Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα μιας επιχείρησης, ενός καταστήματος που θα πουλάει αντικείμενα καθημερινής χρήσης κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από παλιά υλικά και αντικείμενα;
Μαθητές γυμνασίου στο Νέο Πετρίτσι Σερρών απέδειξαν ότι κανένα υλικό ή παλιό αντικείμενο δεν πρέπει να πετιέται στα σκουπίδια καθώς μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.
Ακόμα και τα πιο απλά, όπως ένα κομμάτι φελλού ή ένα μικρό τζάμι κορνίζας, μια κόλα χαρτί, ένα παλιό μπλουζάκι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καινούρια σε άλλες όμως χρήσεις, έξυπνες και καινοτόμες.
Εμπνεόμενοι από την έννοια του upcycling, δηλαδή της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων και της επεξεργασίας άχρηστων προϊόντων για τη δημιουργία νέων, υψηλότερης πολλές φορές ποιότητας, οι μαθητές του γυμνασίου Νέου Πετριτσίου δημιούργησαν την εικονική επιχείρηση «Upcycling for a greener world», στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος επιχειρηματικότητας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece).
Με πολλή όρεξη και διάθεση και εκτός σχολικών ωρών, κάτω από την καθοδήγηση του καθηγητή τους Λάζαρου Κυριακού, τα παιδιά όλων των τάξεων του γυμνασίου εργάστηκαν συλλογικά δημιουργώντας όμορφα χρηστικά αντικείμενα, τα οποία παρουσίασαν στο περίπτερό τους στη διάρκεια της μαθητικής εμπορικής έκθεσης του Junior Achievement Greece, στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό που πέτυχαν μέσα από την ομαδική προσπάθεια που κατέβαλαν φαίνεται στον κατάλογο των αντικειμένων που παρουσίασαν: μπλουζάκια από παλιά ρούχα και παλιά cd, κρεμάστρες ρούχων από παλιές οδοντόβουρτσες, καλόγερο από σκουπόξυλα, γυάλα ψαριών από τζάμια από παλιές κορνίζες φωτογραφιών, βάση στήριξης κινητού από φελλούς, ρολόγια από χαρτί, γλάστρες για φυτά από παλιές μπάλες ποδοσφαίρου ή φελλούς, κουτί αποθήκευσης από παλιές κορνίζες, θήκη χαρτοπετσετών από χαλασμένα μανταλάκια.
Επίσης, το banner του περιπτέρου τους κατασκευάστηκε από αντίστοιχο παλιό banner που ράφτηκε με μικρότερα κομμάτια από ύφασμα, κι εκεί πάνω σχεδιάστηκε το λογότυπο της εικονικής επιχείρησής τους.
Η εικονική εταιρεία των παιδιών, που διαθέτει ό,τι επιβάλλει μια σύγχρονη επιχειρηματική πρωτοβουλία (λογότυπο, business plan, υλικό προώθησης των νέων προϊόντων), στοχεύει στην ενημέρωση του κόσμου πάνω στη χρησιμότητα του upcycling και τους τρόπους ένταξής του στην καθημερινότητά μας.
Οι δραστήριοι μαθητές επισημαίνουν πως το upcycling, ως δημιουργική επαναχρησιμοποίηση άχρηστων υλικών για την κατασκευή νέων και ποιοτικότερων προϊόντων, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των απορριμμάτων και της εξοικονόμησης στη χρήση νέων πόρων.
Δράσεις προς όφελος των παιδιών
Ο άνθρωπος που όλα αυτά τα χρόνια συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece είναι ο καθηγητής Λάζαρος Κυριακού, ο οποίος στηρίζει έμπρακτα τα παιδιά και τα εμψυχώνει να κάνουν πράξει τις ιδέες και τους στόχους τους.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Κυριακού υπογραμμίζει το πόσο καταλυτικά λειτουργούν τέτοιου είδους προγράμματα σε μικρές σχολικές κοινότητες δίνοντας στους μαθητές τα κίνητρα και τα ερεθίσματα να δημιουργήσουν.
«Τα παιδιά», σημειώνει με έμφαση ο καθηγητής στο γυμνάσιο του Νέου Πετριτσίου, «αποκτούν εμπειρίες, εικόνες, παραστάσεις και το σημαντικότερο είναι πως έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με παιδιά της ηλικίας τους από άλλα σχολεία, με τους ανθρώπους που έρχονται στο περίπτερο για να δουν τις δουλειές τους, ακόμα ίσως και να εξασκηθούν στην προώθηση των πωλήσεων μέσα από τη δική τους εταιρεία και τα δικά τους προϊόντα. Η επικοινωνία που αναπτύσσεται ανάμεσα στα παιδιά και τον υπόλοιπο κόσμο, νομίζω πως είναι από τα σημαντικότερα οφέλη αυτής της εικονικής επιχείρησης που δημιούργησαν και κατ’ επέκταση της συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα».