Την δυνατότητα να καταθέσουν εκ νέου αίτηση οι ιδιοκτήτες των οποίων τα πρόδηλα σφάλματα απορρίφθηκαν από τις Διευθύνσεις Δασών, θα έχουν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix.gr, αναμένεται το πλήθος των συγκεκριμένων δηλώσεων να ακολουθήσει την λογική των ενστάσεων και με αυτό τον τρόπο, να ελεγχθούν ξανά από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων.
Όπως εξηγούν πηγές, η διαδικασία θα είναι απλή και αφορά όσους πολίτες οι ΔΔ δεν έκαναν δεκτές τις αιτιάσεις τους, προκειμένου να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να διασφαλίσουν την περιουσία τους. Ήδη, έχουν προωθηθεί στις ΕΠ.Ε.Α. ως αποδεκτά 12.462 αιτήματα προδήλου σφάλματος, με τον συνολικό αριθμό (και αντιρρήσεις) να ανέρχεται στις 174.718.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, προβλέπεται η κύρωση των δασικών χαρτών να γίνεται σταδιακά, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης αντιρρήσεων ανά Δήμο (και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα που γινόταν ως τώρα). Αυτό, σύμφωνα με πηγές, θα βοηθήσει ιδιαίτερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθεί η απόφαση της Επιτροπής ως δικαιολογητικό για μεταβίβαση επειδή δεν αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη και έτσι οι ιδιοκτήτες περίμεναν να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλη την Περιφερειακή Ενότητα, να φανεί δηλαδή τι είναι και τι όχι δασικό, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.
Έχοντας ως… μπούσουλα αυτές τις δύο ρυθμίσεις, οι πολίτες που παραμένουν επί έτη με «δεμένα χέρια» έχουν πλέον την δυνατότητα να προχωρήσουν σε ενέργειες, ενώ παράλληλα αναμένεται να μπει τέλος και σε πληθώρα άλλων υποθέσεων, όπως για παράδειγμα εκείνων που λάμβαναν διφορούμενα μηνύματα καθώς οι μεν Διευθύνσεις Δασών τους έδιναν το πράσινο φως για τα πρόδηλα σφάλματα, αντίθετα από τις Επιτροπές που τα ακύρωναν και τελικά είχαν δύο Αποφάσεις από το Κράτος, χωρίς ωστόσο να ξέρουν ποια επικρατεί.
Όσον αφορά την καυτή πατάτα των οικιστικών πυκνώσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται για τους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων να φέρει ένα είδος διατήρησης, όσων όμως δεν βρίσκονται εντός προστατευμένων περιοχών και εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες θα είναι σύμφωνες τόσο με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να γίνει ανάρτηση δασικών χαρτών στις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά λόγω του χαρακτηρισμού τους ως οικιστικές πυκνώσεις και σε δεύτερη φάση, με Προεδρικό Διάταγμα που θα εξηγεί τις επιμέρους λεπτομέρειες, θα εξετάζεται ανά περίπτωση η κάθε πύκνωση. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν περιουσίες εντός πυκνώσεων, αφενός θα μπορούν να κάνουν αντίρρηση και αφετέρου να υπαχθούν σε μία ρύθμιση για να μην θεωρούνται κατεδαφιστέοι μέχρι να ελεγχθούν. Για παράδειγμα, αν μια ιδιοκτησία βρίσκεται εντός δασικής έκτασης, η οποία έχει χαρακτηριστεί Natura, θα είναι ανέφικτο να… διατηρηθεί.
Σημαντική διάταξη που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι φυσικά και η δεύτερη ευκαιρία σε όσους πολίτες δεν κατέθεσαν αντίρρηση, πιστεύοντας πως ο δήμος τους θα μπει στην διαδικασία να στείλει εγκαίρως τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις. Έτσι, ιδιοκτήτες σε 24 δήμους, που έμειναν μετέωροι, θα μπορέσουν με την νέα ρύθμιση να προβούν σε αντίρρηση και κατά συνέπεια να διεκδικήσουν την περιουσία τους έναντι του Δημοσίου.
Εντός Μαρτίου, όπου και θα κατατεθεί το πολύ νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι πολίτες θα μπουν πάλι σε ρυθμούς ενστάσεων. Η μία κατηγορία πολιτών θα είναι εκείνοι που είχαν εξαιρεθεί από τους δήμους τους στο πλαίσιο των οικιστικών πυκνώσεων και των ορίων που είχαν κατατεθεί. Αυτοί λοιπόν, θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν την αντίρρηση τους και να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία τους έναντι του δημοσίου. Η δεύτερη κατηγορία, αφορά τις περιοχές που δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία ανάρτησης χαρτών και από τα εργαλεία που θα έχουν στην διάθεση τους, εκτός δηλαδή των αντιρρήσεων, είναι και οι αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα.