Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η 2η συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ελληνικής Βιομηχανίας». Το έργο υλοποιείται από τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη διαμόρφωση  μιας συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής και ενός κατάλληλου Σχεδίου Δράσης για την προώθηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ελλάδα- Industry 4.0.

 

Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση των έως τώρα αποτελεσμάτων της μελέτης της Αναδόχου εταιρείας PwC και της Υπεργολάβου Accenture, αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση και την πρόοδο της Ελληνικής Βιομηχανίας σε σχέση με το «Industry 4.0», όπως και διαβούλευση επί του προσχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής για την επίτευξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ελληνικής Βιομηχανίας.

 

 Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, και οι γενικοί γραμματείς Βιομηχανίας, Πελοπίδας Καλλίρης, Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής και Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

 

 Ο υπουργός στην τοποθέτησή του υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

 

«Η Ελλάδα μπορεί να έχασε το τρένο της 3ης Βιομηχανικής Επαναστάσεως για διάφορους λόγους αλλά αυτό μπορεί να είναι και ευκαιρία να τρέξουμε γρήγορα να ανεβούμε στο βαγόνι της 4ης. Και η πολιτική για να το πετύχουμε αυτό διαρθρώνεται σε πολλά επίπεδα. Έχουμε ταλέντα στην Ελλάδα κι ως κυβέρνηση θα δώσουμε τα αναγκαία κίνητρα για να γίνει αυτό γρηγορότερα. Και άμα κινηθούμε γρήγορα, μπορούμε να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος του παρελθόντος.

 

Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στη βιομηχανία, για την οποία εξασφαλίζουμε επιπλέον χρηματοδότηση. Πεποίθησή μας είναι ότι η αποβιομηχάνιση που έγινε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έβλαψε τη χώρα, δεν την ωφέλησε. Και όσο και αν ο τουρισμός αρεσκόμαστε όλοι να λέμε ότι είναι η βιομηχανία της Ελλάδος, σοβαρή και στέρεη οικονομία χωρίς βιομηχανική παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν υποτιμώ τον τουρισμό. Τον υποστηρίζω. Θέλουμε τον τουρισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο τουρισμός μπορεί να υποκαταστήσει τη βιομηχανική παραγωγή.

 

‘Αρα, η Ελλάδα πρέπει σε αυτό τον τομέα να επανακάμψει. Και μπορεί να έχουμε ζήσει σε μια Ελλάδα αποβιομηχανοποιημένη, όπως έγινε την εποχή της μεταπολίτευσης, αλλά πριν τη χούντα η Ελλάδα ήταν ισχυρή βιομηχανική δύναμη. Μπορούμε, λοιπόν, να γίνουμε, δεν λέω η παγκόσμια βιομηχανική δύναμη, αλλά μία χώρα με ικανή βιομηχανική παραγωγή.

 

Εάν, συνεπώς, συνδυάσουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τις νέες τεχνολογίες και πάμε από την αρχή να το χτίσουμε σωστά, θα μπορέσουμε να έχουμε πολλά πλεονεκτήματα. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, θα παίξει ρόλο και η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Γιατί η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η έρευνα και η τεχνολογία πάνε μαζί».

 

Νίκος Παπαθανάσης: Έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε

 

Ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης από την πλευρά του σημείωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει αυτή τη στιγμή έμφαση στην 4η Βιομηχανική επανάσταση, κυρίως σε αυτά τα οποία λέμε αλυσίδες αξίας, αλλά πολύ πιο σημαντικά θέματα ακουμπούν την υπόθεση τεχνητής νοημοσύνης.

 

Επομένως, αυτό το οποίο θα δούμε να έρχεται και το οποίο θα χρηματοδοτείται και θα στηρίζεται πολύ έντονα από την Ευρώπη, είναι αυτά τα θέματα που άπτονται της τεχνητής νοημοσύνης και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

 

Συνεπώς, έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, έτσι ώστε με τη στήριξη της ΕΕ, με την βαρύτητα που δίδεται στο να υπάρχει ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθότι αυτό μας αφορά, να μπορέσουμε αυτή τη φορά να μη χάσουμε αυτό το τρένο. Το τρένο δηλαδή που χάσαμε στην 3η Βιομηχανική Επανάσταση.

 

Είναι μια ευκαιρία από τη στιγμή που πλέον αναγνωρίζεται στην ΕΕ ότι με αυτά τα οποία συμβαίνουν, με τον εμπορικό πόλεμο Ασίας και Αμερικής, η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τη βιομηχανία της και μάλιστα οι αποφάσεις, που λαμβάνονται, λένε ότι πρέπει να στηρίξουμε και την περιφερειακή βιομηχανία.

 

Είναι μια ευκαιρία και για μας να αρπάξουμε αυτό το τελευταία βαγόνι κατ’ ουσίαν και να τρέξουμε με τους ίδιους ρυθμούς που τρέχει η Ευρώπη. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία και εδώ έχουμε την ευθύνη εμείς ως πολιτική ηγεσία».

 

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Πελοπίδας Καλλίρης σημείωσε ότι: «Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς να εργάζεται, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους, σε επίπεδο τόσο δημοσίου όσο και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αναπτυχθούν η απαιτούμενη συναντίληψη και το κατάλληλο σχέδιο δράσης για την 4η βιομηχανική επανάσταση.

 

Στρατηγική επιλογή μας είναι η ισχυρή ανάπτυξη και προτεραιότητα μας μια πρωτοπόρα, ανταγωνιστική, ψηφιοποιημένη, καινοτόμα βιομηχανική βάση στη χώρα μας, που θα αποτελέσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την εθνική οικονομία», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.