Αλγεινή εντύπωση και έντονα ερωτηματικά προκάλεσε, σε δεύτερη ανάγνωση, η σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Και αυτό γιατί απουσιάζει πλήρως από όλες τις επίσημες ανακοινώσεις η παραμικρή αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας!
Θυμίζουμε ότι με αλλεπάλληλες αφορμές τόσο το ΥΠΕΝ, ο Υπουργός και όλα τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας έχουν αναφερθεί στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και για τον δημόσιο. Η αγορά άλλωστε αναμένει, με βάση της ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τόσο έναν νέο κύκλο του Εξοικονομώ κατ’ Οίκον (για τον οποίο υποτίθεται ότι συζητούν τα συναρμόδια Υπουργεία για να κάνουν ανακοινώσεις μέχρι το καλοκαίρι…) όσο και το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ (που όλο ετοιμάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια και ποτέ δεν βγαίνει) για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων.
Την ίδια ώρα υποτίθεται ότι και άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις θα έχουν έντονη διάσταση ενεργειακής εξοικονόμησης, ενώ σημειώνουμε ότι μέρος του δανείου που έλαβε η χώρα μας από την ΕΤΕπ για να χρηματοδοτήσει το εθνικό σκέλος του ΕΣΠΑ πρέπει να κατευθυνθεί ακριβώς σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Αλλά ως διά μαγείας, στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ δεν υπάρχει καν η εξοικονόμηση ενέργειας όχι μόνο ως προτεραιότητα αλλά ούτε καν ως απλή αναφορά!
Τα δημοσιογραφικά ερωτήματα μεταφέρθηκαν σε αρμόδιους κύκλους του ΥΠΕΝ που προσπάθησαν να καθησυχάσουν λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν στο ακέραιο. Αλλά περί του χρονικού προγραμματισμού, δηλαδή για το αν θα τρέξουν τέτοια προγράμματα το 2020, δεν υπήρξε σχόλιο…
Θα ήταν εύκολο να υιοθετηθεί η απλή ανάγνωση της επικοινωνιακής παράλειψης. Αλλά η πλήρης απαλοιφή οποιασδήποτε αναφοράς στο θέμα από το ΥΠΕΝ προβληματίζει κυρίως διότι είναι γνωστό στον τεχνικό κόσμο (και το economix έγραψε αναλυτικά) ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Και επιπλέον υπάρχει προθεσμία συμμόρφωσης της χώρας προς κοινοτικές απαιτήσεις τον Μάρτιο που δεν φαίνεται πιθανόν, μέχρι στιγμής, να καλυφθούν…
Θυμίζουμε επίσης ότι πριν λίγους μήνες η προσπάθεια της κυβέρνησης στο κομμάτι αυτό ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, καθώς καθιέρωσε φοροαπαλλαγή ύψους 40% των δαπανών που γίνονται για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Αυτή βέβαια δεν περιλαμβάνει τα υλικά που απαιτούνται, οπότε θα δούμε αργότερα μέσα στην χρονιά πόσο επιτυχημένο μέτρο υπήρξε…
Πάντως σε ολόκληρο το μπαράζ δημοσιεύσεων από ΥΠΕΝ και Μαξίμου για τα θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας, χωροταξίας και πολεοδομίας που κυκλοφόρησαν χθες, μόνο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σχετική αναφορά. Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, ο ΠΘ ανέφερε συγκεκριμένα: «Να σταθώ επίσης ιδιαίτερα στη σημασία που αποδίδω στα σχέδια που αφορούν την ηλεκτροκίνηση, στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας -ειδικά για την αναβάθμιση του κτηριακού μας αποθέματος, προγράμματα που έχουν αγκαλιαστεί από ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας». Πέραν αυτού ουδέν…
Και όμως, όπως κατέγραψε το economix.gr σε άλλο ρεπορτάζ, συζητήθηκαν και κυκλοφόρησαν στον τύπο σχεδόν όλα τα άλλα θέματα του Υπουργείου, έστω και ακροθιγώς…
Το κυρίως προβληματικό είναι ότι η εξοικονόμηση ενέργειας συνολικά, όχι μόνο για τα κτίρια, δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ στις προτεραιότητες του ΥΠΕΝ για το 2020…
Και τα ερωτηματικά που μας μεταφέρουν ήδη παράγοντες της αγοράς που επικοινώνησαν με το economix.gr πολλαπλασιάζονται:
- Θα υπάρξει νέος κύκλος εξοικονομώ κατ’ οίκον μέσα στο 2020; Θυμίζουμε ότι αποτελεί ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα με υψηλή απορροφητικότητα που δύσκολα «κόβεται», αν δεν γίνει λάθος…
- Πότε θα βγει επιτέλους το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια;
- Θα προλάβει η κυβέρνηση να στείλει εγκαίρως τις αναγκαίες μελέτες και δείκτες για την προσαρμογή στη νέα κοινοτική οδηγία;
- Τυχόν καθυστέρηση στην ανταπόκριση της χώρας στην κοινοτική νομοθεσία, φέρνει αιρεσιμότητα σε τέτοιες δράσεις;
- Πως και πότε θα επιλυθούν τα δεκάδες πρακτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή, από 1/1/2020, της νομοθεσίας για νέα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης;