Παρότι έχουν περάσει πολλοί μήνες-ήταν Οκτώβριος του 2019-από τότε που έγινε γνωστό ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Τεχνική Ολυμπιακή για την αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, η τύχη των συνομιλιών των δύο πλευρών σχεδόν αγνοείται. Προφανώς, δεν έχει υποχρέωση ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά να ενημερώνει διαρκώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά μιας κι έχουν περάσει τόσοι μήνες, ίσως να ήταν σκόπιμο να υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση από την πλευρά τουλάχιστον της Τεχνικής Ολυμπιακής. Κι αυτό δεδομένου ότι πρόκειται για μια εταιρεία με μετοχές στο χρηματιστήριο και η πιθανή αγορά του ξενοδοχείου, γνωστού, που είναι ένα τα καλύτερα, εάν όχι το καλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, θα άλλαζε πλήρως τα δεδομένα τόσο για την ίδια όσο και για τους χιλιάδες μετόχους της!
Τα νούμερα
Αυτό αν σκεφτούμε ότι το Πόρτο Καρράς έχει αποτιμηθεί για 394,5 εκατ. ευρώ, (μέχρι τις 31/12/2018) και γι’αυτό οι συζητήσεις για το ύψος του τιμήματος έχουν ως βάση το συγκεκριμένο ποσό. Το Πόρτο Καρράς, που εκτίνεται σε 17.630 στρέμματα στη Σιθωνία και περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Villa Galini και τα πεντάστερα Meliton, Sithonia και Village Inn. Διαθέτει ακόμη την μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, όπως και γήπεδο γκολφ 18 οπών και συνεδριακό κέντρο.
Τα μεγέθη αυτά, λοιπόν, θα μετέτρεπαν το deal μεταξύ του Σαββίδη και της Τεχνικής Ολυμπιακής σε game changer όχι μόνο για την ελληνική αγορά ξενοδοχείων, όπως βέβαια και για την κατασκευαστική εταιρεία. Ελλείψει λοιπόν, επίσημης ενημέρωσης, τα επικρατέστερα σενάρια για την καθυστέρηση ως προς το κλείσιμο της συμφωνίας θέλουν την πλευρά του Στέγγου που ελέγχει την Τεχνική Ολυμπιακή να εγείρει πρόσθετες απαιτήσεις για να πουλήσει. Απαιτήσεις τις οποίες η πλευρά Σαββίδη αξιολογεί, κάτι που παίρνει περισσότερο χρόνο.
Από την πλευρά του, ο Ιβάν Σαββίδης λέγεται ότι κάνει αναλυτικότατο due diligence, κοινώς «ξεσκονίζει» τα πάντα πριν επενδύσει τα χρήματά του. Πάντως, η οικογένεια Στέγγου δεν είναι η πρώτη φορά που αναζητά επενδυτή, φτάνει πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν καταφέρνει να αντλήσει νερό, όπως λένε στην αγορά. Ενδεικτικά, το 2014 βρισκόταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο ακινήτων Hines, ενώ, τότε, είχαν τεθεί στο επίκεντρο διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η είσοδος του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τεχνικής Ολυμπιακής, η αγορά του ακινήτου ή της εταιρείας που το ελέγχει και το ενδεχόμενο να ανατεθεί το management της ιστορικής μονάδας σε μεγάλη διεθνή αλυσίδα διαχείρισης ξενοδοχείων. Εκείνο όμως, το deal ναυάγησε, καθώς η πλευρά Στέγγου είχε εμφανιστεί να απαιτεί υψηλό τίμημα και συμμετοχή στο management.
Τις τελευταίες μέρες λόγω του κορωνοϊού, έχουν έρθει τα πάνω-κάτω και στον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει, εάν η πανδημία καταφέρει να λειτουργήσει ανασταλτικά για το μεγάλο αυτό deal. Πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς, όσο δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε από την μία ούτε από την άλλη πλευρά.