Τα κακώς κείμενα στην διαχείριση απορριμμάτων που αφενός αποτελούν περιβαλλοντική βόμβα και αφετέρου, φέρνουν στην χώρα κυρώσεις, επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά καταρχήν όλη την κοινωνία, δεν επιλύεται με δύο παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα και απαιτεί συνεργασία όλων των Δήμων, όλων των Περιφερειών και όλων των επιμέρους κοινωνικών ομάδων.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πέραν του κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού από το ΥΠΕΝ, απαιτείται και ο συντονισμός των 13 Περιφερειών της χώρας με τους 332 Δήμους.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.000 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων που βρίσκονταν επί 7 χρόνια στη Χάλκη, απομακρύνθηκαν με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου και σε συντονισμό με τη δημοτική αρχή.
Με τον καθαρισμό της περιοχής στη Χάλκη που βρίσκεται δίπλα στο ελικοδρόμιο του νησιού, όπως τονίζει το υπουργείο, πλέον μπορούν να γίνονται ανεμπόδιστα οι έκτακτες πτήσεις διακομιδής ασθενών.
Όπως έχει τονίσει κ. Γραφάκος στο economix.gr, τα απορρίμματα δεν είναι μόνο τα αστικά καθώς υπάρχουν και άλλες κατηγορίες «που σήμερα ανησυχούν εξίσου την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, παρόλο που τα μεγέθη τους είναι αρκετά μικρότερα».
Μεγάλο πονοκέφαλο για το ΥΠΕΝ, αποτελούν τα νοσοκομειακά μολυσματικά απόβλητα και ιδιαίτερα αυτά των μικρών ιδιωτικών κλινικών, των ιατρείων, των οδοντιατρείων, των κτηνιατρείων. Μάλιστα, αυτά τα ιατρεία ξεπερνούν τα 20 χιλ. στην Ελλάδα και η διαχείρισή τους είναι πλημμελής. Πολλά από τα απόβλητα δε, καταλήγουν στα αστικά και στις χωματερές, με ότι αυτό… συνεπάγεται.
Αντίστοιχα, τα απόβλητα συσκευασιών φυτοφαρμάκων για τη γεωργία, τα οποία σήμερα δεν συλλέγονται ξεχωριστά, παρά με μια απλή διαδικασία πλύσης τρεις φορές, καταλήγουν στα λοιπά ανακυκλώσιμα, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση με ποσοστό 18,9% στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν την ανακύκλωση, ενώ αντίθετα βρίσκεται δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων, έχοντας μάλιστα, ποσοστό 80%.
Στόχος εντός της τετραετίας είναι το ποσοστό ανακύκλωσης να φτάσει το 30% και σε ορίζοντα δεκαετίας το 50%. Παράλληλα, επιδιώκεται έως το 2029 η ανάκτηση στην πηγή να είναι στο 50%, η ανάκτηση στις Μονάδες Επεξεργασίας στο 30% και να… πέσει η ταφή στο 20%.
Αυτή την στιγμή, λειτουργούν 6 ΜΕΑ, εκ των οποίων οι τρεις είναι νέας τεχνολογίας (Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Σέρρες) και οι υπόλοιπες παλαιάς που χρήζουν αναβάθμισης (Φυλή, Χανιά, Ηράκλειο). Ταυτόχρονα, άλλα πέντε έργα βρίσκονται σε φάση μελέτης – υλοποίησης (Αλεξανδρούπολη, Ηλεία, Φωκίδα, Θήβα, Αρχάνες), 3 σε αναμονή έναρξης στην Πελοπόννησο, 12 έργα σε δημοπράτηση και 40 έργα σε διαδικασία σύνταξης ή ολοκλήρωσης μελέτης.
Στον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, αντιμετωπίστηκαν κάποια επείγοντα θέματα σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Λευκάδα, το Αίγιο, την Ύδρα.
«Αγωνιζόμαστε να δημοπρατηθούν 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε όλη τη χώρα μέσα στο 2020, όταν από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι πέρυσι είχαν τεθεί σε λειτουργία 4! Μία τρίτη πρόοδος είναι ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πατούλης βγήκε- με τη δική μας στήριξη φυσικά- και ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Προβλέπει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων. Μία στη Φυλή, μία στο Γραμματικό και μία στο Σχιστό, οι οποίες θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ» κατέληξε.