Μανδαλίδειο Μέγαρο
Το Μανδαλίδειο Μέγαρο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Νίκης 39 & Βογατσικού στη Θεσσαλονίκη
Μανδαλίδειο ΜέγαροΠηγή Εικόνας: Google maps

Ακάθεκτο -και ορθώς- συνεχίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα αξιοποίησης των κτηρίων που βρίσκονται στην κυριότητά του. Ένα από αυτά αφορά το Μανδαλίδειο Μέγαρο για το οποίο, πρόσφατα, το τμήμα κληροδοτημάτων του ΑΠΘ ενέκρινε τη β’ φάση του διαγωνισμού, αυτή της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, με την αγορά να αναμένει μία ακόμη απόφαση, που θα περιλαμβάνει το ακριβές χρονοδιάγραμμα της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Στην πρώτη φάση, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είχε συμμετάσχει η κοινοπραξία Τετράγωνο ΕΠΕ- Πόρτο Σκιώνη -Γκάνας Κωνσταντίνος, αλλά η αρμόδια υπηρεσία του ΑΠΘ αναφέρει ότι είναι δυνατόν να εκδηλώσουν δεσμευτικό ενδιαφέρον και εταιρίες που δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Να σημειώσουμε ότι το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά την μετατροπή του κτηρίου σε ξενοδοχείο.

Η ανακαίνιση

Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται να υλοποιηθούν-από τον ανάδοχο- εργασίες στατικής ενίσχυσης του κτιρίου, αποκατάστασης, ανακαίνισης και διαμόρφωσης των οποίων το ελάχιστο κόστος τοποθετείται σε 2,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Το μηνιαίο ενοίκιο δεν είναι δυνατόν να είναι μικρότερο από 16.000 ευρώ, με την μισθωτική διάρκεια να μην είναι μεγαλύτερη από 35 χρόνια.

Το προς εκμίσθωση κτίριο, που κατασκευάστηκε τέλη του 1940, βρίσκεται σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 255,10 τ.μ. στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Νίκης 39 & Βογατσικού στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνολική μικτή επιφάνεια 1358,88 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, έξι ορόφους και απόληξη κλιμακοστασίου. Ο οργανισμός πλήρωσης του κτιρίου αποτελείται από λιθοδομές στην περίμετρο του ημιυπόγειου, οι περιμετρικοί τοίχοι των ορόφων είναι μπατικές ή υπερμπατικές πλινθοδομές πλήρων πλίνθων, ενώ όλοι οι διαχωριστικοί εσωτερικοί τοίχοι είναι πλινθοδομές πλήρων ή μικρών εξάοπων πλίνθων.

Τη δεκαετία του 1990 στεγαζόταν στο κτίριο το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, για πολλά χρόνια και μέχρι το 2016, οπότε εκκενώθηκε, το ακίνητο τελούσε υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές.

Σύμφωνα με όσα είχαν παρουσιαστεί σε παλαιότερο συνέδριο του ΤΕΕ και του ΕΤΕΚ (Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου), η ηλικία του κτιρίου σε συνδυασμό με τη θέση του δίπλα στη θάλασσα έχουν προκαλέσει τοπικά σοβαρές βλάβες λόγω ενανθράκωσης του σκυροδέματος και οξείδωσης των οπλισμών. Οι σοβαρότερες βλάβες εντοπίσθηκαν στους πόδες αρκετών στύλων του ημιυπογείου, όπου κατασκευάσθηκαν το 1992 τοπικοί μανδύες και στα δομικά στοιχεία της εσοχής και ιδιαίτερα στις πλάκες δώματος λόγω διείσδυσης ομβρίων. Παρά την κακή ποιότητα του εδάφους, δεν έχουν διαπιστωθεί ενδείξεις καθιζήσεων, ούτε απόκλιση από την κατακόρυφο. Οι εκτεταμένες βλάβες στον οργανισμό πλήρωσης από τους σεισμούς του 1978 (περιμετρικές αποκολλήσεις και πολλές διαγώνιες και χιαστί ρηγματώσεις) επισκευάστηκαν κατά τις επεμβάσεις της περιόδου 1983-85. Επίσης, οι όποιες μεταγενέστερες φθορές ή βλάβες επισκευάσθηκαν κατά τις επεμβάσεις της περιόδου 1992-93. Σημειώνεται ότι και στις δύο φάσεις επέμβασης καθαιρέθηκαν αρκετοί διαχωριστικοί τοίχοι για τη δημιουργία αιθουσών διδασκαλίας.

Το Μανδαλίδειο κληροδότημα χρωστά το όνομά του στον οδοντίατρο Ιωάννη Μανδαλίδη που δώρισε, μέσω δημόσιας διαθήκης, στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ με σκοπό να ιδρυθεί και να εγκατασταθεί -σε πρώτη φάση- ερευνητικό παράρτημα της οδοντιατρικής σχολής του ΑΠΘ-κάτι που έγινε- με το όνομα Μανδαλίδειο Κέντρο Οδοντιατρικών Ερευνών. Και σε δεύτερη φάση το κτήριο να χρησιμοποιηθεί ως πυρήνας ίδρυσης της Οδοντριατρικής  Σχολής στη Θεσσαλονίκη, εγχείρημα που δεν προχώρησε ποτέ Για πρακτικούς όμως, λόγους (π.χ. το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση από την οδοντιατρική σχολή) το εγχείρημα δεν υλοποιήθηκε ποτέ.