logistics
logisticsΠηγή Εικόνας: Photo by Chanaka from Pexels

Σημαντική άνοδο καταγράφει η ζήτηση για χώρους αποθήκευσης και διανομής στην Αττική, με ολοένα και περισσότερες εταιρείες με δραστηριότητα στο λιανεμπόριο να δημιουργούν τους κέντρα logistics λόγω και της σταδιακής στροφής στο e-commerce. Σύμφωνα με πληροφορίες του Economix.gr, ο όμιλος Jumbo έρχεται να προστεθεί στην λίστα των εταιριών που επενδύουν στην κατασκευή των δικών τους αποθηκών. Έτσι, η εταιρεία ετοιμάζεται να αναπτύξει κέντρο αποθήκευσης και διανομής στο 85ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στη Θήβα. Το project θα αναπτυχθεί σε οικόπεδο 120 στρεμμάτων, διαθέτοντας εμβαδόν δόμησης 16 χιλ. τετραγωνικών μέτρων και 58 θέσεις στάθμευσης, με την εταιρεία να διαθέτει ήδη το κεντρικό της “warehouse» στο 56ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας.

Επίσης, δύο ακόμη αλυσίδες λιανικής που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σχεδιάζουν τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στον Ασπρόπυργο, ενώ πρόβλημα της συγκεκριμένης αγοράς είναι η ανυπαρξία κατάλληλων χώρων. Οι σύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις απαιτείται να έχουν εμβαδόν τουλάχιστον  από 15.000 έως 30.000 τ.μ., μεγέθη που σπανίζουν με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται σημαντικά. Για χώρους έως 15 στρέμματα, οι τιμές ξεκινούν 65.000 ευρώ, ανά στρέμμα, για αποθηκευτικούς χώρους έως 15 στρέμματα, ενώ για μεγαλύτερης επιφάνειας εκτάσεις οι ζητούμενες αξίες ενδέχεται να αγγίξουν και τις 100 χιλ. ευρώ ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος για την κατασκευή σύγχρονων κέντρων διανομής, που είναι αυτοματοποιημένα, διαθέτουν δύο πύλες, κόμβους εισόδου-εξόδου εμπορευμάτων και υπηρεσίες φύλαξης τοποθετείται σε περίπου 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τιμές αποθηκευτικοί χώροιΠηγή Εικόνας: Arbitrage Real Estate

Ποιοι αγοράζουν

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας Arbitrage, το ενδιαφέρον για απόκτηση προνομιακών αποθηκευτικών χώρων  εντός και πέριξ της Αττικής προέρχεται κυρίως από ελληνικές ΑΕΕΑΠ και λοιπούς εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές της αγοράς ακινήτων αλλά και σε μικρότερο βαθμό από επιχειρήσεις για ιδιόχρηση. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε χώρους που στεγάζουν και εξυπηρετούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής ειδών, όπως για παράδειγμα ειδών επιπλοποιίας, μηχανολογικού εξοπλισμού, φαρμακευτικών προϊόντων, τροφίμων, καθώς επίσης και εμπορίας αυτοκινήτων αλλά και υπηρεσίες Third-Party Logistics (3PL ).

Στη Θεσσαλονίκη το αγοραστικό ενδιαφέρον προήλθε κυρίως από τοπικές επιχειρήσεις με κύριο σκοπό την επέκταση χώρου επιπρόσθετα των υφιστάμενων ιδιόκτητων μονάδων. Οι επιχειρήσεις αυτές δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εισαγωγών και το χονδρικό εμπόριο ειδών όπως αγροχημικά προϊόντα, λιπάσματα, τρόφιμα, έπιπλα αλλά  και αλυσίδες υπεραγορών.

Στα Οινόφυτα

Στα Οινόφυτα, «παραδοσιακός» προορισμός logistics υπάρχουν 250 με την εκεί βιομηχανική δραστηριότητα να αποτελεί το 12-15%  των εξαγωγών της βιομηχανίας της χώρας. Ωστόσο, ελλείψεις στις  υπάρχουσες  υποδομές εγείρουν περιβαλλοντικές ανησυχίες και προκαλούν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και εμπόδια στη χρηματοδότηση, όπως αναφέρει η έρευνα. Η δημιουργία δικτύων όπως ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων, αλλά και οδικού δικτύου και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και η κατασκευή μονάδας κατεργασίας αποβλήτων, αποτελούν προτεραιότητες για την απρόσκοπτη και νομιμοποιημένη δραστηριότητα τόσο των υπαρχόντων επιχειρήσεων όσο και για την προσέλκυση νέων.

Αξιοποιώντας το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο για τα επιχειρηματικά Πάρκα, υπεγράφη το καταστατικό της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων, που έχει σκοπό την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στην περιοχή.  Στο αρχικό κεφάλαιο συμμετέχουν οι εταιρίες ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., η ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε., η Goldair Cargo A.E. καθώς και το Επιμελητήριο Βοιωτίας, ενώ θεσμική συμμετοχή έχει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ).

Το έργο καλύπτει συνολική έκταση επιφάνειας 11,300 στρεμμάτων, με αρχικό προϋπολογισμό ύψους €85 εκατ., που θα προέλθει από τους παραπάνω μετόχους καθώς και από εισφορές των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Μετά την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 4,200 στρέμματα νέας γης προς διάθεση για βιομηχανική χρήση και συναφείς δραστηριότητες. Η ΕΑΝΕΠ θα αναθέσει σε εταιρία συμβούλων την εκπόνηση σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου για την αναζήτηση χρηματοδότησης για το έργο.