Αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να κάνουν τους… ασυνεπείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, πρόκειται να έρθουν οι ιδιοκτήτες δεδομένου ότι υπουργείο Περιβάλλοντος και Κτηματολόγιο ενεργοποιούν τα κλιμακωτά πρόστιμα από τον Απρίλιο. Έτσι, οι πολίτες έχουν περίπου 2 μήνες προκειμένου να προχωρήσουν σε ενέργειες και να συμμετάσχουν στην συλλογή δηλώσεων για τις περιοχές που τρέχει ακόμα η διαδικασία. Για όλες τις υπόλοιπες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση Κτηματογράφησης, ενώ όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Φορέας, αυξήθηκε σημαντικά η συμμετοχή το τελευταίο εξάμηνο.
Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, τα πρόστιμα αφορούν όσους δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία μέχρι και σήμερα. Όπως προβλέπεται, το ύψος των χρηματικών ποινών θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Για αυτό τον λόγο, όσοι πολίτες δεν έχουν σπεύσει μέχρι σήμερα να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία καλούνται να το πράξουν τις επόμενες ημέρες.
Όπως είχε γίνει γνωστό τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και από τον Φορέα, εντός του πρώτου 6μηνου του έτους, είχε δρομολογηθεί να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους εκπρόθεσμους ιδιοκτήτες. Μάλιστα, όπως είχε χαρακτηριστικά σημειώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, το χρηματικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην υποβολή της αίτησης. Το ΥΠΕΝ πάντως έχει δεσμευτεί πως δεν θα προβεί αυτόματα στην ενεργοποίηση τους παρά το γεγονός πως υπάρχει ο σχετικός νόμος (2308/1995) που παραμένει ως σήμερα ανενεργός.
Σε κάθε περίπτωση, κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. «Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του» εξηγεί η ηγεσία του υπουργείου, με τους επαγγελματίες του κλάδου να τονίζουν στο economix.gr ότι θα έχουν και επιπλέον κόστος για τις πράξεις που θα θελήσουν να κάνουν.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%, ενώ ο συμβατικός στόχος ήταν 55% – ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Πλέον, η ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων θα καλύπτει στο τέλος Φεβρουαρίου το 93% της Επικράτειας και θα εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας, καθώς και ορισμένες κατά τόπους συλλογές δηλώσεων στην περιοχή των Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας όπου ολοκληρώνονται τέλος Μαρτίου.
Είναι ενδεικτικό πως από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο 2020 συγκεντρώθηκαν πάνω από 6.553.651 δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης) καθιστώντας εφικτή και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κτηματογράφησης.
Ακόμα και στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες δηλώσεων οι πολίτες συνεχίζουν να δηλώνουν με εντατικούς ρυθμούς τα ακίνητα τους στα κατά τόπους Κτηματολογικά γραφεία καθώς και ηλεκτρονικά. Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως 1 στους 5 πολίτες υπέβαλαν την δήλωση ατομικής τους ιδιοκτησίας ηλεκτρονικά.
Πάντως, στις 28 Φεβρουαρίου 2020 εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Λήμνου, Λέσβου, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες επίσης το ποσοστό συλλογής δηλώσεων αναμένεται να ξεπεράσει το συμβατικό στόχο του 55%.