Εναρκτήρια συνάντηση για την «Ελληνική Συμμαχία», για τις ψηφιακές δεξιότητες και την απασχόληση, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με στόχο φορείς από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, από πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, startups κ.ο.κ., να συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν δραστηριότητες που θα προάγουν τις ψηφιακές δεξιότητες σε πολίτες από όλο το φάσμα της κοινωνίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι «οι εφαρμογές της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητά μας, μέρος της οποίας είναι και η εργασία μας. Ήδη, βλέπουμε μια σημαντική μετατόπιση από τους παραδοσιακούς τίτλους σπουδών προς την διαρκή επιμόρφωση, και η τάση δείχνει ότι αυτή η μετατόπιση θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.
Καλούμαστε λοιπόν να καταγράψουμε και να συντονίσουμε μία σειρά από προσπάθειες, για να καλύψουμε το χάσμα δεξιοτήτων το οποίο έχουμε στη χώρα μας. Σε αυτή τη διαδικασία, πρωτοβουλίες όπως η ‘Ελληνική Συμμαχία’ έχουν σημαντικό ρόλο και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουν δραστικά, ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση ‘να μάθουμε να μαθαίνουμε’».
Από την πλευρά του, στο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η κατάρτιση όλων των πολιτών, αποτελεί βασικό παράγοντα προκειμένου να βελτιώσουμε την εμπειρία συναλλαγής τους με το Δημόσιο, αλλά και για να τους εφοδιάσουμε με τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούν οι δουλειές του μέλλοντος».
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς τοποθετήθηκε με τη σειρά του στο θέμα, επισημαίνοντας ότι «με την κυριαρχία των νέων τεχνολογιών και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν στην οικονομία και τις αγορές απασχόλησης, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων γίνεται ο βασικός μοχλός οικονομικής και κοινωνικής κινητικότητας στον 21ο αιώνα.
Η αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και η βελτίωση της ψηφιακής κατάρτισης των εργαζόμενων όλων των επιπέδων, είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της καθολικής ψηφιακής αναβάθμισης που επιτελεί το υπουργείο μας. Για αυτό και αποτελεί εθνικό στόχο. Η ‘Ελληνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση΄, θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, παρουσίασε το νέο σήμα, όπως επίσης και τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της «Ελληνικής Συμμαχίας», υπογραμμίζοντας ότι «η εξοικείωση όλων των πολιτών με τις ψηφιακές δεξιότητες θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους μας, καθώς θα συμβάλει σημαντικά μεταξύ άλλων στη μείωση της ανεργίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην τόνωση της οικονομίας, αλλά και στην ευημερία μας ως κοινωνία εν γένει.
Είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό για όλους μαζί και για τον καθένα μας ξεχωριστά, ώστε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, προκειμένου να φτιάξουμε την αυριανή ‘κοινωνία πολιτών’ που έχουμε ανάγκη ως χώρα συνολικά».
Να αναφέρουμε ότι η Ελληνική Συμμαχία είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συντονισμό της οποίας έχει αναλάβει η γενική γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων έχουν αναπτύξει 23 χώρες – μέλη της Ε.Ε..
Η επανέναρξη της «Ελληνικής Συμμαχίας», αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή, από παλαιά και νέα μέλη. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος, αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης, ανακοίνωσε τη συμμετοχή στη συμμαχία, τεσσάρων νέων σημαντικών μελών: της Amazon Web Services, του Ιδρύματος Ωνάση, του Rebrain Greece και του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής.
Σύντομη παρέμβαση έκαναν ο γενικοί γραμματείς: Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης Γιώργος Βούτσινος, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστίνα Καλογήρου, Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχαήλ Σταυριανουδάκης, Εργασίας Άννα Στρατινάκη, Έρευνας και Τεχνολογίας Θανάσης Κυριαζής, καθώς και εκπρόσωποι των γ.γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, Μαρίας Συρεγγέλα, Βιομηχανίας Πελοπίδα Καλλίρη και Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλη Δημητρόπουλου.