«Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι μία κίνηση ελπίδας και προοπτικής για την ελληνική οικονομία μετά την κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ύστερα από την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για την υπογραφή της ΚΥΑ που αναθέτει στο Επιμελητήριο την ανάπτυξη, τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η παρούσα κυβέρνηση, από την αρχή, αγκάλιασε, με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, αυτήν την πρόταση του ΤΕΕ».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε πως «ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που απλοποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάνει την πολεοδομική γεωχωρική πληροφορία διάφανη και προσβάσιμη σε όλους, προωθεί έμπρακτα τις επενδύσεις. Αναλαμβάνουμε ως ΤΕΕ μια μεγάλη ευθύνη και θα τη φέρουμε εις πέρας. Γιατί είναι απαραίτητη για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, για να κάνουν, με ασφάλεια δικαίου και σύγχρονα εργαλεία, οι μηχανικοί και οι επιχειρηματίες τη δουλειά τους.
Το ΤΕΕ πρότεινε και η Πολιτεία νομοθέτησε μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας. Τελικός στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και να αποτελέσει, όταν ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση, το βασικό εργαλείο έκδοσης διοικητικών πράξεων που περιέχουν γεωχωρικά δεδομένα.
Το ΤΕΕ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια με συνέπεια, σχέδιο, επιχειρήματα, προετοίμασε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, ενημέρωσε όλους τους ενδιαφερόμενους και κοινωνικούς φορείς, δημιούργησε την απαραίτητη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συναίνεση. Η παρούσα κυβέρνηση, από την αρχή, αγκάλιασε, με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, αυτήν την πρόταση του ΤΕΕ. Μέσα στην κρίση που σήμερα ζούμε, η προώθηση από την Πολιτεία αυτού του νέου θεσμού, αποτελεί κίνηση ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Οικονόμου, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον υπεύθυνο Συντονισμού της Κυβέρνησης Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τους Γενικούς Γραμματείς αλλά και τα στελέχη των Υπουργείων και του Ελληνικού Κτηματολογίου και κυρίως τα στελέχη και τους συνεργάτες του ΤΕΕ που καλούνται να το υλοποιήσουν. Στο χέρι όλων μας είναι να βγούμε από αυτήν την κρίση πιο δυνατοί και να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας με πραγματική ανάπτυξη χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια» κατέληξε ο κ. Στασινός.
Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο – τί είναι, τί προσφέρει, πότε θα γίνει