Μέχρι τέλους εμφανίζεται αποφασισμένη η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Ektasis να …πολεμήσει για να ανατρέψει τη δικαστική απόφαση του περασμένου καλοκαιριού με την οποία ο έλεγχος της εταιρίας πέρασε στις πιστώτριες τράπεζες και ορίστηκε ειδικός διαχειριστής.
Η εταιρεία, όπως αναμενόταν, έχει καταθέσει αίτηση τριτανακοπής, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστηρίου και στηρίζει την επιχειρηματολογία της σε σειρά, τουλάχιστον, φαινομενικά βάσιμων λόγων. Ποιοι είναι αυτοί;
-Ότι η εταιρία, με ιδρυτή τον Παναγιώτη Ευθυμίου, δεν υπήρξε σε καθεστώς στάσης πληρωμών. Κι αυτό, επειδή τα έτη 2009 έως 2017, η εταιρεία είχε εισπράξει περίπου 203 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των ακινήτων της. Επίσης, η εταιρεία αναφέρει ότι από το διάστημα 2011 – 2019 έχει καταβάλει στις τράπεζες 200 εκατ. ευρώ, ενώ η αξιοποίηση των ακινήτων εκτιμάται ότι θα αποφέρει πολύ περισσότερα έσοδα, σε σχέση με πώλησή τους σαν σύνολο στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ειδικής διαχείρισης.
-Ότι εάν η Ektasis αξιοποιήσει η ίδια τα ακίνητά της, δηλαδή πουλήσει ή ενοικιάσει ορισμένα από αυτά, θα δημιουργηθούν πολύ περισσότερα έσοδα, σε σχέση με την πιθανή πώλησή τους από τον ειδικό διαχειριστή. Έκταση 17 στρεμμάτων στο Μαρούσι, οικόπεδο 10 στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας, κοντά στην Microsoft, οικόπεδο 2,7 στρεμμάτων στο κέντρο της Κηφισιάς (οδός Κυριαζή) και ημιτελές κτήριο στον κόμβο Καλυφτάκη στην Εθνική Οδό ανήκουν στις πιο προβεβλημένες ιδιοκτησίες της εταιρείας, της οποίας το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 31 εμπορικά ακίνητα. Μάλιστα, η εταιρεία υποστηρίζεται εδώ και χρόνια ότι διέθετε σχεδόν «κλεισμένη» συμφωνία με το βρετανικό fund Spinnaker για την είσοδο σε αυτή ως στρατηγικού επενδυτή. Αλλά και προτάσεις για εξαγορά των ακινήτων της από θεσμικούς επενδυτές και funds. Η πιο χαρακτηριστική από αυτές αφορά το ενδιαφέρον μεγάλου επενδυτή για τη χρηματοδότηση με 30 εκατ. ευρώ του έργου ανάπτυξης κτιρίου γραφείων 33,3 χιλ. τ.μ., που βρίσκεται στην οδό Χειμάρρας 10-12, στο Μαρούσι.
-Όπως και ότι εάν εφαρμοστεί το σχέδιο εξυγίανσης που έχει καταρτίσει, έως το 2031 θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το σύνολο των πιστωτών της, αποπληρώνοντας και το ποσό της χρηματοδότησης ύψους 43 εκατ. ευρώ που θα λάβει. Πρόκειται δηλαδή για συνολική οφειλή περίπου 280 εκατ. ευρώ.
Γιατί τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης
Από την εταιρεία υποστηρίζουν ότι η υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης είχε ως αιτία το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν άκουσε την επιχειρηματολογία της. Υιοθέτησε δηλαδή, τις θέσεις των πιστωτριών της εταιρείας, αποφασίζοντας ότι πρέπει να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Κι αυτό επειδή σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση (υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης), η Ektasis Development βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της, καθώς για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες χρήσεις (2015, 2016 και α’ εξάμηνο 2017) παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια που διαμορφώθηκαν σε περίπου 30 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Ιουνίου 2017, η εταιρεία οφείλει:
– 43,9 εκατ. ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς
-19,1 εκατ. ευρώ στην Eurobank και
-περίπου 53 εκατ. ευρώ στην Alpha bank.
Ωστόσο, η συνολική απαίτηση των τριών τραπεζών, που αντιστοιχεί στο 71% του συνόλου των απαιτήσεων των πιστωτών, αυξήθηκε σε 122,8 εκατ. ευρώ στις 31 Μαΐου 2018.