Την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την εκπαίδευση, την επιμόρφωση και τη διαρκή υποστήριξη επιχειρηματιών και των στελεχών, σε θέματα εξαγωγών, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην αποψινή τελετή απονομής ενός τέτοιου προγράμματος του κολεγίου IST το οποίο πραγματοποιείται στο επιμελητήριο.
Στην εκδήλωση με θέμα: «Beyond Export – Το Πρώτο Πιστοποιημένο και Εξειδικευμένο Πρόγραμμα στις Εξαγωγές και το Διεθνές Εμπόριο» ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την εκπαίδευση για θέματα εξαγωγών θα πρέπει να περιλαμβάνει την εισαγωγή αυτοτελών τμημάτων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και προγράμματα μαθητείας και επανειδίκευσης στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.
Επίσης, θα πρέπει να περιλαμβάνει, οργανωμένες δομές και υπηρεσίες πληροφόρησης για κλάδους και αγορές, αλλά και coaching και διαρκή συμβουλευτική υποστήριξη, σε θέματα που αφορούν την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων, την προετοιμασία δυνητικών πελατολογίων κ.ά.
Ο ίδιος συνέχισε ότι η σημερινή τελετή απονομής σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός επιτυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος, που απαντά στην ανάγκη των επιχειρήσεων για ανθρώπινο δυναμικό με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, σε θέματα εξωστρέφειας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Οι θετικές εξαγωγικές επιδόσεις των τελευταίων ετών δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική δυναμική, πρόσθεσε ο πρόεδρος, η οποία κλιμακώθηκε με τις επιδόσεις – ρεκόρ του 2018 ενώ διατηρήθηκε και στη διάρκεια του 2019, παρά την επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος.
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτυπώνεται στην αύξηση του μεριδίου των ελληνικών εξαγωγών στη διεθνή αγορά κατά 11% στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και στην αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο ΑΕΠ κατά περίπου 17 ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ του 2009 και του 2018. Όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αποκτά σταδιακά εξωστρεφή προσανατολισμό».
Η προσπάθεια για τον εξωστρεφή μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται να συνεχιστεί, πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη διαρθρωτικές αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχουν σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις, σε μια εποχή όπου η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και το διεθνές εμπόριο δοκιμάζεται. Υπάρχουν όμως και αρκετά εσωτερικά εμπόδια, που δυσχεραίνουν την προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων για εξωστρεφή ανάπτυξη. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με την κατάλληλη εμπειρία και δεξιότητες, για να στηρίξει την προσπάθεια διεθνοποίησης».
Το ΕΒΕΑ παρέχει ήδη αρκετές από αυτές τις υπηρεσίες, είπε ο κ. Μίχαλος, και στόχος είναι να εμπλουτιστούν περαιτέρω έτοιμες υπηρεσίες. «Εξίσου αναγκαία, όμως, είναι η κινητοποίηση και του ιδιωτικού τομέα, μέσω της ανάπτυξης σχετικών προγραμμάτων από έγκυρους πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς φορείς» κατέληξε ο πρόεδρος.