Το ότι στη χώρα αυτή δεν ξέρουμε να μετράμε σωστά είναι γνωστό – παγκοσμίως….
Η εναλλακτική προσέγγιση που μας βολεύει είναι πως «όλα είναι σχετικά»… Μεγάλη αλήθεια, αλλά…
Η τάση μας να παρουσιάζουμε δικούς μας αριθμούς όπως μας βολεύει επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά χθες…
Δημοσιεύσαμε και στο economix.gr την είδηση για την «επιτυχία» της online πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους.
Και πράγματι, ίσως, η λειτουργία της πλατφόρμας να είναι μια ιστορία επιτυχίας του ελληνικού δημοσίου, καθώς η απροβλημάτιστη χρήση πληροφοριακής υποδομής που αναπτύχθηκε γρήγορα και σωστά, δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τα καθ’ ημάς.
Από αυτό το σημείο μέχρι να μιλάμε για επιτυχία της ρύθμισης και της πλατφόρμας, απέχει πολύ…
Ίσως για αυτό και το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση αλλά έκανε διαρροή σε δημοσιογράφους με τα πρώτα στοιχεία – για να μην μπει στην ουσία…
Και εξηγούμαστε:
Το ενδιαφέρον 740 χιλιάδων επισκεπτών της πλατφόρμας τις πρώτες ημέρες είναι πολύ σημαντική. Να σημειώσουμε όμως ότι δεν λέει πουθενά η διαρροή για μοναδικούς επισκέπτες…
Από τις 740 χιλιάδες επισκέψεις όμως, πόσες αιτήσεις έγιναν; Μόλις 60.000, περίπου (όλα τα νούμερα τα στρογγυλοποιούμε προς τα πάνω για να μη νιώσει κανείς ότι αδικείται…). Μεγάλος αριθμός; Πράγματι. Αλλά η αναλογία; 740.000 προς 60.000; Δεν είναι λίγο μικρή;
Και το χειρότερο ξεκινάει αν συγκρίνουμε με τα πραγματικά μεγέθη, γνωστά από αλλού.
Ποια είναι η κύρια πηγή αδήλωτων τετραγωνικών; Μα, οι δηλώσεις αυθαιρέτων, ως γνωστόν. Πόσες είναι αυτές; Πόσα ακίνητα αφορούν; Πάνω από 1,5 εκατομμύρια αυθαίρετα των νόμων 4014, 4178 και 4495. Πλέον άλλα 1 εκ. ακίνητα του νόμου των ημιυπαιθρίων (Μπιρμπίλη) του 2010 και πολλών των προηγούμενων (Σουφλιά, Παπανδρέου, ακόμη και Τρίτση).
Η σύγκριση είναι αποκαρδιωτική: 60 χιλιάδες με 2,5 εκατομμύρια… Αλλά, άντε, ας δώσουμε πίστωση χρόνου…
Αν πάντως αποδειχθεί ότι όντως όντως η αναλογία είναι τέτοια, δηλαδή έχουν μπει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες να συγκρίνουν τα τετραγωνικά του Ε9 με τα τετραγωνικά που έχουν οι δήμοι και προέκυψαν μόλις 60 χιλιάδες δηλώσεις από 700 και πλέον χιλιάδες συγκρίσεις, δηλαδή λιγότερο από 10%, τότε κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στην ίδια της σύλληψη της ρύθμισης…
ΥΓ1: βρε, μήπως όντως η ρύθμιση είναι ρουσφέτι στους μπαταχτσήδες – όπως λέγαμε στο economix.gr εξαρχής, δείτε εδώ και εδώ δύο μόνο από τα πολλά δημοσιεύματά μας – και όχι για να λυθεί ένα πρόβλημα εκατομμυρίων, όπως βαυκαλίζονται η ΠΟΜΙΔΑ (που το πρότεινε) οι Δήμοι, τα Υπουργεία κλπ.; Αν αποδειχθεί από τους αριθμούς με το πέρας της ρύθμισης, θα ζητήσει κανείς συγνώμη από τα εκατομμύρια νόμιμους που πληρώνουν αγόγγυστα τόσα χρόνια, όταν στους μπαταχτσήδες χαρίζονται όλα; Τουλάχιστον όσοι δηλώνουν αυθαίρετα πληρώνουν παράβολα, πρόστιμα, περιβαλλοντικό ισοζύγιο κλπ. Οι «ξεχασιάρηδες των τετραγωνικών» με τη λαμπρή αυτή ρύθμιση, τίποτε απολύτως….
ΥΓ2: Προτείνουμε στα συναρμόδια Υπουργεία, όταν θα βγάλουν επίσημη ανακοίνωση και όχι διαρροή με τα μεγέθη της ρύθμισης, να κάνουν εξαρχής τις συγκρίσεις: αφενός με τις δηλώσεις αυθαιρέτων και αφετέρου – και ίσως σημαντικότερο – με το σύνολο των οικοδομών. Μπορούν να πάρουν τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, αν δεν τους βολεύει το ΥΠΟΙΚ, το Κτηματολόγιο κλπ. Γιατί στο τέλος της ημέρας, για να δούμε πόσοι ήταν νόμιμοι και πόσοι όχι, πόσοι δηλαδή γλιτώνουν πρόστιμα και τέλη αναδρομικά την ώρα που οι άλλοι πλήρωναν, θα πρέπει να δούμε τη σύγκριση με το σύνολο των ακινήτων και ιδιοκτησιών. Έτσι δεν είναι; Αμαρτία να κάνουμε εμείς τη σύγκριση, μπορούν και τα στελέχη… Θυμίζουμε τα βασικά: 6.384.353 κατοικίες (μόνο, όχι κάθε είδους κτίρια…), σε 4.134.540 νοικοκυριά με βάση την απογραφή του 2011 – αν προσθέσουμε και τις νέες οικοδομές μιας δεκαετίας περίπου, αυξάνεται το νούμερο πολύ…. Τα υπόλοιπα μπορούν να τα ψάξουν οι υπηρεσίες….
ΥΓ3: θέλουμε να δούμε την καημένη την ΕΛΣΤΑΤ πως θα συγκρίνει στην επερχόμενη – του χρόνου – απογραφή ακινήτων και πληθυσμού τα επιπλέον τετραγωνικά και επιπλέον νομιμοποιημένα ακίνητα που προκύπτουν μετά από μια δεκαετία ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα και την τωρινή έμπνευση….
Το γαλατικό χωριό του economix.gr έχει υπομονή… Θα μιλήσουν στο τέλος οι αριθμοί και τα στοιχεία. Και μπορούμε να βρούμε και αυτά που θα «ξεχάσουν» τα στελέχη… Εδώ θα είμαστε, να μας διαβάζετε…