Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο
Πηγή Εικόνας: ingenhoven-architects

Τρεις δανειακές συμβάσεις με την Ελλάδα, για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τις εγγυήσεις του Δημοσίου, υπέγραψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ειδικότερα, οι δύο συμβάσεις, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, αφορούν στη συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς και του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας με την ΕΤΕπ, για τη στήριξη των επενδύσεων στον γεωργικό και αγροδιατροφικό κλάδο, καθώς και στον κλάδο της βιο-οικονομίας.

Η τρίτη δανειακή σύμβαση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, υπογράφεται με τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο στήριξης του επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με στόχο την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι, οι δανειακές συμβάσεις που θα υπογραφούν εντός του τρέχοντος έτους με την ΕΤΕπ μπορούν να υπερβούν τα 3,1 δισ. ευρώ και να λειτουργήσουν ως «όχημα» για την επίτευξη των αναπτυξιακών επιδιώξεων της χώρας.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε ειδική αναφορά στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι στηρίζει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Πρόσθεσε δε, ότι έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι και υπάρχει δέσμευση για πλήρη αποδέσμευση από τον λιγνίτη έως το 2028, με τρόπο συντεταγμένο και υπεύθυνο. Ανέφερε ότι η ΕΤΕπ διαθέτει μοναδική τεχνική και χρηματοδοτική εμπειρία στον τομέα της δράσης για το κλίμα ανά την υφήλιο. «Μαζί», κατέληξε ο υπουργός, « μπορούμε να επικεντρωθούμε στη χρηματοδότηση επενδύσεων για την απολιγνιτοποίηση και την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών, για την ενίσχυση γεωγραφικών περιοχών που θα πληγούν από το κόστος της μετάβασης, για την αποτελεσματική διασύνδεση της νησιωτικής χώρας, για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης».