Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εργάζονται σε μια συμφωνία για μια άνευ προηγουμένου μείωση της παραγωγής ίσης με περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, δήλωσε σήμερα πηγή του ΟΠΕΚ αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τα πετρελαϊκά κράτη να ανακόψουν την βουτιά της τιμής του πετρελαίου που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.
Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, όπως η Ρωσία, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 6 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα κατανεμηθούν τα ποσοστά των μειώσεων.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 20 δολάρια το βαρέλι από τα 65 δολάρια στις αρχές του έτους καθώς πάνω από 3 δισεκ. άνθρωποι τελούν υπό καθεστώς περιορισμού λόγω του κορονοϊού, μειώνοντας την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά έως και ένα τρίτο ή 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι είχε μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ότι αναμένει πως θα μειώσουν την παραγωγή κατά10-15 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν προχώρησε σε παραχωρήσεις προς τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, όπως το να συμφωνήσει σε μείωση της εγχώριας αμερικανικής παραγωγής -μια κίνηση που απαγορεύεται από την αμερικανική νομοθεσία κατά του μονοπωλίου. Κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η αμερικανική παραγωγή οδεύει προς απότομη μείωση ούτως ή άλλως λόγω των χαμηλών τιμών.
«Οι ΗΠΑ χρειάζεται να συνεισφέρουν με το σχιστολιθικό πετρέλαιο», δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Ρωσία ανέκαθεν εξέφραζε την απογοήτευσή της που οι κοινές μειώσεις με τον ΟΠΕΚ απλά προσέφεραν στήριξη στους παραγωγούς αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου.
Άλλη πηγή του ΟΠΕΚ είπε ότι η όποια μείωση άνω των 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα θα πρέπει να περιλαμβάνει και παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ+, της συμμαχίας που περιλαμβάνει μέλη του ΟΠΕΚ καθώς και άλλους παραγωγούς όπως η Ρωσία, αλλά εξαιρεί πετρελαϊκά κράτη όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Βραζιλία.
Η δεύτερη πηγή πρόσθεσε ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα παρακολουθήσει την έκβαση της συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και των πετρελαϊκών εταιριών αργότερα σήμερα και ότι το τελικό ύψος των μειώσεων θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή όλων των παραγωγών πετρελαίου.
Οι τιμές πετρελαίου ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα των 20 δολαρίων το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, με το μπρεντ να κινείται κοντά στα 33 δολάρια το βαρέλι σήμερα, αν και η τιμή του παραμένει περίπου η μισή από το επίπεδο των 66 δολαρίων στο οποίο έκλεισε στα τέλη του 2019.