Γεωτρύπανο Energean
Γεωτρύπανο Energean
Γεωτρύπανο EnergeanΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη δημιουργία τετελεσμένων από την εξεύρεση κοιτασμάτων ικανών να δικαιολογήσουν τεκτονικές αλλαγές στην κατανομή ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θέλει να αποφύγει πάση θυσία ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε σπασμωδικές ενέργειες και διαρκώς κλιμακούμενες παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική διπλωματία έχει καταλάβει ότι το 2020 είναι έτος – τομή για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Λευκωσία έχει δρομολογήσει για φέτος –και την αρχή του επόμενου έτους – περισσότερες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της από ό, τι προηγήθηκαν όλα τα προηγούμενα έτη αθροιστικά. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την πίεση που θα δημιουργούσε στην Τουρκία η επιτυχής προσπάθεια των ξένων εταιρειών που επιχειρούν στην ΑΟΖ, η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας στο νησί με ηχηρούς συμβολισμούς, όπως το «άνοιγμα» των Βαρωσίων ή οι «ιαχές πολέμου» των κυβερνητικών στελεχών.

Στην ενεργειακή διπλωματική σκακιέρα που στήνεται στην κυπριακή ΑΟΖ, η Λευκωσία έχει ξεκάθαρες απαντήσεις που τέμνονται με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί για το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις της γαλλικής – ιταλικής κοινοπραξίας των ΕΝΙ και TOTAL στο οικόπεδο «6» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και οι Exxon Mobil και Qatar Petroleum για το κοίτασμα «Γλαύκος». Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ξεκαθάρισε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν θα προκαλέσουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα της Κύπρου.

Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει έρευνες που επιτρέπουν στην κυπριακή πλευρά να αισιοδοξεί για τα ευρήματα καθώς οι οκτώ από τις εννιά συνολικά δρομολογημένες γεωτρήσεις θα γίνουν με μεγάλη ακρίβεια. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL έχει αναλάβει τις έξι από τις συνολικά εννιά γεωτρήσεις.

Όπως έχει γράψει το economix.gr, μέχρι σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν γίνει οι εξής κινήσεις από κυπριακής πλευράς:

Ερευνητική γεώτρηση από Noble – Delek για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12
Επιβεβαιωτική γεώτρηση από τις ίδιες εταιρείες για την επαρκέστερη εκτίμηση του βάθους του κοιτάσματος
Δύο γεωτρήσεις στα «Αμαθούσια» και τον «Ονασαγόρα» από την ΕΝΙ εκ των οποίων καμία δεν έδειξε ικανοποιητικές ποσότητες υδρογονανθράκων
Παρεμπόδιση γεώτρησης της ΕΝΙ στο τεμάχιο δύο και τη «Σουπιά» από τουρκικά πολεμικά
Γεώτρηση στον «Ονησίφορο» από την TOTAL που, όμως, δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα
Γεώτρηση από ENI – TOTAL στην «Καλυψώ» (τεμάχιο 6) που μένει να ξεκαθαριστούν, από την αντίστοιχη επιβεβαιωτική γεώτρηση του 2020, οι ποσότητες του κοιτάσματος.
Γεώτρηση ExxonMobil – Qatar Petroleum στο «Δελφύνη-1» που δεν έδωσε κοίτασμα
Γεώτρηση στον «Γλαύκο» με κοίτασμα 6 – 8 τρισ. κ. ποδών

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Η κυπριακή διπλωματία, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει προμηνύσει ακόμη και για τις εξελίξεις και τις πιέσεις που θα ασκήσει η τουρκική πλευρά σε όλα τα επίπεδα. Η επιλογή ξένων εταιρειών για τις γεωτρήσεις, εκτός από τον ισχυρό συμβολισμό για την κυπριακή πλευρά και την ικανότητά τους στο έργο που τους έχει ανατεθεί, κρύβει και την προσπάθεια της Λευκωσίας να διεθνοποιήσει την τουρκική προκλητικότητα θέτοντας στο επίκεντρο και τα εταιρικά συμφέροντα από κολοσσούς που έχουν ιδιαίτερη επιρροή στο πολιτικό γίγνεσθαι ισχυρών κρατών.

Πάνω σ’ αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από την ηχηρή γαλλική στήριξη στις κυπριακές ενεργειακές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι ΗΠΑ φαίνεται να αναπτύσσουν δραστήριο ρόλο. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έκανε την εμφάνισή του ένα δημοσίευμα που συνυπογράφεται από δύο αμερικανικά ΜΜΕ και αποδίδει το East Med Act, το νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο στα όπλα που έχει επιβληθεί στην Κύπρο, σε πρωτοβουλίες και ισχυρό λόμπι από πλευράς της Exxon Mobil, μίας δηλαδή εκ των εταιρειών που επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ.