Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ ΕμπορίαςΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο ισχυρό ενδιαφέρον, εντός και εκτός συνόρων, για τη ΔΕΠΑ Υποδομών οφείλεται η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να παρατείνει τη διαγωνιστική διαδικασία μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου. Η αρχική καταληκτική ημερομηνία για τον διαγωνισμό ήταν σήμερα και, αν αυτός ολοκληρώνονταν όπως είχε αρχικώς προβλεφθεί, αρκετοί ενδιαφερόμενοι θα έμεναν έξω από τη διαδικασία.

Το διευρυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον δημιούργησε αρχικά σενάρια περί παράτασης για μισό περίπου μήνα, το οποίο εν τέλει περιορίστηκε στη μία εβδομάδα. Οι ενδιαφερόμενοι για τη ΔΕΠΑ θα έχουν, κατά συνέπεια, ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφασίσουν αναφορικά με τον τρόπο και το σχήμα διεκδίκησης της εταιρείας. Σε ό, τι αφορά αυτούς που παίζουν «καθυστερήσεις», προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό και έχουν ευρωπαϊκό αέρα. Το έντονο ενδιαφέρον οφείλεται και στο γεγονός ότι αναμένουν σταθερά υψηλές αποδόσεις (το WACC φτάνει και 9,7%).

Στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν βρεθεί οκτώ ενδιαφερόμενοι που έχουν προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές για την εταιρεία, από τους οποίους ξεχωρίζουν τρεις – τέσσερις εταιρείες. Όπως είναι αυτονόητο, το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον αποτελεί πλεονέκτημα για την εταιρεία ενώ το γεγονός ότι εκφρασμένο ενδιαφέρον υπάρχει από μεγάλες ξένες εταιρείες – διαχειριστές δικτύων φυσικού αερίου, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις «μετοχές» των Υποδομών. Στις εταιρείες που ενδιαφέρονται εντάσσονται η Italglas (Ιταλία), η ΕΟΝ (Γερμανία), η Engie (Γαλλία) και η SNAM (Ιταλία). Πάντως για την περίπτωση της SNAM ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο σχήμα θα διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει ακόμη δύο αμερικανικά funds, Blackrock και ΚΚR, και ένα αυστραλιανό, Macquarie ενώ ενδιαφέρον μοιάζει να αναπτύσσει και η Reganosa (Ισπανία).

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών, που βρίσκεται στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου (65%) και των ΕΛΠΕ (35%), έχει τα δίκτυα διανομής της Αττικής, την ΕΔΑ ΘΕΣΣ (51%), τη ΔΕΔΑ (100%) καθώς και τα δίκτυα διανομής της μητρικής καθώς και τα έργα δικτύων διανομής, με κορωνίδα το υγροποιημένο φυσικό αέριο.