«Όταν ο ιδιωτικός τομέας σε μία εβδομάδα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, στο Δημόσιο θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος». Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από διευθύνοντα σύμβουλο εταιρείας του Δημοσίου, ο οποίος διαθέτει πλούσια εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα αφού κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις.
Η προσέγγιση αυτή είναι η απάντηση για όσα δεν γίνονται στον τομέα των επενδύσεων, με τη γραφειοκρατία να «πνίγει» κάθε προσπάθεια, παρότι οι τελευταίες κυβέρνησεις έχουν φέρει νέα νομοθετικά εργαλεία για την επιτάχυνση των επενδύσεων.
Η περίπτωση που θα σας περιγράψουμε είναι χαρακτηριστική για όσα θα επωμιστεί ένας επενδυτής για να θέσει σε εκκίνηση τα σχέδια του.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία συνεισφέρει ως διαχειριστής στη ΒΙΠΕ Βόλου και συμβάλει στην προσπάθεια εισόδου ενός επενδυτή που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά 60 στρεμμάτων στη ΒΙΠΕ για την υλοποίηση της.
Η αρχική φάση του σχεδίου επένδυσης απαιτεί νέα πολεοδομική μελέτη για την έκταση των 60 στρεμμάτων. Από το σημείο εκκίνησης αρχίζει ο Γολγοθάς των εμπλεκόμενων πλευρών, έχοντας απέναντι το απρόσωπο κράτος και τον υπάλληλο που… κινεί τα γραφειοκρατικά νήματα.
Οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τον απαιτούμενο φάκελο τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ΥΠΕΝ στο αρμόδιο γραφείο και υπάλληλο, ο οποίος διαπίστωσε ελλείψεις και ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία από το 2017, το 2018 και το 2019. Ο συμπληρωματικός φάκελος επανακατατέθηκε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019.
Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της επένδυσης και με την προϋπόθεση να φύγει ο φάκελος με την πολεοδομική μελέτη από το αρμόδιο γραφείο του ΥΠΕΝ, που στη συγκεκριμένη περίπτωση παραμένει εκεί, είναι η υπόθεση να πέσει σε κάποιους νέους υπαλλήλους που και σε αυτή την περίπτωση… κινούν τα νήματα.
Οκτώ βήματα θα απαιτηθούν για την αξιοποίηση των 60 στρεμμάτων στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.
- Ο φάκελος της μελέτης από το ΥΠΕΝ να διαβιβαστεί στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας
2) Να γίνει ανάρτηση της μελέτης για 15 ημέρες στο Δημαρχείο του Βόλου, και, συνάμα, θα έχουν πραγματοποιηθεί δύο αναρτήσεις σε εφημερίδες πριν την έναρξη της ανάρτησης.
3) Εφόσον από τη διαδικασία της ανάρτησης δεν υπάρξουν ενστάσεις, θα πρέπει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση και γνωμοδότηση
4) Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να διαβιβαστεί στο ΥΠΕΝ και στον αρμόδιο υπάλληλο.
5) Το ΥΠΕΝ να συντάξει εισήγηση προς το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της ΠΕΧΩ.
6) Να συνεδριάσει το ΣΥΠΟΘΑ και να λάβει απόφαση.
7) Η απόφαση να εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση της Περιφέρειας.
8) Να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η μελέτη αναθεώρησης του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου.
Στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ενστάσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει τη μελέτη, κάνοντας αρνητική γνωμοδότηση η μελέτη θα πρέπει να τροποποιηθεί.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα φτάσει ο ένας χρόνος για την αξιοποίηση των 60 στρεμμάτων, αφού από το Σεπτέμβριο η μελέτη παραμένει ακόμη στον υπάλληλο του ΥΠΕΝ, ενώ ο χρόνος υλοποίησης και των υπολοίπων βημάτων της επένδυσης θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος που μπορεί να φτάσει τα 2 χρόνια.