Η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με αύξηση του αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ, η επέκταση της χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ (που θα είναι ακατάσχετο) σε 1.400.000 μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, η χορήγηση του δώρου του Πάσχα και σε 108.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο (νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην τρίτη δέσμη των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσαν τα συναρμόδια υπουργεία.
Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι που θα μπουν σε νέο ειδικό καθεστώς αναστολής συμβάσεων σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι δούλευαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή θα λάβουν τις πρώτες ημέρες του Απρίλη το επίδομα των 800 ευρώ.
Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους-επαγγελματίες και το κόστος ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου. Το επίδομα θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν από 1/3/20 ανεξάρτητα από το εάν δικαιούνται, παράλληλα, επίδομα ανεργίας.
Από την άλλη πλευρά, το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας με τις ίδιες ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται σήμερα σε περίπτωση μη πληρωμής από τους εργοδότες.
Συνολικά το κόστος των μέτρων που λαμβάνονται έως τώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απηύθυνε παράλληλα έκκληση στους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν αλληλέγγυα προς τους οικονομικά αδύναμους.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, για την τρίτη δέσμη μέτρων:
1.Τράπεζες και διαχειριστές δανείων (services) παρέχουν διευκολύνσεις και στα φυσικά πρόσωπα που θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ με αναστολή των δόσεων για τα ενήμερα δάνεια για 3 μήνες. Έτσι, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.
2.Συνολικά 1,4 εκατομμύριο μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιτηδευματίες θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο είναι ακατάσχετο.
Το μέτρο αφορά:
*Σε όσους βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας
*Σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται
*Το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη της ασφαλιστικής δαπάνης
*Το συνολικό κόστος για τον Απρίλιο υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ
*Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα ο πρώτος κατάλογος των κλάδων, μέσω των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που πλήττονται. Η λίστα, όπως είπε ο υπουργός, είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες με τον κορωνοϊό. Έως τώρα υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου 6,5 δισ. ευρώ.
3.Θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από την 1η έως και τις 17 Μαρτίου.
4.Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών, δίδεται η δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς τις ποινικές κυρώσεις, να το καταβάλλουν μεταγενέστερα. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αυτό γίνεται για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορoνοϊού στη ρευστότητά τους, και να επιτευχθεί η δίκαιη διασπορά του στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους.
Δώρο του Πάσχα θα λάβουν επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παρά το γεγονός ότι τα δώρα- επιδόματα έχουν καταργηθεί για το Δημόσιο.
5.Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ και χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, η οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας» των περίπου 35 δισ. ευρώ.
Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ με την υιοθέτηση ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών σε ύψος περίπου 12 δισ. ευρώ, έχει ήδη αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.
Ο Αδ. Γεωργιάδης για εισπρακτικές, αντισηπτικά-μάσκες και δάνεια επιχειρήσεων
Δεν θα υπάρξουν πλέον συνεχείς οχλήσεις προς τους δανειολήπτες, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας ότι αν οι καταγγελίες συνεχισθούν, τότε η συμφωνία δεν θα ισχύσει. «Όλοι κρινόμαστε (…) Όποιος πλήττεται δεν θα πρέπει να ενοχλείται», δήλωσε ο υπουργός.
Για τα αντισηπτικά και τις μάσκες προειδοποίησε ότι τα πρώτα πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν, θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα. Ενώ παρότι προμηθεύτηκαν τις αναγκαίες ποσότητες τα super market, από το απόγευμα παρατηρήθηκε έλλειψη γιατί, προφανώς, δεν τηρήθηκε η οδηγία για τα τρία τεμάχια ανά πελάτη. Όμως, τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης, με τη δημοσίευση της ΠΝΠ σήμερα, η οδηγία γίνεται νόμος του κράτους με σοβαρές ποινές για όλους.
Τέλος, για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μετά την κρίση, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το σχετικό ποσό που δύναται να διατεθεί σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών προς τις ΜΜΕπιχειρήσεις διπλασιάζεται και άρα, μπορεί να ανέλθει ως τα 6 δισ., ανέφερε ο υπουργός.
Ο Γ. Βρούτσης τόνισε ότι ως έκτακτο μέτρο για τους εργοδότες που μειώνεται ο τζίρος δίνεται δυνατότητα αναστολής εργασιακής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα πάρουν τα 800 ευρώ και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον ονομαστικό μισθό. Οι εταιρείες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας.
Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης. Το μέτρο είναι προσωρινό και έκτακτο, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
Για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Αν το κάνει η απόλυση είναι άκυρη.
Μετά την χρήση του μέτρου ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για διάστημα που χρησιμοποίησε το μέτρο. Ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει τους εργαζόμενους σε «αναστολή» στο σύστημα Εργάνη. Αν δεν το κάνει δεν θα μπορεί να λάβει μέτρα στήριξης.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν λίγες ημέρες νωρίτερα και σε διαφορετικές ημέρες για να μην υπάρξει συνωστισμός.
Για τις μεταχρονολογημένες επιταγές ο κος Σκυλακάκης είπε ότι θα εξεταστεί το θέμα. Ζήτησε από τις επιχειρήσεις διάλογο για να έχει τις απόψεις τους. Εκανε παράκληση στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πραγματική ανάγκη χρήσης των μέτρων να μην τα χρησιμοποιήσουν επιδικνύοντας κοινωνική ευθύνη.