Ιδιαίτερη ικανοποίηση φαίνεται να επικρατεί στα κλιμάκια του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με τις εξελίξεις στα ενεργειακά και τις διαφαινόμενες αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις που προωθούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Κορωνίδα των προσπαθειών που καταβάλονται από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να υπάρξει ομαλή έκβαση στις εξελίξεις αποτελεί η ΔΕΠΑ. Η ΔΕΠΑ Υποδομών πήρε παράταση για την προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 21 Φεβρουαρίου, με δεδομένο και το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει προκύψει από ενεργειακούς παίκτες εκτός συνόρων. Η παράταση μίας εβδομάδας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των μετόχων του ΔΕΣΦΑ (κοινοπραξία Senfluga), τη στιγμή που το έκδηλο ενδιαφέρον τους έχουν καταθέσει Italgas, Engie, EON. Υψηλό είναι άλλωστε και το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας που, όμως, προσανατολίζεται μεταξύ των ελληνικών ισχυρών παικτών στον τομέα της ενέργειας. Στις 6 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα η εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Αντίστοιχο σκηνικό στήνεται και στα ενεργειακά δίκτυα όπου προχωράει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο Διαχειριστής. Η υπουργική απόφαση είναι να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του 49% προκειμένου να ενοποιούνται τα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα του μητρικού ομίλου και να καταγράφει η ΔΕΗ τα κέρδη του. Η προκήρυξη του διαγωνισμού ετοιμάζεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Περαιτέρω αποκρατικοποίηση αναμένεται και στον ΑΔΜΗΕ εντός του τρέχοντος έτους. Το Δημόσιο κατέχει (άμεσα ή έμμεσα) το 51% των μετοχών, η State Grid το 24% και το υπόλοιπο ανήκει στο free float της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Στον σχετικό διαγωνισμό έχει παραχωρηθεί δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην κινεζική εταιρεία ενώ το Δημόσιο θα μειώσει το ποσοστό του προκειμένου να αντληθούν περισσότερα κεφάλαια για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει στο τέλος του Ιανουαρίου ότι η διοίκηση του υπουργείου δεν είναι ακόμη έτοιμη να προβεί σε ανακοινώσεις αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ.
Αναφορικά με την προσπάθεια διάσωσης της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση πέρασε εντός της προηγούμενης εβδομάδας μία τροπολογία από τη Βουλή – με θετική γνώμη μόνο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Η τροπολογία προβλέπει εκκαθάριση εν λειτουργία, μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 25% και περικοπές στις δαπάνες της επιχείρησης. Μεταξύ άλλων, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την «ταχεία διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το σύνολο ή και για μέρος του ενεργητικού (εργοστάσιο και ορυχείο Λάρυμνας, ορυχεία Καστοριάς και Εύβοιας)».
Τέλος, οι εξελίξεις στα ενεργειακά αφορούν και τις επενδύσεις σε δίκτυα εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, νέες μονάδες ΑΠΕ και ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Η συνολική αξία αυτών των επενδύσεων αναμένεται να υπερβεί τα 14 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα στις 12:30 το πρωί αναμένεται και η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Η συνάντηση του πρωθυπουργού αποσκοπεί ακριβώς στο να δείξει το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις σε τομείς που αφορούν το υπουργείο.