Με τροπολογία που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που έβαλε ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας στην υλοποίηση της επένδυσης της Κασσιόπης, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα επί οκτώ χρόνια.
Ως γνωστόν, η επένδυση έχει δημιουργήσει πολιτικό και ιδεολογικό διχασμό στο νησί. Δράση έχουν αναλάβουν σύμβουλοι του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τη διαμόρφωση του περιεχομένου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες έτσι ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Δημοτικής Αρχής να ολοκληρωθεί το τυπικό της διαδικασίας και να αρχίσει η υλοποίηση της επένδυσης.
Ο δρόμος που προκρίνει με την τροπολογία που κατατέθηκε η κυβέρνηση είναι να τροποποιηθεί ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός ειδικά για όλες τις στρατηγικές επενδύσεις και η αρμοδιότητα έγκρισης της υψομετρικής μελέτης των οδών αλλά και οι σχετικές βεβαιώσεις να περάσουν κεντρικά (μεταφορά αρμοδιότητας από την Αυτοδιοίκηση στο Κράτος) και να τις αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη αρμοδιότητα έχει ήδη το Υπουργείο Υποδομών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις (έτσι λύθηκε και το αντίστοιχο πρόβλημα που υπήρξε στη Νέα Φιλαδέλφεια με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και την τότε κόντρα με τον Δήμο)
Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας ανέβαλε την ψηφοφορία για την έναρξη του μεγάλου έργου της Κασσιόπης, παραβιάζοντας το νόμο όπου προβλέπει ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην εταιρεία εντός 60 ημερών. Παράλληλα, ο Δήμος δεν έδωσε καμία απάντηση παρότι είχαν περάσει 120 μέρες, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο που προβλέπει ο νόμος.
Το έργο έχει χωροθετηθεί σε οικόπεδο 490 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στην Βορειανατολική Κέρκυρα, στην περιοχή Ερημίτης.
Το 93% της έκτασης αυτής παραμένει χώρος πρασίνου, ενώ μόλις το 7% δομείται, ήτοι 35 από τα 490 στρέμματα.
Οι συντελεστές δόμησης και η πολεοδόμηση του έργου έχουν καθορισθεί με την Έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του δημοσίου ακινήτου με την ονομασία «Κασσιόπη Κέρκυρας» (ΕΣΧΑΔΑ), το έτος 2013 καθώς, επίσης και την έγκριση της Πολεοδομικής μελέτης, το έτος 2016.
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια, μέγεθος ξενοδοχείου, κατοικιών κλπ παραμένουν αναλλοίωτα από την εκπόνηση τους.
Η βασική φιλοσοφία του έργου βασίζεται στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος χώρου. Έτσι, τα κτίσματα που περιλαμβάνονται στο έργο θα ενσωματώνονται και θα αναδεικνύουν τον περιβάλλοντα χώρο.
Με την έγκριση της Περιβαλλοντικής μελέτης, το έτος 2015, έχουν καθοριστεί οι πλέον αυστηροί όροι για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου του έργου και θα είναι αυτοεξυπηρετούμενο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι προβλέπεται: η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, σύγχρονου σταθμού αφαλάτωσης για την υδροδότηση του έργου (υδροδότηση από την θάλασσα) και την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, σύστημα δασοπροστασίας (πυρασφάλεια), ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή.
Το δασικό μέρος του οικοπέδου μένει ανέπαφο και προστατεύεται για πρώτη φορά αποτελεσματικά. Τα υφιστάμενα μονοπάτια, εντός του οικοπέδου βελτιώνονται και ως προς την προσβασιμότητα τους και παραμένουν ελεύθερα για το κοινό.
Όλοι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι επιστρέφονται στο Δήμο Β. Κέρκυρας με ευθύνη συντήρησης του επενδυτή.
Κατά την διαδικασία της αδειοδότησης του έργου έχουν υποβληθεί στο σύνολο 10 προσφυγές, οι 7 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίες έχουν απορριφθεί.
Εκκρεμεί μια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων σχετικά με μια αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης 12.560,51 τ.μ., εντός του ακινήτου, ως μη δασική (η υπόθεση δικάστηκε και αναμένεται η απόφαση).
Ωστόσο φορείς και συλλογικότητες της περιοχής συνεχίοζυν τον αγώνα τους κατά της επένδυσης και προσπαθούν να προσελκύσουν και διεθνή υποστήριξη.
Για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης του έργου εκκρεμεί η έγκριση της υψομετρικής μελέτης των κοινόχρηστων δρόμων στην πολεοδομούμενη ζώνη, για την οποία έχει κατατεθεί αίτημα από τις 16-09-2019 στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.2690/99 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), όπως ισχύει σήμερα, η μέγιστη προθεσμία απάντησης στο αίτημα έγκρισης της υψομετρικής μελέτης είναι οι 60 ημέρες.