Σανατόριο Μάνα
Πράσινο φως για την ανακατασκευή του εξασφάλισε η εταιρεία Otus.
Σανατόριο ΜάναΠηγή Εικόνας: ΤΑΙΠΕΔ

Την «τρικυμισμένη» χρονιά 2015 οπότε το ακίνητο άλλαξε χέρια, μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, λίγοι θα περίμεναν ότι όταν θα ερχόταν η ώρα να ξεκινήσει η αξιοποίησή του, το εγχείρημα θα βρισκόταν αντιμέτωπο με μία ακόμη, χειρότερη, ίσως, κρίση.  Ο λόγος για το ακίνητο του σανατορίου «Μάνα», που είναι έκτασης περίπου 7 στρεμμάτων, διαθέτει δομημένη επιφάνεια 2,8 χιλιάδες τ.μ. και πωλήθηκε, μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ τον Μάιο του 2015, προς 830 χιλ. ευρώ στην εταιρεία Otus ξενοδοχειακή.

Το ξενοδοχείο

Η εταιρεία εξασφάλισε, όπως πληροφορείται το Economix.gr, πριν από λίγες ημέρες, την οικοδομική άδεια για την ανατασκευή του ακινήτου και την μετατροπή του σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Θα διαθέτει εμβαδόν δόμησης 2,7 χιλ. τ.μ., ύψος 18,57 μέτρα, ενώ θα υλοποιηθούν και 15 θέσεις στάθμευσης, με τον χρόνο έναρξης των εργασιών να σχετίζεται με το πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις λόγω του κορωνοϊού. Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο επενδυτής έχει χρόνο, μιας και η ισχύς της οικοδομικής άδειας λήγει το 2024.

Η σχεδιαζόμενη ξενοδοχειακή μονάδα ευνοείται από την τοποθεσία της. Βρίσκεται στη θέση «Κορφοξυλιά» σε απόσταση 3 χλμ. από τον οικισμό Μαγούλιανα, σε υψόμετρο 1.300 μ. επί του όρους Μαίναλο. Η πρόσβαση στο ακίνητο να εξασφαλίζεται από την επαρχιακή Οδό Βαλτεσίνικου. Το πρώην σανατόριο απέχει 5 χλμ. από την Εθνική Οδό Τρίπολης – Ολυμπίας, 13 χλμ. από τη Βυτίνα, 56 χλμ. από την Τρίπολη και 200 χλμ. από την Αθήνα, διαθέτει, δηλαδή, όλα τα χαρακτηριστικά, προκειμένου να καταστεί τουριστικός προορισμός, αρκεί, βέβαια, να τεθεί υπό διαχείριση ο κορωνοϊός.

Η ιστορία

Το Σανατόριο, που αποτελείται από ένα κεντρικό κτήριο και βοηθητικά κτίσματα, κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 με εράνους και πρωτοβουλία της αδελφής του Παύλου Μελά, Άννας (γνωστής ως Μάνας του Στρατιώτη) με σκοπό την περίθαλψη των τραυματιών από τους πολέμους της περιόδου και τη νοσηλεία των φυματικών ασθενών.

Το εγκαταλελειμμένο από το 1970 Σανατόριο είναι έργο Λαγκαδινών μαστόρων, είναι κατασκευασμένο από γκρίζα ασβεστολιθική πέτρα και εμφανίζει νεοκλασσικές επιρροές (μπορντούρες, φουρούσια, αετώματα) στοιχεία που εμφανίζονται σε κτίρια της αντίστοιχης περιόδου τόσο σε παραδοσιακούς οικισμούς όσο και στην Τρίπολη.

Όπως αναφέρεται σε εισήγηση παλαιότερης πρότασης αξιοποίησης του ακινήτου, τα αρχικά σχέδια έδειχναν ένα κτίριο με δύο δίδυμες πτέρυγες αξονομετρικά τοποθετημένες εκατέρωθεν της κεντρικής εισόδου. Τελικά ολοκληρώθηκε η βορειοανατολική πτέρυγα με την κεντρική είσοδο. Το ατελές του κτιρίου μαρτυρά και η τυφλή δυτική του όψη με τις λίθινες αναμονές.

Σημαντικό κατασκευαστικό χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι η χρήση πλακών από οπλισμένο σκυρόδεμα που δίνει τη δυνατότητα για μεγάλα ανοίγματα στους εσωτερικούς χώρους και για τη δημιουργία μπαλκονιών – προβόλων.