Αλαλούμ φαίνεται πως επικρατεί με την ανάρτηση της Αθήνας, αφενός γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί το μοντέλο «ανάδοχος – διαμεσολαβητής» και αφετέρου, διότι – όπως προέκυψε πολλούς μήνες αργότερα – οι ιδιοκτήτες δεν… επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους. Αποτέλεσμα αυτού, να είναι προς το παρόν μετέωρο πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία, με πηγές από το Κτηματολόγιο να τονίζουν στο economix.gr, ότι θα υπάρξει εκ νέου μια φάση… προανάρτησης.
Όπως έχει ήδη γράψει το economix.gr, το σκεπτικό ήταν οι ανάδοχοι να αναλάβουν χρέη διαμεσολαβητή σε μια προσπάθεια να μην χάνεται ούτε χρόνος αλλά ούτε και…χρήμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με το νέο σύστημα εξέτασης αντιρρήσεων ο αριθμός τους από ένα εκατομμύριο που εκτιμώνται με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος κτηματογράφησης, θα μειωθεί στις 500 χιλιάδες. Ταυτόχρονα, στην περίπτωση που ο θιγόμενος δεν συμφωνεί με τη γνωμάτευση του «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης», τότε η υπόθεσή του θα παραπέμπεται σε Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.
Έτερο πρόβλημα που φαίνεται να ξεπήδησε είναι και η μη συμμετοχή των πολιτών. Σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου, μόλις ο ένας στους πέντε ιδιοκτήτες μπήκε στο σύστημα για να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων που αφορούν τα ακίνητά του. Έτσι, Φορέας έχει αποφασίσει να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους τόσο πριν τη διαδικασία της ανάρτησης όσο και κατά τη διάρκειά της μέσω μίας νέας φόρμας, για την οποία θα ειδοποιηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες υπάρχουν ήδη εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο παρέμεναν στον πάγο στη λογική ότι οι Επιτροπές Αντιρρήσεων θα εξέταζαν με γοργούς ρυθμούς τις ενστάσεις των ιδιοκτήτων – κάτι που όμως δεν συμβαίνει – δυσχεραίνοντας τον συνολικό σχεδιασμό.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους (είτε γεωμετρικά, είτε αναφορικά με τους τίτλους χωρίς να αφορούν ζητήματα δικαστικής διεκδίκησης) θα μπορούν πλέον να καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης στο γραφείο κτηματογράφησης και θα συντάσσεται υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών TAXISNET.
Εν συνεχεία, τα στοιχεία της ανάρτησης θα μεταβάλλονται αιτιολογημένα χωρίς να απευθύνονται πλέον σε Επιτροπές Ενστάσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τον πολίτη. Όταν ο θιγόμενος δεν συμφωνεί ή όταν οι διορθώσεις είναι εκτεταμένες (αφορούν σφάλματα σε πολλά ακίνητα) ή είναι αναγκαία η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος το γραφείο κτηματογράφησης θα παραπέμπει σε Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, οι οποίες θα συσταθούν για τον σκοπό αυτό.
Βασικός στόχος παραμένει να αποκτήσουν όλα τα ακίνητα Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου με καταρχήν δικαιούχο κυριότητας και να καταγραφούν οι εκκρεμείς διεκδικήσεις, οι οποίες σε δεύτερο χρόνο θα λυθούν στις δικαστικές αίθουσες.
Η ανάρτηση θα έχει 2 μήνες διάρκεια και είναι πολύ σημαντικό στάδιο για τη διασφάλιση της περιουσίας των ιδιοκτητών. Οι πολίτες πρέπει να ελέγξουν πώς έχει καταγραφεί η περιουσία τους και αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν οι απαραίτητες αντιρρήσεις.
Όπως έχει ήδη γράψει το economix.gr, το διάστημα 22 Απριλίου – 24 Ιουνίου όπου «έτρεχε» η διαδικασία της προανάρτησης για την Αθήνα, αιτήσεις διόρθωσης στοιχείων έκαναν 15.046 πολίτες. Τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, δηλαδή το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης επισκέφτηκαν 25.874 άτομα. Από αυτούς, δηλώσεις παρέλαβαν οι 8.652 και συμπληρωματικές αιτήσεις στοιχείων έδωσαν οι 2.156. Την ηλεκτρονική διαδικασία, όσον αφορά τις αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων, διάλεξαν 27.069 πολίτες.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις για στοιχεία διόρθωσης δικαιούχου ανέρχονται στις 5.546, για στοιχεία γεωτεμαχίου 804, για είδος δικαιώματος 1914, για διαφορά εμβαδού κτηματογράφησης/αμφισβήτηση ορίων 140, για λανθασμένο εντοπισμό 44, για μη εντοπισμό ακινήτου 29 και για στοιχεία τίτλου/μεταγραφής/εγγραφής 1900.
Η προανάρτηση της Αθήνας, με βάσει τα στοιχεία που δηλώθηκαν το 2008, αφορά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.