Σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με τη μέθοδο των πρότυπων προτάσεων, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του economix.gr
Όπως αναφέρουν μάλιστα οι ίδιες πηγές, ήδη έχουν διεξαχθεί συζητήσεις για το θέμα αυτό μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΤΑΔ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Νοέμβριο.
H ETAΔ αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιοκτήτη κρατικού real estate καθώς έχει την ευθύνη για τη διαχείριση 71.450 ακινήτων. Ωστόσο, η εταιρεία παράγει εισοδήματα από μόλις περίπου 1.000, δεδομένου πως μεγάλος αριθμός περιουσιακών στοιχείων είναι καταπατημένος ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί καν να εντοπιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των ακινήτων που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ περίπου 16.000 είναι δυνατό να αξιοποιηθούν τα επόμενα έτη.
Υπουργοί της κυβέρνησης εκτιμούν ότι πολλά ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ θα προσελκύσουν ενδιαφέρον ιδιωτών, οι οποίοι στο πλαίσιο των πρότυπων προτάσεων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ιδέες για πιθανούς τρόπους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που διαχειρίζεται η εταιρεία.
Στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ άλλωστε εντάσσονται ακίνητα όλων των ειδών, μεταξύ άλλων, εκτάσεις κατάλληλες για τουριστική και αγροτική αξιοποίηση, διαμερίσματα σε πολλές πόλεις, ακόμα και παλιά ξενοδοχεία όπως τα εμβληματικά «Ξενία».
Στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικών διαγωνισμών ακινήτων της ΕΤΑΔ (e-publicrealestate.gr) έχουν αναρτηθεί λεπτομέρειες για περίπου 100 ακίνητα, τα οποία διατίθεται για τουριστική και επαγγελματική αξιοποίηση, ενώ αρκετά από αυτά είναι κατάλληλα και για κατοικία.
Μεταξύ αυτών είναι δεκάδες διαμερίσματα σε συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Μαρούσι, Κολωνάκι, Πλατεία Αττικής, Ρωμαϊκή Αγορά), τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από επενδυτές για βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb.
Οι πρότυπες προτάσεις
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η μέθοδος των πρότυπων προτάσεων αναμένεται να νομοθετηθεί με τροπολογία που θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα σχέδια νόμου της κυβέρνησης.
Κατά τις ίδιες πηγές τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και πρέπει να διευθετηθούν προτού προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης είναι να οριστεί ο κρατικός φορέας που θα αξιολογεί τις πρότυπες προτάσεις που θα κατατίθενται από ιδιώτες, αλλά και να θεσπιστούν κριτήρια τα οποία θα αφορούν στο ποιοι θα έχουν δικαίωμα υποβολής προτάσεων. Μεταξύ των κριτηρίων που εξετάζονται είναι η καταβολή χρηματικού παράβολου ή η κατάθεση εγγυητικής επιστολής.
Η μέθοδος των πρότυπων προτάσεων δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να προτείνουν έργα τα οποία δεν εντάσσονται στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης. Οι προτάσεις που θα κατατίθενται με ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να συνοδεύονται από όλες τις απαραίτητες τεχνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές μελέτες.
Η πρόταση μαζί με τις προκαταρκτικές μελέτες θα υποβάλλονται σε ειδική δημόσια υπηρεσία που θα είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των προτεινόμενων σχεδίων. Εφόσον αξιολογηθούν θετικά, η αρμόδια υπηρεσία θα ζητάει από τον ιδιωτικό φορέα να καταθέσει οριστικές μελέτες προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.
Ένα από τα έργα που αναμένεται να δρομολογηθεί με τον τρόπο αυτό είναι η αξιοποίηση της έκτασης των περίπου 3.000 στρεμμάτων στην οποία βρίσκεται τώρα το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης. Η λειτουργία του αεροδρομίου θα σταματήσει σε περίπου πέντε χρόνια, όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι.