Μέτρα στήριξης προς τους πελάτες τους ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες δύο από τους πιο μεγάλους εγχώριους προμηθευτές ενέργειας, η ΔΕΗ και η Elpedison. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, κι άλλοι προμηθευτές αναμένεται να ακολουθήσουν τα χνάρια τους.
Μέσα από αυτή την ενέργεια, οι δύο εταιρείες θέλησαν αφενός να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και τη σημασία που αποδίδουν στη σχέση τους με την κοινωνία, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου αυτή μαστίζεται από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, το μέτρο αυτό θα έχει θετικό αντίκρυσμα και σε ό, τι αφορά την εισπραξιμότητά τους που, εξαιτίας και της κρίσης των τελευταίων ημερών, παρουσιάζει αναγκαστικά πτώση.
Με δεδομένο ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διευρυνθεί και η ηλεκτρονική πληρωμή, επικρατεί αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες, τα στελέχη του υπουργείου Ενέργειας εξέφραζαν την πεποίθηση πως μείωση της τάξης του 30% για ένα ολόκληρο τρίμηνο στις εισπράξεις από την προμήθεια ρεύματος, θα σήμαινε απώλεια περί τα 650 εκατ. ευρώ δημιουργώντας ένα ντόμινο επιρροής στους Διαχειριστές των δικτύων, τους παραγωγούς ΑΠΕ (πληρωμή μέσω ΕΤΜΕΑΡ) και την τοπική αυτοδιοίκηση (δημοτικά τέλη).
Η ΔΕΗ ανέλαβε την πρωτοβουλία να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του «11770» (07:00 – 21:00) προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πελάτες της και να μπορέσουν, με την υποστήριξη των αρμοδίων, να κάνουν από το σπίτι τις δουλειές τους. Ακόμη, τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ ότι θα ισχύσουν από τις 26 Μαρτίου με διάρκεια τριών μηνών πρακτικά αφορούν τα εξής:
– έκπτωση 5 ευρώ για τους παλιούς και νέους πελάτες στο e-bill
– δωρεάν πάγιο για όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης
– έκπτωση 8% για ευάλωτους πελάτες (άνω των 70 ετών ή με μηχανική υποστήριξη που δεν έχουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο)
– έκπτωση 8% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (χαμηλή τάση) που καταναλώνουν πάνω από 2.000KW
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι έχει κινηθεί και η Elpedison που παρέχει έκπτωση 5% σε όλους τους καταναλωτές της για έναν μήνα – ενδεχομένως και περισσότερο, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Το μήνυμα προκειμένου να επιδείξουν οι εταιρείες τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία είχε στείλει και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «η δική μας κατεύθυνση είναι να ενθαρρύνουμε όλες τις εταιρείες αυτές να βοηθήσουν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Μάλιστα, ο υπουργός είχε ξεκαθαρίσει πως «είναι γεγονός ότι σε πρώτη φάση λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρίες έχουν ωφεληθεί. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ωφελούνται με αυτόν τον τρόπο ζημιώνονται –και θα ζημιωθούν ακόμη περισσότερο- από το ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν πτώση στα έσοδά τους λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας και της γενικότερης αναταραχής».