Tο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων «Γιαβούζ»
Tο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων «Γιαβούζ»
Tο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων «Γιαβούζ»Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε καθυστέρηση των παράνομων γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου φαίνεται ότι προσανατολίζονται οι αρμόδιες τουρκικές αρχές καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο όλα τα τουρκικά γεωτρύπανα βρίσκονται εκτός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το Yavuz που πραγματοποιούσε παράνομη γεώτρηση που θα έφτανε σε βάθος τα 3.300 μέτρα στο Οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ αποχώρησε και ελλιμενίστηκε στο λιμάνι Τασουτζού (Taşucu) της Μεσίνας, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από τη Σελεύκεια Ισαυρίας. Εκεί και βρίσκεται το έτερο προπύργιο της παράνομης τουρκικής παρουσίας, το Fatih, το πλήρωμα του οποίου βρίσκεται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Το ερώτημα γύρω από την απόφαση του Yavuz να ελλιμενιστεί παραμένει αναπάντητο μέχρις ώρας καθώς δεν είναι γνωστό αν το πλοίο ολοκλήρωσε την αποστολή του και επιστρέφει άπραγο πίσω στην Τουρκία, παρά και τις μεγάλες προσδοκίες της Άγκυρας από τη συγκεκριμένη γεώτρηση, ή αν χρειάστηκε, όπως και το Fatih, εξαιτίας του κορωναϊού να ελλιμενιστεί προκειμένου να μπει το πλήρωμά του σε καραντίνα. Σημειώνεται πάντως ότι η παράνομη NAVTEX είχε διάρκεια μέχρι τις 24 Μαΐου.

Στη Σελεύκεια Ισαυρίας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα και το Κανουνί. Στο πλήρωμα 35 ατόμων που διαθέτει το νεοαποκτειθέν γεωτρύπανο της Τουρκίας έχουν επιβληθεί όλα τα μέτρα που αφορούν τον κορωναϊό. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το γεωτρύπανο βρίσκεται σε αγκυροβολημένο στο λιμάνι από τα μέσα του προηγούμενου μήνα ενώ προχωρούν και οι εργασίες ανακατασκευής του.

Σε ό, τι αφορά τα ερευνητικά σκάφη που χρησιμοποιεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, το Oruc Reis έχει ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Αττάλειας. Αυτό που εξακολουθεί να βρίσκεται στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και το νοτιοανατολικό άκρο του οικοπέδου 13 είναι το ερευνητικό Barbaros.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία έχει χειριστεί το ζήτημα με άψογους διπλωματικούς χειρισμούς και έχει δημιουργήσει ασφυκτική πίεση γύρω από τις τουρκικές γεωτρήσεις. Η προβολή ισχύος της Άγκυρας αποτυγχάνει όχι μόνο λόγω της καταδίκης των παράνομων γεωτρήσεων από τη διεθνή κοινότητα αλλά και εξαιτίας της απειλής κυρώσεων στις εταιρείες που θα επιχειρήσουν να συνδράμουν στις προσπάθειες της τουρκικής εταιρείας ΤΡΑΟ να προχωρήσει με τις ενέργειές της.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ

Καθυστερήσεις, ωστόσο, φαίνεται ότι θα υπάρξουν και στις γεωτρήσεις της κυπριακής πλευράς, παρά και τις επίμονες προσπάθειες της Λευκωσίας να εξασφαλίσει την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Σ’ αυτήν την περίπτωση, τα αίτια αφορούν τις νέες συνθήκες και την επιβολή κανόνων που φέρνει ο κορωναϊός και αναγκάζει όλες τις κυβερνήσεις να αναδιαμορφώνουν τις λειτουργίες τους με βάση τους νέους κανονισμούς.

Όπως έχει γράψει το economix.gr, ήδη από τα μέσα Μαρτίου, υπήρχαν μαύρα σύννεφα στο σενάριο διεξαγωγής των γεωτρήσεων βάση των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων, παρά και τις διαρροές περί αντιθέτου από το κυπριακό ΥΠΕΝ. Κι αυτό γιατί η μέθοδος της τηλεργασίας που αξιοποιούν μέχρι πρότινος οι εταιρείες δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση των γεωτρήσεων.

Μάλιστα, όπως σημειωνόταν στο ρεπορτάζ «Σενάρια για καθυστέρηση των γεωτρήσεων – Διαψεύδει το κυπριακό ΥΠΕΝ», υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Κύπρος θα επεδίωκε ακόμη και να επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου να ερευνήσει και να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και να βάλει τέλος στις τουρκικές παραβιάσεις, σφίγγοντας έτι περαιτέρω τον διπλωματικό κλοιό γύρω από την Άγκυρα.

Ακόμη, ωστόσο, κι αν ο κορωναϊός δεν επηρέαζε τις εξελίξεις στην Κύπρο, το σενάριο περί καθυστερήσεων είχε τεθεί επί τάπητος κι από τις ίδιες τις εταιρείες. Ο γενικός διευθυντής της Total E & P Λιβάνου, Ricardo Darre, είχε σημειώσει ότι το γεωτρύπανο Tungsten Explorer, που επιχειρεί αυτή την περίοδο στον Λίβανο, ενδέχεται να μην καταφέρει να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που απαιτούνται λόγω του κορωναϊού. Το ίδιο γεωτρύπανο αναμένεται να αξιοποιήσει η κοινοπραξία ΕΝΙ – Total προκειμένου να προχωρήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και, κατά συνέπεια, η καθυστέρηση δημιουργεί ένα ντόμινο εξελίξεων και στις υπόλοιπες ενέργειές του.

Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση για την αναδιαμόρφωση των χρονοδιαγραμμάτων θα γίνει στο πλαίσιο της από κοινού συνεννόησης του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις γεωτρήσεις.