Πηγή Εικόνας: Photo by Juhasz Imre from Pexels

Θέμα χρόνου είναι να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον Covid-19. Το ύψος των δανείων θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ, χάρη στη μόχλευση που θα γίνει με τη συμμετοχή των Τραπεζών.

Ο βασικός πυλώνας υλοποίησης του έργου είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με τη διοίκησή της να τρέχει με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες έτσι ώστε, στις αρχές Μαΐου, οι επιχειρήσεις να λάβουν τη χρηματοδότηση «οξυγόνο» για να παραμείνουν στη ζωή.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει σχεδόν έτοιμη την πρόσκληση συμμετοχής του προγράμματος για τις τράπεζες, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσουν το παρόν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Η εκκίνηση του προγράμματος θα γίνει μόλις κλείσει και η τυπική διαδικασία έγκρισης από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα επιτρέπει την μεταφορά κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για να χρησιμοποιηθεί από την Αναπτυξιακή Τράπεζα ως κεφάλαιο εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις.

Στην πράξη, θα δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα εγγυηθεί το 80% της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που σήμερα δεν έχουν δώσει εγγυήσεις στις τράπεζες.

Το υπόλοιπο 20% το αναλαμβάνει η επιχείρηση, διευκολύνοντας τις συνθήκες χρηματοδότησης τους, καθώς οι τράπεζες θα έχουν ως εγγύηση το 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το σχέδιο εγγυήσεων του Δημοσίου έχει βάλει ως ασφαλιστική δικλείδα το όριο του 30% για το σύνολο τω δανείων που θα χορηγηθούν, έτσι ώστε να μειωθεί το ρίσκο η Αναπτυξιακής Τράπεζα να βρεθεί με δάνεια τα οποία θα βρεθούν στο κόκκινο. Πρόκειται για μία ρήτρα ποιότητας του χαρτοφυλακίου, με τις τράπεζες να αξιολογούν πιο ορθά το υπόλοιπο 20% του δανείου.

Στο σχετικό σχέδιο νόμου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι δικαιούχοι των εγγυήσεων είναι όλες οι επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές και δεν αντιμετώπιζαν δυσκολίες μέχρι τις 31.12.2019, αλλά στο επόμενο διάστημα έχουν προβλήματα. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις που κατείχαν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις δεν καθίσταται δικαιούχοι του σχεδίου εγγυήσεων του Δημοσίου. Οι κακοπληρωτές, οι οποίοι να σημειωθεί χαρακτηρίζονται και ως «μπαταχτσήδες» από τους εμπλεκόμενους, λένε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα είναι σημαντικός, καθώς πληροί τα κριτήρια εγγυήσεων. Στο σχέδιο συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας που δικαιούνται κρατική ενίσχυση.