Αθηνά Χατζηπέτρου
Αθηνά Χατζηπέτρου
Αθηνά ΧατζηπέτρουΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα ότι η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) επέλεξε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, την κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, για τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου, της -υπό πλήρη αναμόρφωση- Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. που αποτελεί κεντρικό μοχλό στην εφαρμογή της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα βρίσκεται στην πραγματικότητα ακόμη στα σπάργανα. Αποτελεί τον μακρύ βραχίονα του κράτους για την ενίσχυση των επενδύσεων. Η χώρα μας προσπαθεί να φτιάξει μια τέτοια εταιρεία σχεδόν από την αρχή των μνημονίων (που έφεραν το κλείσιμο οργανισμών και τον περιορισμό των δημοσίων επενδύσεων), στα πρότυπα της γερμανικής αντίστοιχης KfW. Όμως τα βήματα που έχουν γίνει ως τώρα μπορούν να χαρακτηριστούν νηπιακά, πρώιμα κλπ. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρότι επένδυσε πολιτικά, ιδεολογικά, επικοινωνιακά στη δημιουργία της (και εν μέρει στον ρόλο της, κάτι για το οποίο δεν κατάφερε ακριβώς να πείσει τους θεσμούς…) δεν πρόλαβε να την λειτουργήσει ουσιαστικά, απλά την ίδρυσε και συνενωσε σε αυτή άλλες λειτουργίες και εταιρείες, με βασικό φορέα το ΕΤΕΑΝ. Σήμερα εποπτεύων υπουργός της ΕΑΤ είναι ο Γιάννης τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για το ΕΣΠΑ (από όπου θα προέλθει και μεγάλο μέρος των πόρων της ΕΑΤ, μέσω των ταμείων συνεπενδύσεων). Ο κ. Τσακίρης, με θητεία στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πιστεύει πολύ στη αναγκαιότητα και τον ρόλο της ΕΑΤ και προετοιμάζει εδώ και καιρό μεθοδικά την ουσιαστική της λειτουργία. Τώρα, με νέα ηγεσία, αναμένουμε να δούμε αν ήρθε η ώρα των πραγματικών αποτελεσμάτων.

Όμως ποια είναι η νέα επικεφαλής;

Το economix.gr έχει καταγράψει αναλυτικά σε ρεπορτάζ του καλοκαιριού το βιογραφικό της Αθηνάς Χατζηπέτρου.

Ξανά Πρόεδρος στο ΤΑΠ η Αθηνά Χατζηπέτρου – επιστροφή ενός τεχνοκράτη της περιόδου Κονιόρδου με σφραγίδα Μητσοτάκη

Η επιλογή Μαξίμου με σφραγίδα Μητσοτάκη εξέπληξε πολλούς το καλοκαίρι, όταν της ανέθεσε το τιμόνι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, θέση που είχε θητεύσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το προφίλ της δεν είναι καθόλου πολιτικό, αλλά τεχνοκρατικό και για αυτό επελέγη και τότε και τώρα, λένε κύκλοι του Μαξίμου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι επί θητείας της στο ΤΑΠ την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε (και εκείνη κυνήγησε ιδιαίτερα και επέμεινε…) ένα όργιο διασπάθισης χρήματος στο ΤΑΠ που λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίο για το μέλλον του. Τώρα, η κ. Χατζηπέτρου φαίνεται ότι ολοκλήρωσε και αυτή την υπόθεση, αφού, με τα χέρια λυμένα και έχοντας πόρισμα κατασταλτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μπόρεσε να ολοκληρώσει τον κύκλο διερεύνησης της υπόθεσης στο ΤΑΠ πριν λίγες μόλις ημέρες. Έτσι μπορεί να αποχωρήσει από αυτό με ψηλά το κεφάλι, ακόμη και αν θεωρείται και πάλι πολύ σύντομη η παραμονή της σε μια τέτοια θέση. Αν δεν υπήρχε πρόβλημα, απορεί κανείς γιατί δέχθηκε να την αφήσει να φύγει η Υπουργός κ. Μενδώνη – παρότι δεν ανήκει στον κύκλο της. Βέβαια, για το προφίλ της ιδίας, η θέση στην ΕΑΤ είναι μάλλον πιο θελκτική και συναφής, αλλά η δύναμη του ΤΑΠ δεν υπάρχει ακόμη στην ΕΑΤ…

Σύμφωνα με το βιογραφικό της που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Αθηνά Χατζηπέτρου, έχει σπουδές στα Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΟΠΑ) με ειδίκευση στην Επιχειρησιακή Έρευνα, ολοκληρώνει νέα ειδίκευση στην Πολιτιστική Διαχείριση (Kent-AUEB) και έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδεύσεις στο IMD Business School και στο Emory University. Έχει συνολική εμπειρία 28 ετών στον χώρο της ελεγκτικής και της οικονομικής διαχείρισης και έχει διατελέσει Οικονομική Διευθύντρια των εταιριών Coca Cola Hellas, Beiersdorf και του ομίλου Inchcape στην Ελλάδα (όμιλος Toyota) από το 1996 έως το 2011. Στη συνέχεια διατέλεσε σύμβουλος του UNECE, του RVO και του υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα EIB και EIF. Έχει πολυετή εμπειρία σε έργα αναδιοργάνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ERP, στον σχεδιασμό χρηματοδοτικών προγραμμάτων (financial engineering) και έχει συμμετάσχει σε έργα εξαγορών (mergers and buy outs) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επίσης, διατέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων την περίοδο 11/2017 έως 11/2018 , κατά την οποία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Η Αθηνά Χατζηπέτρου διορίστηκε λοιπόν επί Υπουργίας Λυδίας Κονιόρδου (σε εποχή κινητοποιήσεων των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, που έπαιρναν «μέρισμα» από τα έσοδα του ΤΑΠ) και «παραιτήθηκε» μετά από ανασχηματισμό του Αλέξη Τσίπρα, όταν ανέλαβε την εποπτεία του Ταμείου η νέα ηγεσία, Μυρσίνη Ζορμπά και Κώστας Στρατής.

Την περίοδο εκείνη είχε μεσολαβήσει σοβαρό ελεγκτικό έργο στο ΤΑΠ που αποκάλυψε σημεία και τέρατα, σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με εμπιστευτικές εκθέσεις προς όλη την κυβερνητική ιεραρχία είχε αποκαλύψει πολλά. Και μάλλον δεν είχε γίνει ιδιαίτερα αρεστή…

Η εκ νέου επιλογή Χατζηπέτρου το καλοκαίρι του 2018, σχεδόν ένα μήνα από την ανάληψη της διακυβέρνσηης της χώρας από τη ΝΔ, ήταν απόδειξη του ανοίγματος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα και τεχνοκράτες που συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με καλά βιογραφικά και αποτελέσματα, όπως και η παραμονή των κ.κ. Μαντζούφα και Κουρμούση σε θέσεις Γενικών Γραμματέων Υπουργείων.

Ο κύκλος φαίνεται ότι δεν έκλεισε οπότε με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα καλείται πλέον να συνεργαστεί με έναν τεχνοκράτη και όχι πολιτικό εποπτεύοντα υπουργό, τον Γιάννη Τσακίρη.