Μπορεί η κυβέρνηση να προχωρά με γοργούς ρυθμούς τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων για την έναρξη της εμβληματικής επένδυσης των 7 δισ. ευρώ, ωστόσο ακόμα δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων των δήμων Αργυρούπολης – Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας.
Η Lamda Development έχει συμφωνήσει με το Δημόσιο ότι θα χρηματοδοτήσει σε ποσοστό 50% μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα καλύπτει τις ανάγκες των τριών δήμων, η οποία θα κατασκευαστεί έξω από την έκταση των 6.200 στρεμμάτων.
Πρόκειται για σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι ο δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού λειτουργεί σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων μέσα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του μήνα αναμένεται ο σταθμός μεταφόρτωσης να μεταφερθεί σε άλλο σημείο, σε μία ενέργεια προσωρινής διευθέτησης του ζητήματος.
Το θέμα των απορριμμάτων των τριών δήμων συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικό Α.Ε. το απόγευμα της Τρίτης και σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές αποτέλεσε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάντος διεμήνυσε σε έντονο ύφος στους εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης και της Lamda Development ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό.
Αν και δεν υπάρχει ακόμα οριστικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το ρεαλιστικότερο σενάριο είναι οι ανάγκες των τριών δήμων να εξυπηρετηθούν από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί εντός του ακινήτου, για την κάλυψη της νέας – ουσιαστικά – πόλης που θα ανεγερθεί στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Νέες εκκρεμότητες με τις κατεδαφίσεις
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικό Α.Ε., στην οποία συμμετείχε και ο Γ.Γ. Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, συζητήθηκε το θέμα των κατεδαφίσεων των εκατοντάδων κτηρίων που βρίσκονται στο ακίνητο.
Για πολλά από αυτά θα πρέπει να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), δεδομένου ότι βρίσκονται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Η ίδια διαδικασία πρέπει να λάβει χώρα και για τα κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), ενώ απαιτείται γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) του υπουργείο Περιβάλλοντος για τα κτήρια που κατασκευάστηκαν προ του 1955.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Διδασκάλου έθεσε το ζήτημα υπογραφής μνημονίου μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Lamda Development, προκειμένου να εξελιχθεί απρόσκοπτα η διαδικασία. Ωστόσο, η πρόταση προκάλεσε προβληματισμό σε ορισμένους από τους παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο η Lamda Development είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε μία τέτοια διαδικασία.