Η σταθερά πτωτική τάση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ (που συνεπάγεται αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους) επιβεβαιώθηκε και κατά τον σημερινό κοινό διαγωνισμό για μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα που διενήργησε η ΡΑΕ, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ειδικότερα, στη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρεται πως χάρη στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, κατακυρώθηκαν έργα ισχύος περί τα 500 MW. Οι τιμές διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 52 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο, έναντι 55 ευρώ/MWh στον προηγούμενο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου και 66-67 ευρώ/MWh στον διαγωνισμό του Ιουλίου 2019.
Όπως υπογραμμίζεται, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, θα επανεκτιμήσει τις συνθήκες της αγοράς και θα διαμορφώσει αναλόγως το πρόγραμμα των επόμενων διαγωνισμών που προβλέπονται για τη φετινή χρονιά.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε από την πλευρά του πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για πρώτη φορά έσπασε το «φράγμα» των 50 ευρώ/MWh, αφού η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προσέφερε για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα τιμή 49,11 ευρώ/MWh, που ήταν όχι μόνο και η χαμηλότερη του διαγωνισμού, αλλά και η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ σε ανταγωνιστική διαδικασία. Πρόκειται για μια εξέλιξη πολύ σημαντική όσον αφορά όχι μόνο στους όρους της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, αλλά και στην ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη που ως γνωστόν αποτελούν κεντρικό άξονα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των εν λόγω περιοχών».