (Ξενοδόχο), τον Φωκίων Καραβία (Τραπεζίτη), τον Γιώργο Προκοπάκη (οικονομικό αναλυτή) και τον Κώστα Κωστή (καθηγητή Πανεπιστημίου).
Οι συνομιλητές του διαδικτυακού πάνελ συμφώνησαν ότι είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για την κοινωνία και την παγκόσμια Οικονομία.
Ορισμένοι θεωρούν ότι θυμίζει το κραχ του 1929 και την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, αποδεχόμενοι όμως ότι με τη λήξη του συναγερμού η ανθρωπότητα και η οικονομία θα οικοδομηθεί σε μία νέα βάση.
Η αισιοδοξία ήταν το συστατικό για την έξοδο από την κρίση, αλλά η τρέχουσα πραγματικότητα θα απαιτήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για να σταθεί όρθια η εγχώρια οικονομία.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος είπε ότι απαιτηθούν από 1,5 εώς 2 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας τους επόμενους δύο μήνες, ενώ προέβλεψε ότι ο τουρισμός θα επιστρέψει σε 3 με 5 χρόνια στα επίπεδα του 2019.
Τόνισε ότι «θα είναι μια δύσκολη και κρίσιμη χρονιά. Έχω αισιοδοξία για το 2021 για τον Τουρισμό, αλλά πρέπει να δούμε πόσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Δεν θα είναι εύκολη η επαναφορά, θα είναι μια δύσκολη χρονιά και δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε όλοι» συμπλήρωσε.
Μεγάλες περιοχές της χώρας εξαρτώνται από τον τουρισμό, είπε ο κ. Ρέτσος. Το 97% του ΑΕΠ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έρχεται από τον Τουρισμό, το 71% στα νησιά του Ιονίου και το 50% στο ΑΕΠ της Κρήτης.
Όπως σημείωσε από τα 195 δισ. που ήταν το ΑΕΠ το 2019, τα 25 δισ. ήταν η άμεση συνεισφορά του Τουρισμού, ποσοστό 13%. «Με τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ (2,2 έως 2,65), η συνεισφορά του Τουρισμού φτάνει το 30% συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι απασχολούνται 700 χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό κατά το τρίτο τρίμηνο. «Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα. Οι δύο πρώτοι μήνες έφεραν έσοδα μισό δισ. και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διανυθεί μία τεράστια απόσταση μέχρι τα 25 δισ. που έφερε συνολικά ο τουριστικός κλάδος πέρσι, δηλαδή εισερχόμενος, εσωτερικός, κρουαζιέρα, μεταφορές» τόνισε.
«Το σίγουρο είναι ότι όταν έρθει η επόμενη ημέρα, κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα: οι πέντε βασικές αγορές (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ) για τον ελληνικό Τουρισμό έχουν το μεγαλύτερο υγειονομικό πρόβλημα και δεν θα μπορούμε να περιμένουμε τίποτα» αναφερόμενος στα γεγονότα των Δίδυμων Πύργων. Ο κ. Ρέτσος είπε ότι μετά το 2001 ακολούθησε μια «χρυσή 15ετία» για τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι ψυχολογία, με την ίδια ευκολία που καταρρακώνεται ανακάμπτει αντίστοιχα, σημείωσε δίνοντας μεγάλη σημασία στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα χρησιμοποιήσουν τα κράτη
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι μετά το πέρας της κρίσης η ΕΕ θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την υλοποίηση του σχεδίου για το κλίμα και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Σε σχέση με την εγχώρια αγορά ενέργειας ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι λειτουργεί άψογα. «Η επάρκεια είναι πλήρης σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο και προϊόντα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι «για πρώτη φορά είναι τόσο κοντά στην αγορά.»
Ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς και βιομηχανικούς Ομίλους στη χώρα έδωσε έμφαση στο τι σημαίνει η κρίση για τη βιομηχανία αλλά και στην κρίση προσφοράς που αντιμετωπίζει. «Η καθήλωση της ζήτησης είναι σε ποσοστά ανήκουστα, σε τόσο μικρό διάστημα. Δεν έχει προηγούμενο Βλέπουμε επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με αφανισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται τελείως εξωγενείς παράγοντες. Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι σε survival mode. Το πρώτο που κοιτάμε είναι η προστασία των εργαζομένων» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε: «Χωρίς ωραιοποίηση, το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθίζηση της ζήτησης και την καθήλωση των παραγωγικών μονάδων είναι πρωτοφανής, ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους να δούμε μια καθίζηση του ΑΕΠ που θα ξεπερνά το 20%. Τέτοιες εξελίξεις «δεν υπάρχουν ακόμη και σε καιρό πολέμου» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο τραπεζίτης Φωκίων Καραβίας εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη στην υγειονομική κρίση, καθώς δεν πρόλαβε να επουλώσει τις πληγές της από την δεκαετή κρίση. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα κερδίζει τις εντυπώσεις προς τον έξω κόσμο χάρη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την πλευρά του, ο κ. Προκοπάκης εστίασε στην προετοιμασία της χώρας για τη έξοδο της με την έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου. Ο καθηγητής κ. Κώστας Κωστής άνοιξε θέμα Δημοκρατίας σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις.