Πίστωση χρόνου, ώστε να εξεταστεί εις βάθους το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και να κατατεθεί αργότερα στην Βουλή, ζητούν με επιστολή τους στον αρμόδιο υπουργό, 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Συγκεκριμένα, ζητούν την αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου με θέμα τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της Βουλής, ώστε να εξεταστούν με προσοχή τα περισσότερα από 1570 σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, να αξιολογήσει την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και να αναβάλει την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» μέχρι η Βουλή να μπορεί να εκτελέσει πλήρως το νομοθετικό της έργο, χωρίς περιορισμούς.
Επί της ουσίας, και στη βάση των σημαντικών σχολίων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση από πολλούς φορείς και οργανώσεις, θεωρούν επιτακτική τη ριζική αναθεώρηση του νομοσχεδίου, ώστε να προάγει ουσιαστικές βελτιώσεις στο κρίσιμης σημασίας κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, δεδομένου ότι η Βουλή λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών, θεωρούν απαράδεκτη την κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας.
«Στα σχόλια αυτά διατυπώθηκε ένα εύρος τοποθετήσεων από προτάσεις αναδιαμόρφωσης συγκεκριμένων διατάξεων ως και την απόσυρση μέρους ή συνόλου του νομοσχεδίου. H κοινή αγωνία αυτών των ενστάσεων είναι ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας» τονίζουν.
Όπως εξηγούν, «τα νομοσχέδια διαμόρφωσης περιβαλλοντικών πολιτικών είναι απαραίτητο να εξετάζονται χωρίς βιασύνη και με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αφού βεβαίως έχουν πρώτα υποβληθεί στην πληρέστερη δυνατή και ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική επεξεργασία» τονίζουν χαρακτηριστικά ζητώντας ταυτόχρονα «μια συζήτηση μαζί σας, μέσω τηλεδιάσκεψης».
Την κοινή επιστολή συνυπογράφουν οι οργανώσεις ΑΡΙΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕIΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, «Ο ΝΗΡΕΑΣ «, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Πίνδος Περιβαλλοντική, ΑΝΙΜΑ, CISD – Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ecocity, iSea, MEDASSET, MedINA, MΟm, The Green Tank και WWF Ελλάς.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει σειρά ζητημάτων, όπως τους δασικούς χάρτες, τις οικιστικές πυκνώσεις, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κ.α..
Συγκεκριμένα:
– Απλοποιούνται οι διαδικασίες έκδοσης, τροποποίησης και ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων.
– Εισάγεται ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, με τη δημιουργία ενός κεντρικού Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
– Θεσμοθετούνται τέσσερις ζώνες κλιμακούμενης προστασίας στις περιοχές Natura.
– Για τη διαχείριση των αποβλήτων, απλουστεύει και επισπεύδει την υφιστάμενη διοικητική διαδικασία για την έγκριση του Εθνικού/ Περιφερειακών και Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων και γίνεται υποχρεωτικός ο καφέ κάδος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου υπάρχει σχετική υποδομή.
– Αποδίδεται από εδώ και στο εξής το περιβαλλοντικό τέλος και στις χοντρές πλαστικές σακούλες.
– Διευθετείται το ζήτημα των ιδιωτικών συνδέσεων (για τα αστικά λύματα), με τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για κατασκευή εξωτερικών αγωγών διακλαδώσεων χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
Ωστόσο, το κόκκινο πανί για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι τα δασικά αυθαίρετα. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το ποσό των 250 ευρώ θα χρειαστεί να καταβάλλουν αρχικά οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων προκειμένου να καταθέσουν την αίτηση που θα τους δώσει προσωρινά την «ντρίπλα» για να διατηρηθεί το κτίσμα έως ότου εξεταστεί η περίπτωση τους. Σε δεύτερο χρόνο, αν και εφόσον πάρουν το πράσινο φως για να κρατήσουν την ιδιοκτησία τους για 30 χρόνια, δεν αποκλείεται – σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr – να έχουν αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως στον νόμο 4495/17 που προβλέπει πολλές δόσεις και μικρά πρόστιμα για την υπαγωγή του ακινήτου. Με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ορίζεται η μερική αναστολή της αποδεικτικής ισχύος που έχουν οι δασικοί χάρτες όταν πρόκειται για αγρούς και προκύπτει από τα στοιχεία που ήδη διαθέτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι βρίσκονται εντός περιοχών που έχουν απωλέσει το δασικό τους χαρακτήρα και μπορούν οι καλλιεργητές των εκτάσεων αυτών να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις τους.