Σε περίπου 10 ανέρχονται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνικής Βιομηχανία Οχημάτων Α.Ε (ΕΛΒΟ), καθώς ήδη έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό Virtual Data Room (VDR) που του παρέχει επιλεγμένη οικονομική, νομική λειτουργική και εμπορική πληροφόρηση συμπεριλαμβανομένου ενός ερωτηματολογίου (Q&A) αναφορικά με τη διαδικασία για τον κάθε συμμετέχοντα.
Η λίστα των υποψηφίων περιλαμβάνει εγχώριους και ξένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με οπλικά και αμυντικά συστήματα ή με οχήματα.
Όμως στο πωλητήριο της ΕΛΒΟ, το οποίο πολύ σύντομα θα λάβει τη μορφή προκήρυξης προς τα τέλη Φεβρουαρίου, προτάσσονται τα οικόπεδα που κατέχει στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου με τη συνολική τους έκταση να ξεπερνά τα 300.000 τετραγωνικά μέτρα ή 300 στρέμματα.
Επίσης, στο διαγωνισμό περιλαμβάνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός της εταιρείας, τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας το σήμα της εταιρείας όπως και κάθε άλλο δικαίωμα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας και κάθε μορφής τεχνογνωσίας που κατέχει η εταιρεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτεύγματα της ΕΛΒΟ και οι τεχνολογικές της δυνατότητες δεν βοήθησαν στο παρελθόν την εύρεση επενδυτή καθώς είχαν γίνει τέσσερις διαγωνισμοί στο πρόσφατο παρελθόν χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Πάντως, η έκπληξη θα ήταν να εμφανιστεί μία εταιρεία με αντικείμενο δραστηριότητας στο real estate καθώς η γη πιθανόν να συντελέσει σημαντικά στο τελικό τίμημα.
Από τη στιγμή της προκήρυξης οι ενδιαφερόμενοι έχουν μόλις 25 ημέρες να καταθέσουν τις προτάσεις που θα αναδείξουν το νικητή της διαδικασίας.
Τη διαδικασία του διαγωνισμού έχει αναλάβει η ΕΥ η οποία πασχίσει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία πώλησης για να τερματιστεί ένας κύκλος χαμένος προκηρύξεων και των ευκαιριών για την ΕΛΒΟ.
Ανάμεσα στους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι η Intracom Defense, η ΤΡΑΙΝΙΟΣΕ, με τη μητρική εταιρεία Ferrovie dello Stato, η Κουϊμτζής ΑΕ με δραστηριότητα στα γεωργικά εργαλεία και των μηχανημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες συμμετοχής της εισηγμένης εταιρείας Πετρόπουλος.
Μεταξύ των ξένων είναι η γερμανική Krauss Maffei που κατασκευάζει και τα άρματα μάχης Leopard, η Plasan από το Ισραήλ, η νοτιοαφρικανική εταιρεία Paramount. Στη λίστα περιλαμβάνονται κι άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες, και με τη προσδοκία να προστεθούν και άλλες με τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης, έτσι ώστε να αυξηθεί ο βαθμός επιτυχίας και η ΕΛΒΟ να μεταμορφωθεί σε μία νέα εταιρεία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετέχει με ποσοστό 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και τη δυνατότητα διορισμού ενός μέλους στο διοικητικό της συμβούλιο.