«Η άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ άνοιξε τον δρόμο για να ξεκινήσουν οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας –αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ και την Elpedison- να ανακοινώσουν μέτρα «ανάσα» για τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την κρίση του κορωνοϊού και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «πιστεύω ότι θα ανακοινώσουν ανάλογα μέτρα και οι υπόλοιπες εταιρείες, η καθεμία ανάλογα με το προφίλ της, με το προφίλ των πελατών της και τη δική της εμπορική πολιτική. Θα ήθελα να συμβουλεύσω τους καταναλωτές να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες των επιμέρους ενεργειακών εταιρειών, να δουν τις προσφορές τους που θα γίνουν αυτές τις μέρες και να αποφασίσουν από εκεί και πέρα τι θα κάνουν. Εμείς επιδιώξαμε να τους ενθαρρύνουμε να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση λόγω της μεγάλης κρίσης που βιώνουμε. Το γεγονός ότι οι εταιρείες βγαίνουν τώρα προς τα έξω με «πακέτα» μέτρων προφανώς οφείλεται και στη δική τους ευαισθησία και την εταιρική κοινωνική ευθύνη, αλλά οφείλεται και στις κινήσεις της κυβέρνησης και του δικού μας Υπουργείου από την πρώτη στιγμή. Υπήρξαν συζητήσεις και με τους παραγωγούς και με τους προμηθευτές και αυτούς που είναι στο χώρο των ΑΠΕ και όλους που είναι στο χώρο της ενέργειας. Εμείς θα διευκολύνουμε όσο μπορούμε αυτές τις επιχειρήσεις με αυτές τις ενέσεις ρευστότητας. Αλλά από την άλλη πλευρά προφανώς τους ζητάμε να δείξουν μια ευαισθησία απέναντι στην κοινωνία, μέχρι το σημείο που αντέχουν φυσικά».

Αναφορικά με τον μηχανισμό εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων προμήθειας, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά με το Υπουργείο Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων –μεταξύ άλλων-, έτσι ώστε να υπάρχει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για τις εταιρείες και να μπορέσουν να αντέξουν τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων από την κρίση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ερωτώμενος γιατί απαιτούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ενεργειακές εταιρείες, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι «οι εταιρείες αυτές που κερδίζουν αυτές τις μέρες από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ξεκίνησαν να χάνουν -και μάλλον θα χάνουν περισσότερο τις επόμενες μέρες- επειδή πολύς κόσμος λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων και της κρίσης δεν πάει να πληρώσει. Αυτές οι εταιρείες όμως -πέραν του ότι πρέπει να μείνουν όρθιες- είναι υποχρεωμένες κάποια χρήματα τα οποία εισπράττουν από τους καταναλωτές για λογαριασμό τρίτων να τα αποδίδουν. Ένα παράδειγμα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς μέρος των δημοτικών τελών εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αυτά πρέπει να αποδίδονται αμέσως στους ΟΤΑ. Εάν δεν τα εισπράττει η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι, θα δημιουργηθεί θέμα ρευστότητας. Και γι’ αυτό κάνουμε όλους αυτούς τους μηχανισμούς έτσι ώστε να δουλέψει όλο το σύστημα ομαλά χωρίς προβλήματα».

«Τα νοικοκυριά προφανώς πιέζονται. Οι ενεργειακές εταιρείες θα πάνε όσο αντέξουν λαμβάνοντας υπόψη τις προτροπές της κυβέρνησης και τις διευκολύνσεις που τους παρέχει. Ειδικά η ΔΕΗ ξέρετε ότι δεν είναι μια εταιρεία που «φυσάει» ή «πετάει». Αν πάει από ένα σημείο και πέρα θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν το περσινό καλοκαίρι και δεν έχουμε τη δυνατότητα μέσα στα υπόλοιπα να αντιμετωπίσουμε και αυτό», εξήγησε ο υπουργός ΠΕΝ.

«Είμαστε εδώ. Νομίζω ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι μέτρα-ανάσα. Είναι μέτρα ισορροπημένα διότι αφορούν και τις επιχειρήσεις από τη μία πλευρά, αλλά αφορούν και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι. Είναι επίσης μέτρα που ενθαρρύνουν σε αυτή τη φάση με αντίστοιχες εκπτώσεις και την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των λογαριασμών. Οι συνταξιούχοι πρέπει να ξέρουν ότι με το πακέτο της ΔΕΗ -και είμαι βέβαιος και των άλλων εταιρειών- τους δίνεται η δυνατότητα να πληρώνουν λιγότερα εάν πάνε στις ηλεκτρονικές πληρωμές και εγκαταλείψουν τα γκισέ. Αυτό είναι ένα κίνητρο. Δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα το να κάνει κανείς αυτή τη σύνδεση και μετά θα έχει σε κάθε τιμολόγιο 5 ευρώ έκπτωση».

ΔΕΗ: Δωρεάν πάγιο και εκπτώσεις για 3 μήνες

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε με έμφαση ότι αποκοπές γίνονται μόνο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Υπάρχουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ξέρει και η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι ποιοι πραγματικά μπορούν και δεν πληρώνουν. Τώρα για τους πραγματικά ευάλωτους, σήμερα κάναμε μειώσεις. Έκανε η ΔΕΗ μειώσεις στους ευάλωτους και από εκεί και πέρα υπάρχει ήδη ένα πλαίσιο που είναι υποχρεωμένες και οι ίδιες οι εταιρείες να το εφαρμόζουν, που προβλέπει απόλυτη κάλυψη αυτών που πραγματικά είναι ευάλωτοι. Εάν υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχει γίνει μια αδικία, είμαστε εδώ, όχι μόνο η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι, αλλά και το γραφείο μου, για να βλέπουμε τέτοιου είδους αδικίες. Αλλά δεν θέλω σε καμία περίπτωση να ανοίξει ένα παράθυρο για διαφόρους οι οποίοι ζουν επί ζημία του συνόλου, να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση και να μην πληρώσουν ενώ μπορούν».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία δεν επηρέασε την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων. Ανέδειξε τέλος και τις άλλες δράσεις των εταιρειών ενέργειας στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, με σημαντικές προσφορές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Χατζηδάκης: Μηχανισμός εγγυοδοσίας για εταιρείες ηλεκτρισμού